Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

Z przepisu Alibabki chętnie skorzystam, to musi być pyszne.

 

A dzisiaj zaplanowane " selerki ". Obgotowane ( lekko ) krążki selera, pomiędzy nimi plaster żółtego sera, opanierowane w jajku i bułce, smażone na złoto. Do tego ogórki małosolne. Na deser galaretka owocowa i owoce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Gosc_123
wieprzowa polędwiczka w sosie śmietanowym+ kurki smażone z cebulką na masełku i posypane zielona pietruszką +ziemniaczane pure

 

 

Ale mi smaka narobiłaś! Ewuś, a tę polędwiczkę to jak przygotowujesz?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale mi smaka narobiłaś! Ewuś, a tę polędwiczkę to jak przygotowujesz?

 

polędwiczkę kroję w 2cm plastry i lekko rozbijam dłonią .....krótko smażę na tłuszczu z obu stron z dodatkiem cebuli i jak mięsko nabierze koloru zalewam kubkiem śmietany 30% mieszam mięso ,sól ,pieprz duszę ok 10 minut do zredukowania sosu ...włala :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Gosc_123

O sękju dobra kobieto! :hug:

 

Więc i u mnie dziś na obiad polędwiczki w sosie śmietanowym plus kurki, plus kasza,( chyba gryczana -się jeszcze zobaczy) i mizeria.

 

Na deser biała Pavlowa. Bezowy blacik upieczony wczoraj wieczorem, a resztę się dorobi w stosownym czasie :yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na deser biała Pavlowa. Bezowy blacik upieczony wczoraj wieczorem, a resztę się dorobi w stosownym czasie :yes:

 

ślinka leci ..... uwielbiam :yes: a z czym robisz ,tradycyjnie z granatami?

 

a ja dzisiaj lub jutro zrobię pierwszy raz drożdżowy placek co sam rośnie bez wyrabiania ( wszystkie składniki wsypuje sie i wlewa do miski -bez mieszania !-przykrywa ściereczką i na 2 godz w ciepłe miejsce ...... potem wymieszać -na blachę -dodać owoce i kruszonke i .......do pieca - ponoć rewelacja)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Gosc_123
.... a z czym robisz ,tradycyjnie z granatami?

 

Nie, ja pokojowo, z owocami sezonowymi ;)

 

No to zdjęcie na wzmożenie pracy ślinianek! :D

 

http://img849.imageshack.us/img849/6758/pavlova2.jpg

Uploaded with ImageShack.us

 

 

...a ja dzisiaj lub jutro zrobię pierwszy raz drożdżowy placek co sam rośnie bez wyrabiania ( wszystkie składniki wsypuje sie i wlewa do miski -bez mieszania !-przykrywa ściereczką i na 2 godz w ciepłe miejsce ...... potem wymieszać -na blachę -dodać owoce i kruszonke i .......do pieca - ponoć rewelacja)

 

Czego to ludziska nie wymyślą?! Drożdżowe bez miętolenia??? :o

Koniecznie zapodaj sprawozdanko i wrażenia. Obrazki mile widziane! :yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ślinka leci ..... uwielbiam :yes: a z czym robisz ,tradycyjnie z granatami?

 

a ja dzisiaj lub jutro zrobię pierwszy raz drożdżowy placek co sam rośnie bez wyrabiania ( wszystkie składniki wsypuje sie i wlewa do miski -bez mieszania !-przykrywa ściereczką i na 2 godz w ciepłe miejsce ...... potem wymieszać -na blachę -dodać owoce i kruszonke i .......do pieca - ponoć rewelacja)

 

Przepraszam Wszystkich...............zmień to co masz pod stopką ...........FORUMOWICZ WIELKI SERCEM takiego wpisu mieć nie powinien...............:rolleyes::rolleyes: i to np.w kulinariach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czego to ludziska nie wymyślą?! Drożdżowe bez miętolenia??? :o

Koniecznie zapodaj sprawozdanko i wrażenia. Obrazki mile widziane! :yes:

 

nie ma o czym mówić ...... ciasto bardziej przypomina babkowe niż drożdżowe chociaż w smaku nie jest złe ...... nie wiem czy kiedyś się jeszcze skusze na ten przepis,ja jednak wolę drożdżowe tradycyjne :yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

a ja dzisiaj lub jutro zrobię pierwszy raz drożdżowy placek co sam rośnie bez wyrabiania ( wszystkie składniki wsypuje sie i wlewa do miski -bez mieszania !-przykrywa ściereczką i na 2 godz w ciepłe miejsce ...... potem wymieszać -na blachę -dodać owoce i kruszonke i .......do pieca - ponoć rewelacja)

i jak wyszedł?

Ja takowy zrobiłam 3 dni temu :) Robiłam z drożdzy sypkich więc nie wyrosło zbytnio ale z "prawdziwych" będzie pewnie rewelacja :) Była drożdzówka ze śliwkami :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

moja wczorajsza propozycja - może mało wykwintnie ale czasem są takie dni że trzeba bezpośrednią działalność kulinarną ograniczyć do minimum a chłopy zjadłyby mięsko - samo przygotowanie trwało chyba 2 minuty, potem można się zająć innymi sprawami, czasem tylko trzeba zobaczyć czy nie płonie.

karkówkę w plastrach , albo karczek, albo jak to się tam nazywa lekko rozbić i włożyć na płasko do naczynia żarodopornego, wcześniej utarzać mięsko w zupie cebulowej z paczki ( mi najbardziej pasuje z knorra) , w naczyniu pomazać z góry śmietaną i do pieca na ok 50 min ( w zasadzie zależy jaki kto ma piekarnik i jakie mięso wiadomo jak będzie jadalne można wyciągać) w połowie pieczenia na drugi ruszt wrzucamy ziemniaczane łódeczki z biedronki i gotowe. Smak tak uduszonej karkówki jest naprawdę ciekawy.

Wariacje w stylu obłożenie karkówki dodatkową świeżą cebulką lub dorzucenie do naczynia jakiegoś warzywa wskazane. Co kto lubi.

Jest to danie z serii "nawet mąż zostawiony gdy żona jedzie w delegację zrobi to bez problemu sobie i dzieciom" :)

 

moje składniki:

5 plastrów mięsa

1 paczka zupy cebulowej

śmietana 12% - kubek 330ml

jedna paczka 750g ziemniaczków

5 osób się najadło

w ruch poszły jeszcze tegoroczne kiszone ogórki :)

Edytowane przez emi601
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...