niktspecjalny 16.03.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Piątek.Dziś na obiadek szpinak,jajko sadzone i ziemniaki pieczone.Jako dodatek chłodnik z zielonej sałaty,koperkiem,ogórkiem i np.na kefirze.Robię go nieco inaczej i jest po prostu odlotowy ;) ale nie w tym topiku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.03.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 a na sobotę ziemniaki-kremowe-wędzone,mortadela i sałaka z rukolą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 16.03.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Piątek.Dziś na obiadek szpinak,jajko sadzone i ziemniaki pieczone.Jako dodatek chłodnik z zielonej sałaty,koperkiem,ogórkiem i np.na kefirze.Robię go nieco inaczej i jest po prostu odlotowy ;) ale nie w tym topiku. zaprzedaj przepis:rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek to ja 18.03.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 hanger , szpinak, ziemniaki i sos piwny dla mnie. dzwonko i zielenizna dla starej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek to ja 20.03.2012 02:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 musze delikatnie , bo po wczorajszym stasznie cuchnace baki mialem. rybka z grilla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.03.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 zaprzedaj przepis:rolleyes: Żeby nie zaśmiecać Sekret tego chłodnika tkwi w rozprowadzeniu go zimną przegotowaną wodą i śmietaną.Czyli produkty zostają zalane wodą,jako dodatek są posolone i delikatnie pocukrzone,mają swoje odstać w zimnym miejscu by potem wymieszać je z kwaśną śmietaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.03.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Dziś mam takiego pomysła na obiad.Placki z piersi z kurczaka,shitake i bazylii. Czerwony ryż i parzona sałata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.03.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 (edytowane) Jutro bo środa zrazy ze świeżego łososia zawinięte w bajeczny farsz i szparagi.Rybę trzeba zamarynować.Każdy płat łososia oprószyć należy pieprzem i natrzeć oliwa truflową(moja jeszcze młoda ale co tam już i tak ładnie capi ).Panierowane wiadomo w czym i po usmażeniu podane na ugotowanych szparagach.Wszystko polewamy sosem na bazie pistacji i mozzarelli.Surówka z kiszonej kapusty koniecznie z dodatkiem czerwonej cebuli,tartej czerwonej gruszki i oliwy truflowej.:) Edytowane 20 Marca 2012 przez niktspecjalny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 20.03.2012 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 polewka z zsiadłego swojskiego mleka z ziemniakami pure i przesmażoną cebulką ......wsiowe jedzenie a jakie dobre ....fiu fiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 20.03.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 polewka z zsiadłego swojskiego mleka z ziemniakami pure i przesmażoną cebulką ......wsiowe jedzenie a jakie dobre ....fiu fiu ... wyśmienite ... ziemniaczki lubię "przykryć" usmażonym jajkiem ps - jeżeli chciała byś to danie wprowadzić na "salony", to koniecznie należy je podlać sosem z "mozzarell'a" (jak bowiem ogólnie wiadomo, ser ten nadaje się doskonale jako składnik sosu - by go rozpuścić do stosownej konzystencji, należy go jednak wprzódy solidnie wysuszyć i zemleć w młynku do kawy) ... by było jeszcze wykwintniej ... podać można gruszki z truflami (gruszki oczywiście uprzednio należy marynować w majonezie - koniecznie "kieleckim") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 20.03.2012 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 ps - jeżeli chciała byś to danie wprowadzić na "salony", to koniecznie należy je podlać sosem z "mozzarell'a" (jak bowiem ogólnie wiadomo, ser ten nadaje się doskonale jako składnik sosu - by go rozpuścić do stosownej konzystencji, należy go jednak wprzódy solidnie wysuszyć i zemleć w młynku do kawy) ... by było jeszcze wykwintniej ... podać można gruszki z truflami (gruszki oczywiście uprzednio należy marynować w majonezie - koniecznie "kieleckim") Chefie z całym szacunkiem ....pogło Cię ? ps....moja polewka jest tak salonowa ,że bardziej się nie da usalonowić ...... zawsze jadamy w salonie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 20.03.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Chefie z całym szacunkiem ....pogło Cię ? ps....moja polewka jest tak salonowa ,że bardziej się nie da usalonowić ...... zawsze jadamy w salonie ... wypowiedzią swą chciałem się tylko - choć troszeczkę - zbliżyć do "najwyższych światowych tryndów, które zapewne już niebawem nastąpią w kulinariach" ... a może i "pogło mię" ... kiedy przeczytałem o sosie z mozzarella ... zes dodatkiem kiszonej kapuchy z truflami ... brakuje tam tylko "szafronu" ... hmmmmmmmmm ... "polewka salonowa" ... brzmi wyśmienicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 20.03.2012 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Chefie ....a propos sosów ......zapytam Cię czy to co ostatnio wymyślam jest sosem czy jakąś po pierdółką (jutro mam zamiar serwować na obiad-mąż bardzo lubi) otóż polędwiczki wieprzowe (medaliony) podsmażyć..... do nich wrzucić pokrojony w plastry por ...lekko podsmażyć ........zalać śmietaną 30% a do niej dorzucić kawałek sera gorgonzola i doprowadzić do zredukowania śmietany i do rozpuszczenia sera ......sosik wychodzi ekstra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.03.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Chciałbym delikatnie zwrócić uwagę ,że sos z pistacji i mozzarelli nie ma nic wspólnego z surówką z kiszonej kapusty ,która jest tylko bardzo delikatnym .zważywszy na oliwę z truflą ,dodatkiem by surówka w połączeniu z gruszką czerwoną miast jabłka była równie smaczna jak ta którą znamy.Jeśli chodzi natomiast o szafran jest to przyprawa W okresie renesansu to Wenecja była centrum handlowym szafranu na świecie. Już wtedy szafran kosztował więcej niż złoto i z tejże przyczyny zdarzały się często oszustwa. Henryk VIII - wielbiciel szafranu, karał śmiercią ludzi, których złapano na tym procederze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natash 21.03.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Może ktoś jeszcze ma fajne pomysły na zimne zakąski do wódeczki i posiadówy ze znajomymi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 21.03.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 polewka z zsiadłego swojskiego mleka z ziemniakami pure i przesmażoną cebulką ......wsiowe jedzenie a jakie dobre ....fiu fiu Ew-ka, a jak robisz taką polewkę? Mogę prosić o przepis? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 21.03.2012 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Ew-ka, a jak robisz taką polewkę? Mogę prosić o przepis? pewnie ,że Ci dam przepis ale jak źle zrobisz to nie polubisz Polewka 1 l kwaśne mleko ,maślanka ,kefir ....cokolwiek (można pomieszać ) wlać do garnka i na małym ogniu doprowadzić do zagotowania często mieszając aby nie zrobiły się krupy w tzw międzyczasie 2łyżeczki mąki pszennej rozprowadzić słodką śmietanką ( może być nawet 30%.....wtedy jest na bogato ) i wlać do gotującego mleka ......posolić do smaku i jeżeli jest mało kwaśna - wcisnąć troszkę soku z cytryny ....i gotowe Podaję tak jak barszczyk czerwony z ziemniakami pure .....a dodatkowo dodaję każdemu na ziemniaki przesmażoną na masełku złocistą cebulkę smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 21.03.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Dzięki. Postaram sie dobrze zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 21.03.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Kurczak pieczony, z nadzieniem z oliwek wymieszanych z przyprawami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdalena84 21.03.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 U mnie dzisiaj byl makaron ze szpinakiem i serem feta do tego kieliszek wina, bo to zdrowo do obiadu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts