Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

kartoflanka w wersji lux .
....szybko i smacznie

jeśli został rosół to super jeśli nie w szybkiej wersji dopuszczamy bulion z kostki

na patelni rozgrzewamy olej ,na nim przesmażamy czosnek ( potem wyrzucamy aby zupa nie zrobiła się gorzka) ,potem cebulkę w kostkę lub piórka ( nie ma to znaczenia bo zupa zostanie zmiksowana) i ziemniaki w talarkach i chwilkę podsmażamy i zalewamy rosołem ....dusimy do miękkości ziemniaków ( jakieś 10 minut) dosmaczamy imbirem ,świeżo zmielonym pieprzem ,solą - miksujemy -jeśli za gęste dolewamy rosołu ale trzeba pamiętać ,że zupa powinna być kremowa -dodajemy do smaku słodkiej śmietanki ...... prażymy na suchej patelni ziarenka słonecznika lub dyni albo płatki migdałowe ( wszystko pasuje idealnie) i na koniec pokrojonego drobniutko wędzonego łososia ( nie za dużo !) .....wlewamy na talerz -posypujemy ziarnami , a na środku talerza układamy łososia ...... gwarancja sukcesu smakowego murowana
:)

zupa.jpg

Gość Gosc_123

kartoflanka w wersji lux .
....szybko i smacznie

Dzięki Ewuś:) Faktycznie brzmi to wszystko apetycznie! :yes: Przepis skopiowałam!

Zupy z dyni też uwielbiam. Najbardziej w wersji z delikatnym dodatkiem curry.

A tak w ogóle - niech żyją zupy! :cool:

Indy-k ale zmiana :yes:

zupę dyniową tez robię od tygodnia ( Dziadek ma w tym roku na działce poletko dyń) i właśnie dzisiaj zaprosiłam mojego Teścia i moją Mamcię na właśnie te zupę a na drugie zrobiłam tagliatelle z warzywami w sosie ...oczywiście kremówka i gorgonzola :yes:

W Biedronce pokazał się ostatnio ugotowany makaron w wakuum ,który wystarczy wrzucić na gotująca wodę i po chwili jest już dobry .....a warzywa przesmażyć w tłuszczu na patelni ( papryka , brokuły, pieczarki ,cukinia i cebula) .....po chwili zalać śmietaną 30% ,dodać trochę sera gorgonzola (mieszać do rozpuszczenia sera) , wrzucić makaron do warzyw i natychmiast podawać ......15 minut i gotowe :)

Gość Gosc_123
Indy-k ale zmiana :yes:

http://emotikona.pl/emotikony/pic/02icon_mryellow.gif

.. Dziadek ma w tym roku na działce poletko dyń...

Brawa dla Dziadka! Są niezastąpieni :yes: Ja miałam w ubiegłym roku (w tym się poleniłam ;) swoje dynie! Ale jakie cuuuda, mówię Ci ... Kupiłam na A. nasiona jakiś przecudownych starych odmian bez większej nadziei, że coś z tego będzie, a one mi wzięły i wszystkie wykiełkowały :rolleyes: :D Szkoda, że temat pojawił się teraz, bo jeszcze jakieś dwa tyg. temu miałam jedną Triamble i bym pokazała :)

Za makaronem koniecznie się rozejrzę :yes:

Poniedziałek.......znowu.:D;D Kończą mi ażurki w tarasie i altanie to zażyczyli sobie psioche.Ma być omasta z wiejskiej śmietany(na kupczej to lipa), z cebulką i skwarami.Białe szaleństwo do popychania :D:D;) i ogórek kiszony na przeżuwanie między siekaczami :D.Ale mam tanich robotników-branże .......

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...