tosia125 21.10.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 a dzis mialam ryz z warzywami i kurczakiem, bop trzeba bylo zeby maz na szybko odgrzal sam...ryz ugotowalam, na patelnie warzywka papryke cebulke cukinie i miesko z piersi kurczaka podsmazyc i do garnka, wszystko wymieszac, a pozniej odgrzeamy na patelce i juz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 23.10.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 schabowe z ananasem i serem zapiekane ziemniaczki i marchewka na slodko z ananasem pychotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 24.10.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Zupa fasolowa i placki z jabłkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GalicjaSpzoo 28.10.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 U mnie makaron ze szpinakiem i parmezanem. Mniam... Mąż gotuje A jutro jak mi się uda kupić dynię to robię racuszki z dyni no i może leczo przy okazji, bo uwielbiam oba dania. Pozdrawiam - Dag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 28.10.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Pomidorowa i naleśniki z serem. Kto chce, smaruje sobie jeszcze takiego naleśnika nutellą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 28.10.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 U mnie makaron ze szpinakiem i parmezanem. Mniam... Mąż gotuje A jutro jak mi się uda kupić dynię to robię racuszki z dyni no i może leczo przy okazji, bo uwielbiam oba dania. Pozdrawiam - Dag Bardzo proszę o przepis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartas13 28.10.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 moja slubna dostala nietypowa dynie - wyglada jak wielki kabaczek lub cukinia, podobno jest to dynia bezpestkowa i w najblizszych dniach bede smakowal ciasta z dyni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GalicjaSpzoo 30.10.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Witam, No to się dzielę: Mój przepis na RACUSZKI Z DYNI jest prosty jak budowa cepa Jest niestety "na oko" Ale zaraz postaram się go jakoś przedstawić konkretniej. Dynię myjemy, obieramy z twardej skórki, miąższ z pestkami usuwamy dużą łyżką. Tak przygotowaną dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach (ok. 1/2 kg). Startą dynię lekko posolić szczyptą solić, odstawić na chwilkę i jak puści dużo soku do lekko odcisnąć. Teraz dodajemy: - 1-2 jajka, jak małe to lepiej dwa jajka wbić - cukru 1-2 łyżeczki (do smaku), można dodać cukru pudru zamiast zwykłego - do smaku można dodać: wanilii (lub cukier), pasuje też cynamon - mąka (tyle żeby konsystencja była taka gęstsza "racuszkowa". Myślę, że ok4-5 łyżek na 100%. Ja wsypuję na oko troszkę i dosypuję w trakcie mieszania Olej / smalec rozgrzać dobrze na patelni. I nakładać łyżką. No i życzę smacznego. Polecę też PLACKI ZIEMNIACZANE Z CUKINII Cukinię też ścieramy na grubych oczkach, solimy szczyptą soli, odstawiamy na chwilę, odciskamy sok. Potem dodajemy cebulę i ząbek - dwa czosnku (ja je miksuję w blenderze z cebulą). Warto dodać też np. zieloną pietruszkę, dodać pieprz i sól do smaku. Można również na pikantnie doprawić chili lub ostrą papryką. Mąkę dodać w ilości takiej aby ciasto było jak na placki ziemniaczane. Można dosypać też z łyżeczkę mąki ziemniaczanej. No i też smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Pozdrawiam i życzę smacznego. PS. Przepis na Leczo w stylu włoskim i zupkę dyniową też mam dobry jakby coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 30.10.2011 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 PS. Przepis na Leczo w stylu włoskim i zupkę dyniową też mam dobry jakby coś poproszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GalicjaSpzoo 30.10.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 DYNIA / CUKINIA W STYLU WŁOSKIM (LECZO) 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula 3 zielone cukinie 3 żółte cukinie (lub 500g dyni) - [ ja robię też w proporcjach gdzie dużo jest dyni i mało cukinii - w zależności ile czego mam pod ręką ] 400 g krojonych pomidorów z puszki lub świeżych 1 łyżka mieszanki ziół włoskich świeżo mielony pieprz 2 łyżki drobno pokrojonej bazylii (ewentualnie suszona) sól chili - jak ktoś lubi (ja tak) Czosnek siekamy i smażymy na oliwie ok 1/2 minutki. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy ok. 5-6 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę (ja robię całkiem spore kostki) cukinię i dynię. Potem dodajemy pomidory, zioła, pieprz, sól, chili. Całość smażymy ok. 20 min. Mieszamy czasem. Sos powinien zgęstnieć i powinno być widać bąbelki. Dodaj bazylię i jedz do syta - bardzo mało kalorii i niebo w gębie ZUPA DYNIOWA 500g surowej dyni 2 surowe ziemniaki mała cebula ząbek czosnku 1 l rosołu lub wywaru z warzyw łyżka przyprawy curry sól pieprz 4 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru Na oliwię musimy zeszklić cebulę i czosnek. Do tego dodajemy dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko obsmażamy. Dodajemy curry i mieszamy. Po ok. 5 minutach wlewamy wywar i gotujemy aż ziemniaki i dynia zmiękną. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku. * podajemy z groszkiem ptysiowym, grzankami (ja najczęściej kroje w kostkę chleb i podsuszam kosteczki chleba na patelni bez tłuszczu - tak go prażę, lub suszymy go w piekarniku). Nalewam zupkę na talerz daję na środek 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego (dla męża śmietany), posypuję pietruszką i uprażonymi kawałkami chleba. Bardzo smaczna i wykwintna zupka. W Warszawce w tym roku mała miseczka podobnej zupy dyniowej 17 zł w knajpce kosztowała W ogóle zupy krem bardzo lubię. Nie smakowała mi tylko marchewkowa zupa krem. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 31.10.2011 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 ja tez robię placuszki z cukiniowe cukinia tarta, mąka, jajko, przyprawy... i na ostro potrzebuję przepisy, które można szybko i łatwo odgrzać.... co polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 31.10.2011 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 DYNIA / CUKINIA W STYLU WŁOSKIM (LECZO) Dodaj bazylię i jedz do syta - bardzo mało kalorii i niebo w gębie ZUPA DYNIOWA Bardzo smaczna i wykwintna zupka. W Warszawce w tym roku mała miseczka podobnej zupy dyniowej 17 zł w knajpce kosztowała . dziękuje bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 05.11.2011 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 06.11.2011 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Dziękuję za dyniowe smakołyki. Właśnie mam do przetworzenia olbrzymie "pomarańcze" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 07.11.2011 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Uffff, jaka ulga...... Kilka dni temu pod tym wątkiem był napis "Temat zamknięty" i nie można się było dopisać. Szkoda by było, bo nieraz korzystałam z tych pomysłów, niektóre przepisy sobie skopiowałam do mojego segregatora kuchennego. No i wciąż zaglądam tu, gdy braknie mi pomysłu. Cieszę się, że wątek dalej żyje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 07.11.2011 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Leniwe na leniwy poniedziałek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 07.11.2011 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 obiad pikuś, bitki wołowe z sosem (takie niezrolowane rolady ) ziemniaki pure i sałatka z kapusty w smietanie Ale deser to mi wyszedł pieczone jabłka z morelami i miodem .... tak jesiennie dziś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 08.11.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 My ostatnio zrobiliśmy po raz pierwszy roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą. Wyszły pyszne, nawet mąż się dziwił, że mu tak szpinak smakuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GalicjaSpzoo 08.11.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Witajcie, No i udały się dyniowe smakołyki? Ja wczoraj miałam tortillę na szybko. Gotowe tortille z Biedronki. Mieszanka warzywna na patelnię (akurat też Biedronkowa:) - koniecznie z brokułami jak dla mnie. Pierś z kurczaka pocięta w paseczki. Pierś na oleju / oliwie podsmażam z przyprawą gyros. Warzywa podsmażam z dodatkiem ziół (prowansalskie, włoskie itp). Tortille podgrzewam minutkę w mikrofali. Nakładam na tortille warzywka, kurczaczka i polewam sosem jogurtowy ( z czosnkiem solą i pieprzem lub z pesto albo np na ostro z chili). Proste i szybkie. No i dla mnie cudne w smaku. Pozdrawiam i też się ciesze, że forum znowu aktywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 08.11.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Ja też czasem robię takie tortille. Tylko polewam jakimś dipem ze słodką nutą, bo jakoś tak mi smakuje. Na przykład majonezowo - miodowym. U mnie wczoraj była rybka z mozarellą i ziołami, a dziś szybka chińzczyzna, bo nie mam czasu na pichcenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts