Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wczoraj ....brokuły i zielone szparagi na parze ( posolić i lekko posypać cukrem w czasie parowania) z sosem holenderskim ,młode ziemniaki z koperkiem , paski piersi z kurczaka maczane w cieście naleśnikowym z odrobiną gałki muszkatołowej i smażone na złoto ..... Bardzo smaczny i efektowny zestaw w ....30 minut :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 weeks później...
  • 1 month później...

Zupa paprykowa pikantna

 

1/2 kg miesa mielonego, łyżka ryżu, 2-3 ząbki czosnku, jajko, 2-3 cebule, 3 strąki czerwonej papryki, 15 dag pieczarek, 5 korniszonów, garść rodzynków, łyżka mielonych migdałów, mielone ziele angielskie, 2 łyżki ziół prowansalskich, ok. 1/8 l. śmietany, sól, pieprz, ostra papryka w proszku, olej.

 

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, ryżem, mielonymi migdałami i przyprawiamy. Formujemy małe kuleczki, obsmażamy na oleju. Zalewamy wrzątkiem podsmażoną cebulę i czosnek, wrzucamy pulpeciki, przyprawy, rodzynki, pokrojone w paski pieczarki i paprykę. Gotujemy ok. 1/2 godz. Dodajemy korniszony pokrojone w plasterki, wlewamy śmietanę, zagotowujemy. Odstawiamy na kilkanaście minut, 'aby smaki się połączyły'. Podajemy z pieczywem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nikka55, dzięki za przepis. :)

 

U mnie dziś gołąbki. Właściwie to dopiero je robię, więc będą na jutro. Dziś były wczorajsze żeberka. :D

http://i52.tinypic.com/2iuujkk.jpg

 

Polecam sposób byłej niani mojej córki, aby gołąbki nie przywierały w czasie duszenia. Naczynie (na przykład jak u mnie gęsiarkę) trzeba wyłożyć cieniutkimi paseczkami słoniny, a na nią dopiero położyć liście, na których układa się gołąbki. Wygląda to mniej więcej tak:

http://i55.tinypic.com/2gwg74g.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nikka55, dzięki za przepis. :)

 

U mnie dziś gołąbki. Właściwie to dopiero je robię, więc będą na jutro. Dziś były wczorajsze żeberka. :D

http://i52.tinypic.com/2iuujkk.jpg

 

Polecam sposób byłej niani mojej córki, aby gołąbki nie przywierały w czasie duszenia. Naczynie (na przykład jak u mnie gęsiarkę) trzeba wyłożyć cieniutkimi paseczkami słoniny, a na nią dopiero położyć liście, na których układa się gołąbki. Wygląda to mniej więcej tak:

http://i55.tinypic.com/2gwg74g.jpg

 

Jeśli mogę i ....jeśli do gęsiarki na spód położysz liście z kapusty które są nie do zawijania,gołąbki ci nie przywrą a wręcz przeciwnie kapusta wyłożona pod nimi będzie przypieczona i będzie fajnie smakowała.Tłuszcz jakim obdarujesz górna część gęsiarki i wyłożone na górne gołąbki liście niepotrzebne z gotowanej kapusty,spłynie na dół i doda smaku całemu daniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

obiadek w 10 minut ( dzisiaj lenia miałam )

potrzebne składniki

-pięknej urody boczek

-cebula

-sałata

-jajka

Pokrojony w kostkę lub słupki boczek przesmażyć na chrupiąco .....odsączyć na papierowym ręczniku ,na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulkę , jak będzie złocista ,dorzucić pokrojoną lub poszarpaną sałatę -delikatnie zmacerować - włożyć boczek i........... na talerz :yes: oczywiście na samą górę sałatki dajemy jajko ugotowane na miękko w koszulce ( w wodzie z dodatkiem octu )

bardzo szybko ,bardzo smacznie i bez wysiłku ....smacznego :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...
Dzisiaj na obiad miałam żeberka w sosie i ziemniaczki. Do tego zrobiłam surówkę z kiszonych ogórków (kilka kiszonych ogórki pokroić w cienkie plasterki, dodać cebulę pokrojoną w kosteczkę (wcześniej można ją sparzyć) i wymieszać z 1 łyżką majonezu).

 

Bardzo wcześnie jadacie obiadki :D:D.Do takiej surówki z ogórka kiszonego nie trzeba sparzyć cebuli,wystarczy dodać pokrojonych w talarki gotowanych buraczków ćwikłowych.;);):)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...