piu 04.03.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 A ja nie lubię ryb ani z zielskiem ani z innymi wymyślnymi dodatkami, które tłumią jej delikatny smak. U mnie dobra ryba jak najprościej, z minimalną ilością przypraw i na taką jedziemy do restauracji Przyjaciół Kilka godzin i tak stałam w kuchni wypiekając chleb, bułki i chałkę, wystarczy na dziś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 04.03.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 A ja nie lubię ryb ani z zielskiem ani z innymi wymyślnymi dodatkami, które tłumią jej delikatny smak. U mnie dobra ryba jak najprościej, z minimalną ilością przypraw i na taką jedziemy do restauracji Przyjaciół ... ... oj tam - czepiasz się - albowiem jak ogólnie wiadomo: "... rybę należy traktować z należnym Jej szacunkiem ..." http://www.chefpaul.net/smiles/funny3.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek to ja 04.03.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 macie racje Szefie. w temacie: -rosol - na drugie "bialaryba", zielenizna z w sosie z ponizszych skladnikow ps.a-ha, halibut kapusciany musowo w kileckim... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 04.03.2012 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Kluski slaskie, kapusta kiszona duszona, lopatka w sosie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek to ja 04.03.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 co do resztek, to. sieja skonczy z malym dodatkiem majonezu jako pasta. to samo z calym kurczakiem z rosolu. takim sposobem mamy rozwiazane 2-gie sniadania nas 2 -3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 05.03.2012 01:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 ... oj tam - czepiasz się - albowiem jak ogólnie wiadomo: "... rybę należy traktować z należnym Jej szacunkiem ..." http://www.chefpaul.net/smiles/funny3.gif Gdzież bym śmiała Aczkolwiek kawior łączę jedynie z wódką ewentualnie z szampanem, a ikrę, np. z łososia, daję do innych potraw, rewelka np. z blinami Dzisiaj na obiad - zupa krem z selera ( z odrobiną lubczyku i grzankami z domowego chleba pełnego ziaren) - leniwe pierogi ( ziemniaki ugotowane wczoraj ) - surówka z marchwi, jabłka i różowych winogron (dużo soku z cytryny, cukier trzcinowy i odrobina greckiego jogurtu) - buraczki z miodem Trzeba się dowitaminizować Z bułeczkami i innymi słodkościami koniec do świąt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 05.03.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 co to te serniki z sosem pieczarkowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek to ja 05.03.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 co to te serniki z sosem pieczarkowym? proponuje pogrzebac w zawartosc forum.....sa tu spejalisci od tego rozdzaju przysmakow, tak jak specjalisci opracowujacy strategie dla Łotwy, ktorzy w wolnych chwilach amatorsko zaprojektowali dworzec berlinski, a w miedzyczasie przeklejaja zdjecia z internetu na muratora. tak wiec sernik to pestka. smacznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.03.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 co to te serniki z sosem pieczarkowym? Nic innego jak smażone leniwe........te same z omastą maślaną i bułką tartą..............podsmażone na rumiano na dowolnym tłuszczu domowym,a sos to już sama zrobisz. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 05.03.2012 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 No właśnie. Zrobię dziś leniwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 05.03.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 (edytowane) Niedawno trafiłam na dyskuję czy pierogi leniwe są z ziemniakami czy bez.Jedni utrzymywali,że leniwe to głownie mąka i twaróg .Drudzy dowodzili ,że leniwe mają składniki jak ruskie tylko użyte w innej konfiguracji i napewno mają w składzie ziemniaki.Okazało się ,że w starych przepisach występują w obu wersjach prawdopodobnie w zależności od regionu:) Edytowane 5 Marca 2012 przez galka literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 05.03.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 galka To prawda, moja mama nazywa leniwe pierogi kopytkami, ale jest to błędne określenie. Z nazwą "serniczki" jeszcze się nie spotkałam, ani z tym, by jadać je z sosem, raczej z masełkiem, bułką tartą, śmietaną, cukrem. Ale może warto spróbować, czemu nie Na jutro pulpety z szynki wieprzowej w sosie pomidorowym i grubą kaszą pęczak , surówka z kapusty pekińskiej, surówka z pora Pulpety: - przygotowujemy mięso jak na kotlety mielone, z namoczoną w mleku kajzerką, jajkiem i przyprawami, formujemy małe kulki - podsmażamy na oliwie pokrojone 2-3 ząbki czosnku i cebulę, lekko tylko obsmażamy pulpety, tak z wierzchu - przekładamy wszystko do rondla z bulionem, dodajemy przecier pomidorowy, krótko gotujemy, dodając ziółka do smaku bazylię, oregano, tymianek, co tam mamy i co lubimy Lekko, bez smażenia w głębokim tłuszczu, z chudym mięsem. Ja zawsze robię podwójną ilość i część gotowego dania zamrażam, by nie stać codziennie w kuchni, bo nie zawsze po prostu mogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.03.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Każdy robi je inaczej ale jako dodatek do drugiego dania zamiast ziemniaków,kasz itp u mnie sprawdza się wyśmienicie.Z duszonymi mięsami ,sosami pomidorowymi czy pieczarkowymi itp. są bardzo smaczne.Jak niżej widać ktoś :D:D miał doskonały pomysł na obiad. http://img707.imageshack.us/img707/836/693266490763cedd387b.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img171.imageshack.us/img171/9422/69326652336600556ab8.jpg Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 06.03.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 U nas sie mówi kluski leniwe (nie pierogi). Ja robię z bułką smażoną na maśle i cukrem, albo z sosem z oliwy, czosnku i drobno posiekanej natki, albo z sosem z suszonych pomidorów. Zawsze jako samodzielne danie bezmięsne, a nie dodatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.03.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Ja to bym przekornie pierogami leniwymi nazwałbym te które w składzie mają ziemniaki , kluskami ,by je poróżnić ,te na bazie mąki sera białek,żółtek bez ziemniaków.Te z prezentacji są pierogami leniwymi ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.03.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 U nas sie mówi kluski leniwe (nie pierogi). Ja robię z bułką smażoną na maśle i cukrem, albo z sosem z oliwy, czosnku i drobno posiekanej natki, albo z sosem z suszonych pomidorów. Zawsze jako samodzielne danie bezmięsne, a nie dodatek. ale z ziemniakami czy bez ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 06.03.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 (edytowane) ale z ziemniakami czy bez ? Robię na dwa sposoby. Albo z ziemniakami, albo z mąką ziemniaczaną. Ciasto wtedy lepiej trzyma sie kupy. Pierogi to dla mnie ciasto plus farsz. Edytowane 6 Marca 2012 przez amalfi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.03.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Robię na dwa sposoby. Albo z ziemniakami, albo z mąką ziemniaczaną. Ciasto wtedy lepiej trzyma sie kupy. Pierogi to dla mnie ciasto plus farsz. Np. http://www.gotujmy.pl/pierogi-leniwe,przepisy,30059.html http://www.gotujmy.pl/kluski-leniwe-i,przepisy,29350.html Niby nazwa podobna a wykonanie inne. Zapytałem dlatego żeby opinia publiczna znałą tą znaczącą różnicę ......;) z ziemniakami czy bez.Choć i w jednej i drugiej wersji ser biały-twaróg jest nieodzowną częścią potrawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.03.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 (edytowane) Pierogi to dla mnie ciasto plus farsz. Bo to prawda. Ale to jest tak – a właściwie było. Są to pierogi wykonane przez leniwego (wyjątkowego leniwca), który zamiast wykonać dzieło zgodnie z kanonami sztuki kulinarnej , pomieszał wszystko i ugotował kluski. Potomność uczciła tego niewiarygodnego leniwca, nazywając te (takie) kluski pierogami leniwymi. Niestety w przekazie nie ma nic jakie to miały być pierogi – ruskie, czy z serem - dlatego występują w dwóch postaciach: - z ziemniakami i serem – jako substytut pierogów ruskich, - z serem, jako substytut pierogów z serem, często podawane na słodko. Tak więc potrawa owa, mimo iż jest „kluskiem”, zwana jest na cześć tego leniwca, pierogami leniwymi. Ot cała prawda. Dopisałem: U mnie, pierogi leniwe, to kluski z serem (z grubej mąki, często z otrębami) polane masłem i posypane grubym cukrem. Edytowane 6 Marca 2012 przez sSiwy12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.03.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 z ziemniakami i serem – jako substytut pierogów ruskich, z przekory powiem ,że jest to nieprawda :( w nawiązaniu do "LENIWYCH".Tu zostawił bym ruskie w spokoju by zbytnio nie mieszać pojęć . z serem, jako substytut pierogów z serem, często podawane na słodko Jest to druga nieprawda w nawiązaniu do klusków-pierogów leniwych. ,którą to wersję jako pierogi również zostawiłbym w spokoju by nie mieszać w/w pojęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts