madd 27.11.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Z boczkiem zdecydowanie lepsze. Podałam przepis ekskluzywny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 27.11.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 no i wiem co w sobotę na obiad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 27.11.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Ja robilam w zeszłą, ale w tą też zdrobę, bo dobre. Może z żurkiem do popicia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 27.11.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 a ja dziś zrobię to: Składniki: 1. golonka 2. duża cebula 3. 1/2 szklanki sosu sojowego (może być sojowo grzybowy) 4. dwie czubate łyżeczki imbiru 5. łyżka smalcu 6. 5 łyżek cukru Jak przyrządzić? Golonko opłukać, zalać zimną wodą (po same brzegi), gotować. W pierwszym etapie gotowania zebrać z powierzchni pianę - (wyrzucić!).Do garnka dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, łyżkę smalcu, 1/2 szklanki sosu sojowego, 5 łyżek cukru, imbir. Gotować ok.3 godzin. W pierwszej godzinie pod przykryciem, w następnych gotować przerzucając golonko od czasu do czasu tak żeby sos prawie całkowicie odparował. Przy samym końcu gotowania, golonko powinno być miękkie, zaś sosu powinno zostać niewiele. Powinien się wytworzyć gęsty, ciemno - czerwony sos (syrop). Podawać poporcjowane polane sosem. dodatki: chleb, chrzan, musztarda i koniecznie dużo piwa ! Uwagi: Potrawa jest niesłychanie sycąca ale za to bardzo smaczna. Nie polecam kethupu - zabija smak sosu, który jest podstawą tej potrawy. przepis znalazłam w necie, ale było kilkanaście komentarzy w stylu "niebo w gębie" oraz "chwała Ci człowieku" ...więc dziś wypróbuję - na dwóch golonkach , własnie grzecznie siedzą sobie w lodówce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 27.11.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Jezuuuuuu 4 lata temu zrobilismy sobie z chlopem po golonce (tylniej!!!!!) z dyżego zwierza. Zeżarliśmy. Nie wiedzieliśmy, że to w żolądku jeszcze puchnie. O 2 nad ranem spacerowaliśmy wkoło bloku, żeby te golonke wychodzić. Myślałam, że umre. Trzy lata na golonke nie moglam patrzeć. Wiedz dziewczęta - jeżeli golonka to mała, przednia - jak na prawdziwe damy przystało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 27.11.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 super wątek i ile tu inspiracji u mnie dzisiaj na obiad ogórkowa a na drugie ziemniaki, pierś z kurczaka w sosie śmietanowym i surówka z marchewki. madd w moim rodzinnym domu mama też taką zapiekankę robiła, w tej prostszej wersji z kiełabaską zbieram się od paru dni do zrobienia jej na obiad bo za mną chodzi ale teraz wypróbuję w wersji ekskusywnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 27.11.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Smacznie witam! To i ja przystąpię do klubu "mających zamiar zrobić zapiekankę", gdyż brzmi to całkiem, całkiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 27.11.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Monka Jak sie robi piersi w sosie w smietanowym wlasnie wyjelam piersi z zamrazalnika i mialam smazyc zwyczajnie , ale moge zmienic plany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 27.11.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 a teraz fasolka po bretońsku (właśnie wciąłem drugi talerz). moja wersja jest w postaci bardziej płynnej niż gęstej, można traktować, jako zupę na I-sze danie. a ten smak... i aromat... marianku i papryki... a przepis bardzo prosty, jak to w fasolkach fotki: przesmażanie http://img504.imageshack.us/img504/2060/164in6.jpg bulgotanie http://img155.imageshack.us/img155/6766/166qd9.jpg i gotowe http://img241.imageshack.us/img241/2215/173ys1.jpg naprawdę polecam!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 27.11.