Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podobno można tego dokonać smażąc placki na 2 patelniach - na pierwszej z jednej strony i na drugiej z drugiej strony. Sama nie wypróbowałam...

 

Wiesz Nastka, że myślałam o tym? Ale nie mam dwóch patelni jednej wielkości. Chociaż przerzucić można na większą przecie... Albo są takie dwustronne.

 

Tylko, że zarówno placki jak i naleśniki robie może raz na 2 miesiące, więc nie wiem, czy jest sens kupować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

o jacie amalfi!

znowu coś węgierskiego

w sprawie placków napisałem tutaj

 

w skrócie: placki robię takie w kształcie nerek, co ma dwie zalety, fajnie się składa i wygląda na talerzu oraz można bez trudu odwrócić drewnianą szpatułką na patelni

aha! dodaję odrobinę mąki ziemniaczanej

 

a dziś mam paprykarz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

U mnie dziś było risotto z pieczarkami, które zostały przed podaniem upieczone z czerwoną cebulą, czosnkiem i rozmarynem.

Oto fotorelacja:

Pieczarki przygotowane do pieczenia.

http://img195.imageshack.us/img195/276/grzybyprzedpieczeniem1.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

http://img855.imageshack.us/img855/6315/grzybyprzedpieczeniem2.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Po upieczeniu:

http://img101.imageshack.us/img101/4406/upieczonegrzyby1.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Gotowane z mozołem risotto. Na bulionie, z parmezanem i w sposób jak to mówią Włosi: bez odchodzenia od garnka póki się nie ugotuje.

http://img576.imageshack.us/img576/7086/risottowgarnku.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Na talerzu z grzybkami :)

http://img11.imageshack.us/img11/1139/risottonatalerzu.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Risotto trzeba na talerzu popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.

Danie inspirowane przepisem, który podał w swoim programie Jamie Oliver.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...
Na obiad ostatnio wymyśliłam: boczniaki + łosoś + suszone pomidory z makaronem. Rewelacja.

 

amalfi - cudny fenek ;)

 

Dzięki. W fenkach zakochałam się będąc w Tunezji. :)

 

Podaj przepis na te boczniaki z łososiem.

 

U mnie dziś pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym z bazylią, ryż i sałata z jogurtem wymieszanaym z oliwą i czosnkiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja ostatnio robiłam gołąbki z .... kapusty kiszonej . Jesienią zakisiliśmy kapuche i na dno beczki wsadziłam dwie całe główki. Teraz kapustka się skończyła i na dnie odnalazłam moje cudeńka. Przepis jak na tradycyjne gołabki ale smak tych z kiszonej kapusty - obłędny. Polecam !
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie za mną ostatnio chodzi ta babka ziemniaczana. Robiłam jakiś czas temu (fotorelację zamieszczałam w wątku "Kulinaria"). Mnie najlepiej smakuje z maślanką albo kefirem.

 

Dziś u mnie czarniak z surówką z kiszonej kapusty. Wczoraj był makaron z duszonymi warzywami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pierś z kurczaka w paseczki -oprószyć przyprawą Gyros -usmażyć na oleju na patelni grilowej...dorzucić cukinie w plastrach ,paprykę czerwoną w paski , cebulę w cząstkach ,różyczki brokuła ( cokolwiek co Wam przyjdzie do głowy lub macie w lodówce)....wszystko smażyć ok 15 min ....podawać z makaronem

często robię do tego sos ze szpinaku i sera gorgonzola

 

czas przygotowania dania to 20 minut z zegarkiem w ręku :wiggle:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...