Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zaprzedaj przepis:rolleyes:

Żeby nie zaśmiecać ;)

Sekret tego chłodnika tkwi w rozprowadzeniu go zimną przegotowaną wodą i śmietaną.Czyli produkty zostają zalane wodą,jako dodatek są posolone i delikatnie pocukrzone,mają swoje odstać w zimnym miejscu by potem wymieszać je z kwaśną śmietaną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jutro bo środa zrazy ze świeżego łososia zawinięte w bajeczny farsz i szparagi.Rybę trzeba zamarynować.Każdy płat łososia oprószyć należy pieprzem i natrzeć oliwa truflową(moja jeszcze młoda ale co tam już i tak ładnie capi :D).Panierowane wiadomo w czym i po usmażeniu podane na ugotowanych szparagach.Wszystko polewamy sosem na bazie pistacji i mozzarelli.Surówka z kiszonej kapusty koniecznie z dodatkiem czerwonej cebuli,tartej czerwonej gruszki i oliwy truflowej.:):) Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

polewka z zsiadłego swojskiego mleka z ziemniakami pure i przesmażoną cebulką ......wsiowe jedzenie a jakie dobre ....fiu fiu :yes:

... wyśmienite ... ziemniaczki lubię "przykryć" usmażonym jajkiem :)

 

ps - jeżeli chciała byś to danie wprowadzić na "salony", to koniecznie należy je podlać sosem z "mozzarell'a" (jak bowiem ogólnie wiadomo, ser ten nadaje się doskonale jako składnik sosu - by go rozpuścić do stosownej konzystencji, należy go jednak wprzódy solidnie wysuszyć i zemleć w młynku do kawy) ;) ... by było jeszcze wykwintniej ... podać można gruszki z truflami (gruszki oczywiście uprzednio należy marynować w majonezie - koniecznie "kieleckim") :lol: ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

ps - jeżeli chciała byś to danie wprowadzić na "salony", to koniecznie należy je podlać sosem z "mozzarell'a" (jak bowiem ogólnie wiadomo, ser ten nadaje się doskonale jako składnik sosu - by go rozpuścić do stosownej konzystencji, należy go jednak wprzódy solidnie wysuszyć i zemleć w młynku do kawy) ;) ... by było jeszcze wykwintniej ... podać można gruszki z truflami (gruszki oczywiście uprzednio należy marynować w majonezie - koniecznie "kieleckim") :lol: ;)

Chefie z całym szacunkiem ....pogło Cię ? :D

 

ps....moja polewka jest tak salonowa ,że bardziej się nie da usalonowić ...... zawsze jadamy w salonie :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chefie z całym szacunkiem ....pogło Cię ? :D

 

ps....moja polewka jest tak salonowa ,że bardziej się nie da usalonowić ...... zawsze jadamy w salonie :p

... wypowiedzią swą chciałem się tylko - choć troszeczkę - zbliżyć do "najwyższych światowych tryndów, które zapewne już niebawem nastąpią w kulinariach" ;)

... a może i "pogło mię" :) ... kiedy przeczytałem o sosie z mozzarella :) ... zes dodatkiem kiszonej kapuchy z truflami :lol: ... brakuje tam tylko "szafronu" :) ;)

 

... hmmmmmmmmm ... "polewka salonowa" :) ... brzmi wyśmienicie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chefie ....a propos sosów ......zapytam Cię czy to co ostatnio wymyślam jest sosem czy jakąś po pierdółką (jutro mam zamiar serwować na obiad-mąż bardzo lubi)

otóż polędwiczki wieprzowe (medaliony) podsmażyć..... do nich wrzucić pokrojony w plastry por ...lekko podsmażyć ........zalać śmietaną 30% a do niej dorzucić kawałek sera gorgonzola i doprowadzić do zredukowania śmietany i do rozpuszczenia sera ......sosik wychodzi ekstra

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym delikatnie zwrócić uwagę ,że sos z pistacji i mozzarelli nie ma nic wspólnego z surówką z kiszonej kapusty ,która jest tylko bardzo delikatnym .zważywszy na oliwę z truflą ,dodatkiem by surówka w połączeniu z gruszką czerwoną miast jabłka była równie smaczna jak ta którą znamy.Jeśli chodzi natomiast o szafran jest to przyprawa
W okresie renesansu to Wenecja była centrum handlowym szafranu na świecie. Już wtedy szafran kosztował więcej niż złoto i z tejże przyczyny zdarzały się często oszustwa. Henryk VIII - wielbiciel szafranu, karał śmiercią ludzi, których złapano na tym procederze.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ew-ka, a jak robisz taką polewkę? Mogę prosić o przepis?

pewnie ,że Ci dam przepis ale jak źle zrobisz to nie polubisz

 

Polewka

1 l kwaśne mleko ,maślanka ,kefir ....cokolwiek (można pomieszać )

wlać do garnka i na małym ogniu doprowadzić do zagotowania często mieszając aby nie zrobiły się krupy

w tzw międzyczasie 2łyżeczki mąki pszennej rozprowadzić słodką śmietanką ( może być nawet 30%.....wtedy jest na bogato ;)) i wlać do gotującego mleka ......posolić do smaku i jeżeli jest mało kwaśna - wcisnąć troszkę soku z cytryny ....i gotowe

Podaję tak jak barszczyk czerwony z ziemniakami pure .....a dodatkowo dodaję każdemu na ziemniaki przesmażoną na masełku złocistą cebulkę :rolleyes:

 

smacznego :wiggle:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...