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 a to mój pomysł na temat: "co by jeszcze można zrobić z piersi?" http://img211.imageshack.us/img211/4711/169bz6.jpg http://img140.imageshack.us/img140/4086/170wc3.jpg słuchajcie, polecam szczególnie dla dzieci typu "tadzik" jest kolorowe, smaczne i ładnie pachnie. gdyby ktoś z Was był zainteresowany podam przepis, ale później, gdyż lecę smażyć te kotleciki pzdr smacznie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 27.11.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Dawaj , dawaj , bo ladnie wyglada . Nie mam tadzikow w domu co prawda , ale .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 27.11.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 no dobra, miałem już iść, ale forum wciąga przepis: - kroimy w kostkę różnokolorowe papryki i ser żółty (jakiś twardszy gatunek) oraz filety; do tego drobniutko cebulę i posiekany czosnek (tylko dużo, bo zdrowy) zalewamy oliwą i sosem sojowym, chwilę marynujemy, z godz. lub dwie.. potem dodajemy całe jajko i trochę mąki. formujemy zgrabne kotleciki i smażymy na złociutko na oliwie zapach i wygląd REWELACJA!!! smacznego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 27.11.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 rrmi ano tak prosto się robi te piersi i tak co tam sie nawinie na patelnię Ja te piersi kroję na mniejsze kawałki i podsmażam.Jak mam pora to go dodaję, podlewam wodą, duszę i jak mięso jest już miękkie to rozrabiam śmietanę z odrobiną mąki i zagotowuję. Na koniec koperek przyprawy i gotowe. Czasami najpierw podsmażam cebulkę, potem pierś i dodaję jakieś warzywa z mrożonki. Czasami robię wersję z pieczarkami. No i zbieram sie do zrobienia "fałszywych gołąbków" podobno dobre i szybko sie robi Bramer fasolka mniam bardzo lubię ale na razie niestety ta potrawa nie dla mnie bo karmię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 27.11.2008 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 monka - nie dawaj mąki do śmietany ... dodaj samą kremowkę 30% i bedzie pyszny sosik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 27.11.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Smietane 12% jak sie chwile pogotuje to tez gestnieje bez maki. Natomiast do zapiekanek w piekarniku daje tylko 30%, bo te chudsze smietany sie waza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 27.11.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 dziewczyny dzięki za rady, wypróbuję.margpie rzeczywiście w zapiekankach się ważą co mnie zawsze wkurzało, następnym razem zrobię z 30 % Może macie przepisy na jakieś fajne sprawdzone zapiekanki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 27.11.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Dawajcie przepis na f a s o l k ę i na to kolorowe cudo z fileta z kurczaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 27.11.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 no dobra, miałem już iść, ale forum wciąga przepis: - kroimy w kostkę różnokolorowe papryki i ser żółty (jakiś twardszy gatunek) oraz filety; do tego drobniutko cebulę i posiekany czosnek (tylko dużo, bo zdrowy) zalewamy oliwą i sosem sojowym, chwilę marynujemy, z godz. lub dwie.. potem dodajemy całe jajko i trochę mąki. formujemy zgrabne kotleciki i smażymy na złociutko na oliwie zapach i wygląd REWELACJA!!! smacznego! to jest przepis na kotleciki ????????? a ja myślałam że to jakies danie z jarzynami, czyli to jest przed...........a pokażcie po Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 27.11.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 a proszę bardzo http://img148.imageshack.us/img148/1735/obraz003largepj9.jpg http://img148.imageshack.us/img148/1148/obraz002largegz0.jpg pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.11.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 a ja potwierdzam - przepis na golonke co go podałam kilka wpisów wyżej jest super ... norrrrmalnie mówię Wam , nigdy nie jadłam golonki na słodko-ostro, ale to jest rewelacja na skalę światową polecam w 100% acha, jedna uwaga ...ja robiłam z dwóch golonek, ale kupcie raczej takie mniejsze i nie zwiększać ilości składników sosu .... zostawić jak w przepisie nawet jeśli robi sie kilka golonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts