Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

Ostrygi ostatnio mnie się trochę "przeżarły" ... szukaliśmy "pierły" i w 10 lb nie było ani jednej :) ;)

 

w życiu zjadłam jedną ostrygę i też bez pierły była :p

 

 

dzisiaj jako ,że późno wróciłam obiad był 15-minutowy czyli

polędwiczki wieprzowe -plastry - szybko usmażone na oleju ..... dodałam do nich kilka pokrojonych w plastry pieczarek i por pokrojony w plastry - podsmażyłam kilka minut

-zalałam śmietaną 30% - zrobił się pyszny sosik do którego wrzuciłam mały kawałek gorgonzoli ...........w tzw międzyczasie -w szybkowarze ugotowałam penne (makaron rurki) ...i włala .....prosto na talerz i paluszki lizać :wiggle:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ostrygi ostatnio mnie się trochę "przeżarły" ... szukaliśmy "pierły" i w 10 lb nie było ani jednej :) ;)

Z tuńczyka zrobiłeś "tatara" czy może "carpaccio" ? ... do "carpaccio" polecam olivę truflową ... wyśmienite

 

z pozdrówkamy

 

mi jeszcze niet, a perelki na 100% szybciej w kulinariach mozna trafic. co prawda troche niespecjalne.

 

tunczyk skonal w suszarni, czyli jakotakie japonsko-podobne podrobki.

 

a teraz pytanie za 100 $, ile tuflowki na 1 lb tunczyka? kupilem w HF z czarnych . czy znaczaco zminia kompozycje smakowa? ja lubie tradycyjnie.

juz sie nastawilem, i w czwartek ponownie tunczyk.

 

rowniez z pozdrowkammyyy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dostaliśmy w prezencie na rocznicę to czas wypróbować.Tak więc dziś danie prosto z kociołka a że nadarza się ku temu okazja by ów dziwo wypróbować.Zastanawiam się tylko co wybrać jako pierwsze by zaleciało do oceanu :D:D:D ???

http://grillowo.blogspot.com/

 

Wybiorę coś stąd j/w.Jest tam i rosół ło mamuniu jak fajowo.:):):)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

a teraz pytanie za 100 $, ile tuflowki na 1 lb tunczyka? kupilem w HF z czarnych . czy znaczaco zminia kompozycje smakowa? ja lubie tradycyjnie.

juz sie nastawilem, i w czwartek ponownie tunczyk. ...

... trochę późno :( ... ale może się przyda na przyszły "czwartek" :) ;)

 

dodam tylko, ze ja na 1lb dodaje 2 fl oz oliwki.
dwie uncje to trochę ponad 50 ml ... a więc górna granica by nie zdominować smaku tuńczyka

Do oliwki (w przypadku powyższej ilości) dodaję sok z połowy cytryny - należy dodawać bardzo powoli, ciągle (nie za szybko) mieszając.

Skrapiam rybę tuż przed podaniem.

Oliwę truflową (jaki i inne oleje i oliwy smakowe) robię sam - jedna mała trufla (na pół litra oliwy), pokrajana w cienkie plasterki, zupełnie wystarcza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dostaliśmy w prezencie na rocznicę to czas wypróbować.Tak więc dziś danie prosto z kociołka a że nadarza się ku temu okazja by ów dziwo wypróbować.Zastanawiam się tylko co wybrać jako pierwsze by zaleciało do oceanu :D:D:D ???

http://grillowo.blogspot.com/

 

Wybiorę coś stąd j/w.Jest tam i rosół ło mamuniu jak fajowo.:):):)

 

 

Kociołek fajna rzecz, ale rosół na skrzydełkach to dla mnie nie rosół, ale wywar na kościach obciągniętych tłustą skórą. Od wieków tego nie kupuję. Polecam rosół na kawałku wołowiny rosołowej i ćwiartkach z kurczaka ( tłuszcz wyrzucamy, to sam cholesterol). Ja gotuję zwykle w największym garnku, po przestudzeniu przelewam część do pojemników i zamrażam. Mam zawsze domowy bulion, nie używam knurów itp. :)

Pyszny rosół wychodzi także z mieszanki wołowiny, drobiu z podudziem z indyka, o którym wspomniała Ewka. Ugotowane mięso jest idealne na domową galaretkę (mięso, bulion, troszkę warzyw, plasterek cytryny, żelatyna i gotowe).

 

A co na dzisiaj?

 

Ano zwykle w niedzielę wszyscy gotują najlepsze obiady :) U mnie odwrotnie, rozmrażam coś, co zostawiłam wcześniej, by mieć czas na różne weekendowe przyjemności. Dziś rozmrożone pulpety w sosie pomidorowym, makaron 8 min i surówka. Obiad w kwadrans :)

 

 

mhk

 

identycznie gotuję, olej lniany budwigowy, szybka rybka itp. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś bo mam fileta z łososia zrobię go w jajku mące i jajku :D;).Do tego ulubioną przez milusińskich sałatkę ziemniaczaną:

-5 ziemniaków

-5 jajek na twardo

-1/2 kalafiora

-2 łyżki majonezu (koniecznie kieleckiego bo sprawdzony :D)

-3-4 listki siekanej świeżej bazylii

-1 łyżka oliwy truflowej samodzielnie robionej (przypomnę bo przepis także sprawdzony :szklanka oliwy extra virgin,3-4 plasterki suszonej trufli ,zalać i używać po około 3-4 tygodniach,dodam ,że stoi i dojrzewa :) w kuchni w temp pokojowej)

-sól, biały pieprz do smaku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kociołek fajna rzecz, ale rosół na skrzydełkach to dla mnie nie rosół, ale wywar na kościach obciągniętych tłustą skórą. Od wieków tego nie kupuję. Polecam rosół na kawałku wołowiny rosołowej i ćwiartkach z kurczaka ( tłuszcz wyrzucamy, to sam cholesterol). Ja gotuję zwykle w największym garnku, po przestudzeniu przelewam część do pojemników i zamrażam. Mam zawsze domowy bulion, nie używam knurów itp. :)

Pyszny rosół wychodzi także z mieszanki wołowiny, drobiu z podudziem z indyka, o którym wspomniała Ewka. Ugotowane mięso jest idealne na domową galaretkę (mięso, bulion, troszkę warzyw, plasterek cytryny, żelatyna i gotowe).

 

A co na dzisiaj?

 

Ano zwykle w niedzielę wszyscy gotują najlepsze obiady :) U mnie odwrotnie, rozmrażam coś, co zostawiłam wcześniej, by mieć czas na różne weekendowe przyjemności. Dziś rozmrożone pulpety w sosie pomidorowym, makaron 8 min i surówka. Obiad w kwadrans :)

 

 

mhk

 

identycznie gotuję, olej lniany budwigowy, szybka rybka itp. :)

 

Tatar z łososia to dla mnie też nie tatar ale go jakosik polubiłem ;);) .Jeśli chodzi o rosół z prezentacji zawsze możesz go wzbogacić w swoje sprawdzone i ulubione rodzaje mięs.Ten z kociołka będzie miał nieco inny smak niż ten z gara na gazie lub innej dostępnej maszynie ;);):D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy drodzy forumowicze i forumowiczki mogą mi zaproponować coś na przystawki i zakąski, chciałbym coś fajnego przygotować, ale nie chcę brać z internetu niesprawdzonych przepisów...

... bardzo proszę "zimny bufet ... na każdą okazję"

... więcej tutaj

 

smacznego i udanego przyjęcia Gości życzę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ewka, aleś mi smaku narobiła. ;)

 

Jadłam u znajomej danie, które mi sie bardzo spodobało. Kawałek pieczonego mięsa położonego na kapuście, która była bez mięsa, a składała się z kapusty kiszonej, kapusty świeżej i tartego jabłka. Doprawione to było majerankiem. Bardzo mi smakowało. Muszę kiedyś powtórzyć.

 

Dziś proponuję jako dodatek coś w wiosennej kolorystyce:

 

http://s1.zmniejszacz.pl/105/zdjecie0352__857962.jpg

Edytowane przez amalfi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...