emi601 03.05.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 dziś robię kurczaka pieczonego w całości, do tego na drugiej półce w tym samym czasie zrobią się pieczone kartofelki, na dodatek sałata z sosem ziołowym. i lody a wczoraj skorzystałam z tygodnia meksykańskiego w lidu i było "burrito". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.05.2012 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Barszcz biały z młodej kapusty z koprem i młodą marchewką na skrzydełkach.Do tego młode ziemniaki okraszone skwarkami.Koktajl truskawkowy i gofry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 07.05.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 niebo w gębie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 07.05.2012 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Barszcz biały z młodej kapusty. a nie kapuśniak raczej ???? przepis zapodajpodaj bom stasznie ciekawa takiego barszczu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 07.05.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Byłam kiedyś na weselu, gdzie podawali w poprawiny barszcz biały z wrzuconą kwaszoną kapustą i ziemniakami (chyba to jakaś regionalna odmiana). Kwaśne, ale dobre. Przepisu nie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.05.2012 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 (edytowane) a nie kapuśniak raczej ???? przepis zapodajpodaj bom stasznie ciekawa takiego barszczu Regionalnie jak kiedyś przychodziłem do gospodarza po mleko to jego kica podawała mu "boszcz zabielany " na mięsie i ziemniory. Spotkałem różne nazwy tej zupy np. kapuśniak wiosenny, młoda kapusta. Ale u mnie w domu nieodmiennie nazywa się go barszczem wiosennym zabielanym może i błędnie.Takich nazw potocznie używamy w domu: 1. kapuśniak z kiszonej kapusty na golące 2.kapuśniak z młodej kapusty zaprawiany pomidorami z koprem 3.kapuśniak z białej kapusty zabielany 4.kapuśniak-barszcz z młodej kapusty zabielany śmietaną z młodą marchewką i koprem. są jeszcze takie ale ja go w domu rzadko robię: http://smaczniezjoanna.blox.pl/2010/12/Barszcz-zabielany-i-okraszone-ziemniaki.html Edytowane 9 Maja 2012 przez niktspecjalny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.05.2012 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 mój przepis na barszcz zabielany składniki : -młoda kapusta-wiosenna -młoda marchew -skrzydełka - śmietana do zabielenia - koperek -młode ziemniaki -słonina -cebula 2 szt. -sól,pieprz Wykonanie: Nastawić wywar na skrzydełkach i marchewce(ja marchewkę gotuję w całości).Jak się rozpadną wyjąć,marchew także.Poszatkować na stolnicy kapustę, dodać posiekaną cebulę,posolić ,popieprzyć i wygnieść.Dodać do wrzącego wywaru.Chwilę pogotować (ja nie lubię takiej cialapachy, ma z lekuchna chrupać ) .Dodać rozdrobnione skrzydełka i pokrojoną w ukośne kawałki marchew.Zabielić osoloną śmietaną bez mąki. Odstawić z ognia i obficie doprawić posiekanym koperkiem.Ugotować ziemniaki.Stopić słoninę i dodać na koniec topienia posiekaną cebulkę.Okrasić ziemniaki bez kopru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 15.05.2012 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 botwinka ...... kocham ją za ten kolor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.05.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 http://img341.imageshack.us/img341/2913/pobranea.jpg Uploaded with ImageShack.us Ja tam wolę chłodnik litewski kolor ma równie cudny :yes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 16.05.2012 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 chłodnik może być -ale jak sama nazwa wskazuje ......w upalne dni ......bo kiedy zimno się po kościach rozchodzi to ciepła zupka nie jest zła i właśnie na sobotę (ma już być ciepło) zaplanowałam chłodnik na swojskim kwaśnym mleku ,z kilkoma ogórkami małosolnymi ,rzodkiewką i botwinką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 16.05.2012 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 dzisiaj żeberka pięknej urody pieczone w piekarniku ,młode ziemniaki i mizeria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.05.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 (edytowane) chłodnik może być -ale jak sama nazwa wskazuje ......w upalne dni ......bo kiedy zimno się po kościach rozchodzi to ciepła zupka nie jest zła i właśnie na sobotę (ma już być ciepło) zaplanowałam chłodnik na swojskim kwaśnym mleku ,z kilkoma ogórkami małosolnymi ,rzodkiewką i botwinką Rzodkiewka do chłodnika to profanacja Chłodnik to..................chłodnik.To ty tylko dzielisz .jak ciepło to chłodnik a jak piździarnia to ciepła zupka ??? mamuniu :(:(:( To jak na dworze -20 stC to se chłodnika skonsumować nie mogę???A jak + 29 to gorący rosół jest beeee??? Edytowane 16 Maja 2012 przez niktspecjalny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 17.05.2012 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 dzisiaj .....szczawiowa z jajkiem .......i szparagi królują niezmiennie -od zielonych jestem uzależniona ( proszę pamiętać o odrobinie cukru podczas gotowania ) polane sosem holenderskim lub zwykłą bułeczką z masełkiem są królewskim daniem Z końcówek ,które odłamuję - gotuję zupę krem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 17.05.2012 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Dzisiaj - spaghetti z sosem bolońskim. Na jutro planuję ziemniaki na waflu - tydzień temu zrobiłam po raz pierwszy i wiem, że będę to powtarzać. Smakuje dużym i małym! Składniki: -wafle kwadratowe -ziemniaki (dowolna ilość, zależy od ilości "gąb" do jedzenia:)) Ziemniaki ugotować, wycisnąć przez praskę, doprawić solą i stopionym masłem. Na każdy wafel nakładać ciepłą masę ziemniaczaną grubości 1 - 1,5cm, chwilę poczekać, aż wafel zmięknie i zwijać w rulon. Włożyć do lodówki i poczekać, aż całość stwardnieje. Pokroić na plastry grubości 2- 3 cm, panierować w jajku i tartej buce, smażyć na rozgrzanym oleju. Można podawać z surówkami, sałatkami, mięsem wszelkiego rodzaju, mortadelą smażoną w plastrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forewescik1719506104 17.05.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 (edytowane) Rzodkiewka do chłodnika to profanacja Chłodnik to..................chłodnik.To ty tylko dzielisz .jak ciepło to chłodnik a jak piździarnia to ciepła zupka ??? mamuniu :(:(:( To jak na dworze -20 stC to se chłodnika skonsumować nie mogę???A jak + 29 to gorący rosół jest beeee??? a propos rzodkiewki w chłodniku: http://www.wprost.pl/ar/244417/Polski-chlodnik-Najlepszy/ Edytowane 17 Maja 2012 przez forewescik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.05.2012 03:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Odpowiem bo wypada.Na botwinkę Ew-ki ,odpowiedziałem kolorystycznie chłodnikiem litewskim w którym rzodkiewka jest czego nie negowałem.Pisałem w innym topiku o chłodniku w który rzodkiewka nie występuje ,a chodziło mi o zestawienie temperaturowe Ew-ki z którym się nie zgadzam a do którego nawiązałem.Chłodnik domowy bez rzodkiewkowy ,tarasowy,w upalny dzień najlepiej smakuje mi i moim milusińskim na bazie sałaty,surowego ogórka,szczypiorku, dużej ilości kopru,przegotowanej zimnej wody,śmietany(jogurty,zsiadłe mleka,kefiry,maślanki teoretycznie nie używam) to a propos rzodkiewki temu co nade mną. Oprócz linku twórczego forewescik ma jakiś pomysł na obiad ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.05.2012 04:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Taka moda tu panuje ,że jak chcę mieć przepis to grzecznie zapytuje :) . polane sosem holenderskim pliss o przepiss bo w sieci znalazłem np.taki i nijak nie mogę go wkomponować w zielone szparagi. http://crummblle.wordpress.com/2012/05/15/biale-szparagi-z-sosem-holenderskim/ très tendres . Białych jeszcze nie jadłam, więc nie mogłam im się oprzeć. Rzeczywiście ten gatunek jest lepszy, ma wyraźniejszy, przyjemny smak. W połączeniu z młodymi ziemniaczkami, jajkiem sadzonym i sosem holenderskim smakują rewelacyjnie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.05.2012 04:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Ziemniorki młode z wczoraj.Odsmażone na maśle.Filet z miruny w sosie jabłkowym.Surówka z kiszonej kapusty w pół na pół z młodą.Taki se dziś obiadek zafunduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.05.2012 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Pomysłem na obiad jest także jego "dokończenie" ,więc zrobię truskawki w cieście naleśnikowo-serowym (a som już na rynku te nasze po 12 zyla) polane dresingiem także truskawkowym by podtrzymać nastrój :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 24.05.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 dzisiaj .....szczawiowa z jajkiem .......i szparagi królują niezmiennie -od zielonych jestem uzależniona ( proszę pamiętać o odrobinie cukru podczas gotowania ) polane sosem holenderskim lub zwykłą bułeczką z masełkiem są królewskim daniem Z końcówek ,które odłamuję - gotuję zupę krem [ATTACH=CONFIG]116318[/ATTACH] Musze wreszcie sprobowac tych szparag - jadlam kiedys jakies gotowe ze sloika i byly oookropne - ale jak wiadomo jak sie samemu zrobi to moze to i bedzie cud miod malina - jakies wskazowki przy kupowaniu swierzych ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts