Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaka nuda? Każdy tzw. prawdziwy facet powie z zachwytem, że to najlepsze danie miesiąca! ;)

"prawdziwy facet" (taki co to zjada ule wraz z pszczołami, zamiast miodu) miast buraczków preferuje kapustę kwaszoną zasmażaną - a nie jakieś tam "buraczki" :) ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podobno prawdziwego mężczyznę poznaje się po tym jak zachowuję się w najważniejszych chwilach swojego życia,a tych chwil jest nie wiele,oczywiście tych ważnych

 

Buraczki bez zasmażki na smalcu i odrobiny śmietany to nie buraczki.Z tym "szczaniem" do zlewu to tak samo jak różnica między piciem w Szczawnicy a szczaniem w piwnicy.

A na obiadek tradycyjnie nie ta panierka co prawda jak ta z linku, ale ta z krakersów.Technika rozdrabniania na proszek jak w linku.

 

http://mniammniammniam.bloog.pl/id,3905571,title,filet-z-kurczaka-w-panierce-z-platkow-kukurydzianych,index.html?ticaid=6decd

 

Jako dodatek ,ziemniaki z białym serem i ogórki kiszone nadziewane zasmażanymi buraczkami.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj niespecjalna ryba.Fileta obsmażam i dodaję do usmażonych na oleju wiórek z marchewki,cebuli,pietruszki i ziemniaka,doprawiam pomidorami.

 

Surówka ogórek kiszony.lodowa i czerwona cebula skropione olejem z oliwek i sokiem z wyciśniętej cytryny.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajny wątek :)

 

u mnie domowej roboty żurek śląski

 

W litrowym, wyparzonym słoju zalewam letnią wodą źródlaną 3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 lub żytniej żurkowej/razowej typ 720. Dodaję ze 2-3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu, odstawiam w ciepłe miejsce i po 4-5 dniach mam gotowy zakwas na zupę. Ja dodaję jeszcze łyżkę mąki z orkiszu, by zakwas był łagodniejszy w smaku ( bardziej barszcz biały niż typowy kwaśny żur).

Zupę gotuję na wywarze z mięsa i warzyw ( żeberka, wędzonka, marchew, pietruszka, cebula), majeranek, na koniec zabielam odrobinę śmietaną, jajko i gotowe. Białej kiełbasy nie daję, bo te w sklepie są podłe, a wiejskiej nie mam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajny wątek :)

 

u mnie domowej roboty żurek śląski

 

W litrowym, wyparzonym słoju zalewam letnią wodą źródlaną 3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 lub żytniej żurkowej/razowej typ 720. Dodaję ze 2-3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu, odstawiam w ciepłe miejsce i po 4-5 dniach mam gotowy zakwas na zupę. Ja dodaję jeszcze łyżkę mąki z orkiszu, by zakwas był łagodniejszy w smaku ( bardziej barszcz biały niż typowy kwaśny żur).

Zupę gotuję na wywarze z mięsa i warzyw ( żeberka, wędzonka, marchew, pietruszka, cebula), majeranek, na koniec zabielam odrobinę śmietaną, jajko i gotowe. Białej kiełbasy nie daję, bo te w sklepie są podłe, a wiejskiej nie mam.

 

Przyjedź do mnie to ci odstąpię kg.Po znajomości forumowej z lekka ci ją podwędzę bo mam jeszcze w zapasie drewno ze ściętej śliwki.:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie filet drobiowy rozbity cienko, w srodku farsz z kaszy, prawdziwkow, czosnku, zieleniny. Zawiniety w rolade w folie spozywcza dosc ciasno, ugotowany 10 minut. Po schlodzeniu jajko, przyprawy, panierka, obsmazyc, pokroic w plastry, polac sosem z prawdziwkow i smietany. Do tego fasolka szparagowa ogrodkowa (zamrozona) :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A u mnie mąż zapowiedział jakieś wołowe hamburgery ostro przyprawione, ale podawane bez buły, tylko z sałatką. Lubiłam takie kotlety nazywać mielonymi stekami, ale podobno nie ma czegoś takiego.

Tu dowód (z nutką nostalgii, że już Go nie ma pomiędzy nami):

http://www.kuron.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1813

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...