Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

Pierogi leniwe to prócz mąki, twarogu i jajka również ziemniaki. A kopytka, ponieważ są z mąki pszennej bardziej pasują mi na słodko. Do mięsa i sosów robię kluski śląskie. Tak robi się u mnie od pokoleń. I tak lubi moja rodzina:yes::yes::yes:, a ja nie zamierzam tego zmie:no:niać.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pierogi leniwe to prócz mąki, twarogu i jajka również ziemniaki. A kopytka, ponieważ są z mąki pszennej bardziej pasują mi na słodko. Do mięsa i sosów robię kluski śląskie. Tak robi się u mnie od pokoleń. I tak lubi moja rodzina:yes::yes::yes:, a ja nie zamierzam tego zmie:no:niać.

 

Kopytka u mnie były dzisiaj właśnie. Z kurczakiem w pikantnej potrawce (dużo warzyw z odrobiną masła arachidowego) z buraczkami zasmażanymi.

 

Leniwe podaję tak: zasmażam na masełku z bułka tartą i posypuję mieszanką pieprzu czarnego, cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru.

 

Jutro (mało czasu mam) naleśniki podam z papierówkami ze słoika (z kardamonem i świeżą bazylią wekuję). Może grzybową przed nimi (mam grzybki w wekach).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierogi leniwe to prócz mąki, twarogu i jajka również ziemniaki. A kopytka, ponieważ są z mąki pszennej bardziej pasują mi na słodko. Do mięsa i sosów robię kluski śląskie. Tak robi się u mnie od pokoleń. I tak lubi moja rodzina:yes::yes::yes:, a ja nie zamierzam tego zmie:no:niać.

 

Pozwolisz ,że się z tobą nie zgodzę w kwestii leniwych ale tak już mam ....TRADYCJA.;););)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś kotlety z filetów ulubionej ryby mojej Gosi (miruna) ta która nie jedzie na wspólnym wózku z tilapią i pangą :D

Kotlety robię mieszając pociętą w kwadraty rybę,pocięte ordynarnie pieczarki,jajko i odrobina mąki.Ziemniaki tłuczone z odrobiną fety z dużą ilością pietruszki,która podczas tego tłuczenia fajnie się wkomponuje.Surówka z czerwonej i białej kapusty pół na pół z jabłkiem,cebulką i olejowo-octową polewką.Bez zupy ale do picia woda mineralna z miętą i bazylią(listki)delikatnie posłodzona z lodem kruszonym.;););)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobię dziś nadziewane kotlety z piersi kurczaka.Do nadzienia użyję posiekanego pora,posiekanej cebuli i pasków wędzonego boczku i pasków ogórka kiszonego.Na foli i bardzo cienko rozbiję piersi nadzieję i coś na znak zawijanych zrazów:D panierując usmażę.Do tego podam zapomniane ostatnio kluski na śmietanie na bazie mąki śmietany.Otworzę tegoroczne prawdziwki jako dodatek-surówka.Do picia tradycyjnie kompot z malin bo one ida u mnie hektolitrami.:D:yes:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przepraszam , że dopiero teraz :oops:

 

BOCZEK SMAROWNY :

 

http://img297.imageshack.us/img297/7659/p2220305.th.jpg

 

świeży , surowy boczek pozbawiony skóry i kości - pokrojony w kostkę - wymieszany z przyprawami : sól , pieprz , cebula pokrojona w kosteczkę , czosnek zmiażdżony , majeranek , listek laurowy pokruszony , ziele angielskie (zgniecione) .....(czasem jak mam dobry humor dodaję chili , tymianek , vegette itd.)

 

http://img52.imageshack.us/img52/6614/p2220307.th.jpg

 

po minimum 3 dniach (próbowałam wcześniej , ale jednak nie było odpowiednio przegryzione) zalewamy wodą mniej więcej 1 cm nad poziomem mięsa , doprowadzamy do wrzenia , zmniejszamy temperaturę na minimum - do takiej, w której mięso dosłownie tylko pyka (mniej więcej jak rosół) .......zapominamy o garnku na ok.2-3 h (zależy od ilości wykorzystanego mięsa) ...

 

http://img121.imageshack.us/img121/9623/p2220312.th.jpg

 

....po tym czasie wygląda mniej więcej tak ....od tej chwili kontroluję poziom wody (co pół do godziny podchodzę do kuchenki i zanurzam drewnianą łyżka kawałki mięsa ....ale ja zboczona jestem :oops: ..muszę mieszać w garnku co chwila - ułatwia mi sprawę połączenie kuchni z salone :wink:m ) ......

 

http://img251.imageshack.us/img251/8389/p2220319.th.jpg

 

po jakimś czasie wygląda tak......to znak, ż wkrótce nastąpi końcowy etap .....

 

http://img683.imageshack.us/img683/5090/p2220333.th.jpg

 

gdy boczek wygląda tak ( ok. cm. pozornej wody od dna - właściwie jest to wytopiony z mięsa tłuszcz ) ...znak , że proces przygotowywania konserwy dobiegł końca ......

 

http://img52.imageshack.us/img52/636/p2220334.th.jpg

 

przekładamy mięsko do słoików , ubijamy łyżką.....i zakręcamy natychmiastowo (na gorąco) .....robiąc w ten sposób zaprawa (u mnie) wytrzymuje ok. 2 miesiące w spiżarce ( dłużej nie miała okazji się sprawdzać , bo zostaje spożyta)

 

http://img713.imageshack.us/img713/2586/p2230337.th.jpg

 

tak wygląda na kanapce ..smacznego ...

 

 

jeśli ktoś chce i lubi ( np. tak jak moja córka) , żeby mięso było lekko zaróżowione , do zaprawy przed gotowaniem może dodać odrobine peklosoli ( na ok. 2kg około 1/2 łyżeczki)

na zdjęciach wyżej dołączonych boczek jest bez tego dodatku

 

w razie jakichkolwiek pytań i wątpliwości proszę pytać, chętnie odpowiem :)

 

Ale sie naszukalam tego przepisu :), zaraz jade po boczek i zabieram sie do roboty! Kiedys robilam to smarowidlo i bardzo nam smakowalo ale potem nie wiem dlaczego zapomnialam o przepisie az do dzisiaj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja konserwę z boczku robię regularnie od czasu, kiedy frosh-ka zamieściła ten przepis. Skopiowałam go, wydrukowałam i umieściłam na stałe w moich przepisach. Tylko nie chce mi się kroić go w kostkę (kupuję ok. 2 kilogramów). Mielę go w maszynce do mięsa przez sitko z najgrubszymi oczkami.

Magpie, a jak robisz pasztetową? Ja piekę zawsze na święta pasztet w foremce w piekarniku, ale zastanawiałam się nieraz nad zrobieniem większej ilości i zagotowania części do słoików. Byłoby na dłużej, tylko nie wiem, czy równie smaczne.....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...
Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...