Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Być Może to jeśli dobrze pamiętam to była woda toaletowa............... :D ale skoro tak to zinterpretowałaś to niech tak będzie.:):).Zawsze można zrobić pyzy i żeby nie zachowały właściwego kształtu ,można je rozgotować ,potem rozgotowane odcedzić ,dodać żółty ser np. i dużą ilość szalotki podsmażonej z czuszką i czosnkiem.zapiec w piekarniku i podać jako zapiekankę pyzową.:D;):):).tak też można.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale jestem głodna...

zjadłabym z ziemniakami, czy bez... i tak smakują podobnie smacznie :)

ale leniwych nie mam...

wrzucę do pieca ostatnie paszteciki.. jak tylko wrócę... z barszczem zawsze robię...

 

kto doradzi coś z makaronem? bo się za dużo posypało do garnka... a coś wenny nie mam, ale szybko, bo dziś trzeba coś zrobić...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polać odrobina oliwy, wymieszać, ostudzić, do woreczka i do zamrażarki – będzie jak znalazł na szybkiego gotowca.

Po wyjęciu z zamrażarki, na wrzątek i mocny gaz (można na sitku).

 

Można też na patelnię, podsmażyć (na maśle), dodać co tam w domu jest (np. drobno pokrajana chabanina), warzywa typu kalafior, papryka, pomidor, doprawić, podsmażyć razem i na koniec zetrzeć ser żółty.

To samo z mrożonym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Siwy czy mogę poprosić o przepis na bliny ? Ciekawi mnie jakiej maki używasz ?

 

Swojej, tzn. mielę kaszę gryczaną w młynku „kawowym”.

 

A przepis prosty taki jak na racuchy, tyle, że mąka gryczana – na bazie np. tego: http://www.kuron.com.pl/przepisy/art51.html , tyle, że ja, biorąc ten pod uwagę, z mniej wiecej, połowy mąki i mleka - bo zbyt dużo tych "blinów" wychodzi.

Proporcje tak jak w każdym "drożdżaku” na „sprawdzone oko”.

 

Moja następna modyfikacja tego przepisu, polega na tym, że smażę, dzień wcześniej, na odrobinie masła sklarowanego, zawijam (stosy) w folię aluminiową i rano wkładam do piekarnika. Piekarnik nastawiam na około 80 stopni i z zał. około 1 godz. przed przyjściem do domu. Przed podaniem, mam do wyboru, albo podkręcenie temperatury w piekarniku do 150 - 170 stopni, albo gorąca patelnia i lekko „podpiekam”.

Podaję ze śmietaną, kawiorem lub innym „słonym” dodatkiem np. „anszua”, wędzony łosoś, itp.

 

Jednak polecam kawior – słoiczek (puszka) 50g wystarczy. Kosztuje od 10 do 15zł. (tańszego nie polecam).

 

I uwaga – jak masz wypróbowany przepis na racuchy, to zamień tylko mąkę i dodaj więcej oleju (tłuszczu do ciasta).

 

Dopisałem:

Ja ciasto „kręcę” w malakserze z końcówką do wyrabiania ciasta. Tam też sobie rośnie.

Edytowane przez sSiwy12
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak ja nie cierpię rozmrażanego makaronu...bleeeeee , ale blinów chętnie spróbuję :)

 

Dziś gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną, do tego ogórek małosolny (pierwszy w tym roku i nie chcę myśleć na czym pędzony :oops:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No jak zostanie i nie chce się go wyciepać .

 

Tak przy okazji makaron ugotowany bardziej niż al dente , - czytaj rozgotowany – jest doskonałym „tworzywem” do podsmażenia na rumiano (ja smażę na sklarowanym maśle). Lekko posypany serem białym lub startym żółtym jest szybkim i smacznym daniem „awaryjnym”.

Kiedyś popełniłem „grzech” i usmażyłem na złoto w frytkownicy – też był dobry.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostrygi ostatnio mnie się trochę "przeżarły" ... szukaliśmy "pierły" i w 10 lb nie było ani jednej :) ;)

Z tuńczyka zrobiłeś "tatara" czy może "carpaccio" ? ... do "carpaccio" polecam olivę truflową ... wyśmienite

 

z pozdrówkamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...