Ew-ka 07.03.2012 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Ostrygi ostatnio mnie się trochę "przeżarły" ... szukaliśmy "pierły" i w 10 lb nie było ani jednej w życiu zjadłam jedną ostrygę i też bez pierły była dzisiaj jako ,że późno wróciłam obiad był 15-minutowy czyli polędwiczki wieprzowe -plastry - szybko usmażone na oleju ..... dodałam do nich kilka pokrojonych w plastry pieczarek i por pokrojony w plastry - podsmażyłam kilka minut -zalałam śmietaną 30% - zrobił się pyszny sosik do którego wrzuciłam mały kawałek gorgonzoli ...........w tzw międzyczasie -w szybkowarze ugotowałam penne (makaron rurki) ...i włala .....prosto na talerz i paluszki lizać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.03.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Jutro ponieważ oliwa truflowa jest na wokandzie zrobię pielmieni syberyjskie poleję oliwą truflową i obficie posypię serem munster(mój ostatnio ulubiony).Jako super dodatku użyję patyczków z suszonej polędwicy.Zajebiście wzbogaca smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek to ja 08.03.2012 02:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Ostrygi ostatnio mnie się trochę "przeżarły" ... szukaliśmy "pierły" i w 10 lb nie było ani jednej Z tuńczyka zrobiłeś "tatara" czy może "carpaccio" ? ... do "carpaccio" polecam olivę truflową ... wyśmienite z pozdrówkamy mi jeszcze niet, a perelki na 100% szybciej w kulinariach mozna trafic. co prawda troche niespecjalne. tunczyk skonal w suszarni, czyli jakotakie japonsko-podobne podrobki. a teraz pytanie za 100 $, ile tuflowki na 1 lb tunczyka? kupilem w HF z czarnych . czy znaczaco zminia kompozycje smakowa? ja lubie tradycyjnie. juz sie nastawilem, i w czwartek ponownie tunczyk. rowniez z pozdrowkammyyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek to ja 08.03.2012 03:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 dodam tylko, ze ja na 1lb dodaje 2 fl oz oliwki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimka27 08.03.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Dziś coś dla mnie i coś dla męża czyli na pierwsze zupa szczawiowa z jajem a na drugie kotlet schabowy ,ziemniaczki i tona surówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 08.03.2012 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 dzisiaj ....obiad w restauracji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 08.03.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 dzisiaj ....obiad w restauracji U mnie też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.03.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Dostaliśmy w prezencie na rocznicę to czas wypróbować.Tak więc dziś danie prosto z kociołka a że nadarza się ku temu okazja by ów dziwo wypróbować.Zastanawiam się tylko co wybrać jako pierwsze by zaleciało do oceanu :D:D ??? http://grillowo.blogspot.com/ Wybiorę coś stąd j/w.Jest tam i rosół ło mamuniu jak fajowo.:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 10.03.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 U mnie dzisiaj kuskus ala Nigella(pomidorki+oliwki+czerwona cebula+olej lniany+utarty imbir) + losos szybko usmazowny mniam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 10.03.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 na podwieczorek tiramisu - uwielabiam przepsisy typu krotka pilka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 11.03.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 ... a teraz pytanie za 100 $, ile tuflowki na 1 lb tunczyka? kupilem w HF z czarnych . czy znaczaco zminia kompozycje smakowa? ja lubie tradycyjnie. juz sie nastawilem, i w czwartek ponownie tunczyk. ... ... trochę późno ... ale może się przyda na przyszły "czwartek" dodam tylko, ze ja na 1lb dodaje 2 fl oz oliwki. dwie uncje to trochę ponad 50 ml ... a więc górna granica by nie zdominować smaku tuńczyka Do oliwki (w przypadku powyższej ilości) dodaję sok z połowy cytryny - należy dodawać bardzo powoli, ciągle (nie za szybko) mieszając. Skrapiam rybę tuż przed podaniem. Oliwę truflową (jaki i inne oleje i oliwy smakowe) robię sam - jedna mała trufla (na pół litra oliwy), pokrajana w cienkie plasterki, zupełnie wystarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 11.03.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Dostaliśmy w prezencie na rocznicę to czas wypróbować.Tak więc dziś danie prosto z kociołka a że nadarza się ku temu okazja by ów dziwo wypróbować.Zastanawiam się tylko co wybrać jako pierwsze by zaleciało do oceanu :D:D ??? http://grillowo.blogspot.com/ Wybiorę coś stąd j/w.Jest tam i rosół ło mamuniu jak fajowo.:) Kociołek fajna rzecz, ale rosół na skrzydełkach to dla mnie nie rosół, ale wywar na kościach obciągniętych tłustą skórą. Od wieków tego nie kupuję. Polecam rosół na kawałku wołowiny rosołowej i ćwiartkach z kurczaka ( tłuszcz wyrzucamy, to sam cholesterol). Ja gotuję zwykle w największym garnku, po przestudzeniu przelewam część do pojemników i zamrażam. Mam zawsze domowy bulion, nie używam knurów itp. Pyszny rosół wychodzi także z mieszanki wołowiny, drobiu z podudziem z indyka, o którym wspomniała Ewka. Ugotowane mięso jest idealne na domową galaretkę (mięso, bulion, troszkę warzyw, plasterek cytryny, żelatyna i gotowe). A co na dzisiaj? Ano zwykle w niedzielę wszyscy gotują najlepsze obiady U mnie odwrotnie, rozmrażam coś, co zostawiłam wcześniej, by mieć czas na różne weekendowe przyjemności. Dziś rozmrożone pulpety w sosie pomidorowym, makaron 8 min i surówka. Obiad w kwadrans mhk identycznie gotuję, olej lniany budwigowy, szybka rybka itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natash 11.03.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Czy drodzy forumowicze i forumowiczki mogą mi zaproponować coś na przystawki i zakąski, chciałbym coś fajnego przygotować, ale nie chcę brać z internetu niesprawdzonych przepisów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.03.2012 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Dziś bo mam fileta z łososia zrobię go w jajku mące i jajku ;).Do tego ulubioną przez milusińskich sałatkę ziemniaczaną: -5 ziemniaków -5 jajek na twardo -1/2 kalafiora -2 łyżki majonezu (koniecznie kieleckiego bo sprawdzony ) -3-4 listki siekanej świeżej bazylii -1 łyżka oliwy truflowej samodzielnie robionej (przypomnę bo przepis także sprawdzony :szklanka oliwy extra virgin,3-4 plasterki suszonej trufli ,zalać i używać po około 3-4 tygodniach,dodam ,że stoi i dojrzewa w kuchni w temp pokojowej) -sól, biały pieprz do smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.03.2012 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Kociołek fajna rzecz, ale rosół na skrzydełkach to dla mnie nie rosół, ale wywar na kościach obciągniętych tłustą skórą. Od wieków tego nie kupuję. Polecam rosół na kawałku wołowiny rosołowej i ćwiartkach z kurczaka ( tłuszcz wyrzucamy, to sam cholesterol). Ja gotuję zwykle w największym garnku, po przestudzeniu przelewam część do pojemników i zamrażam. Mam zawsze domowy bulion, nie używam knurów itp. Pyszny rosół wychodzi także z mieszanki wołowiny, drobiu z podudziem z indyka, o którym wspomniała Ewka. Ugotowane mięso jest idealne na domową galaretkę (mięso, bulion, troszkę warzyw, plasterek cytryny, żelatyna i gotowe). A co na dzisiaj? Ano zwykle w niedzielę wszyscy gotują najlepsze obiady U mnie odwrotnie, rozmrażam coś, co zostawiłam wcześniej, by mieć czas na różne weekendowe przyjemności. Dziś rozmrożone pulpety w sosie pomidorowym, makaron 8 min i surówka. Obiad w kwadrans mhk identycznie gotuję, olej lniany budwigowy, szybka rybka itp. Tatar z łososia to dla mnie też nie tatar ale go jakosik polubiłem ;) .Jeśli chodzi o rosół z prezentacji zawsze możesz go wzbogacić w swoje sprawdzone i ulubione rodzaje mięs.Ten z kociołka będzie miał nieco inny smak niż ten z gara na gazie lub innej dostępnej maszynie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 12.03.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Czy drodzy forumowicze i forumowiczki mogą mi zaproponować coś na przystawki i zakąski, chciałbym coś fajnego przygotować, ale nie chcę brać z internetu niesprawdzonych przepisów... ... bardzo proszę "zimny bufet ... na każdą okazję" ... więcej tutaj smacznego i udanego przyjęcia Gości życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 13.03.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Dziś pomidorówka i pierogi z mięsem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 14.03.2012 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 pięknej urody żeberka pieczone w piekarniku i ciap kapusta czyli kapusta kiszona +ziemniaki okraszone tłuszczem z żeberek i przesmażonym boczkiem .....strasznie kaloryczne ale też śtraśnie pyszniowate Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 14.03.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 (edytowane) Ewka, aleś mi smaku narobiła. Jadłam u znajomej danie, które mi sie bardzo spodobało. Kawałek pieczonego mięsa położonego na kapuście, która była bez mięsa, a składała się z kapusty kiszonej, kapusty świeżej i tartego jabłka. Doprawione to było majerankiem. Bardzo mi smakowało. Muszę kiedyś powtórzyć. Dziś proponuję jako dodatek coś w wiosennej kolorystyce: http://s1.zmniejszacz.pl/105/zdjecie0352__857962.jpg Edytowane 16 Marca 2012 przez amalfi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 15.03.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 ja ostatnio nie mogę wszystkiego, więc robię zupki polecam żurek, krupnik i barszcz biały... tradycyjne i takie dobre... robiłam też ostatnio ryż z warzywami i kurczakiem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts