tabaluga1 19.11.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Pierogi leniwe to prócz mąki, twarogu i jajka również ziemniaki. A kopytka, ponieważ są z mąki pszennej bardziej pasują mi na słodko. Do mięsa i sosów robię kluski śląskie. Tak robi się u mnie od pokoleń. I tak lubi moja rodzina:yes::yes:, a ja nie zamierzam tego zmie:no:niać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 19.11.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Pierogi leniwe to prócz mąki, twarogu i jajka również ziemniaki. A kopytka, ponieważ są z mąki pszennej bardziej pasują mi na słodko. Do mięsa i sosów robię kluski śląskie. Tak robi się u mnie od pokoleń. I tak lubi moja rodzina:yes::yes:, a ja nie zamierzam tego zmie:no:niać. Kopytka u mnie były dzisiaj właśnie. Z kurczakiem w pikantnej potrawce (dużo warzyw z odrobiną masła arachidowego) z buraczkami zasmażanymi. Leniwe podaję tak: zasmażam na masełku z bułka tartą i posypuję mieszanką pieprzu czarnego, cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru. Jutro (mało czasu mam) naleśniki podam z papierówkami ze słoika (z kardamonem i świeżą bazylią wekuję). Może grzybową przed nimi (mam grzybki w wekach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.11.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Pierogi leniwe to prócz mąki, twarogu i jajka również ziemniaki. A kopytka, ponieważ są z mąki pszennej bardziej pasują mi na słodko. Do mięsa i sosów robię kluski śląskie. Tak robi się u mnie od pokoleń. I tak lubi moja rodzina:yes::yes:, a ja nie zamierzam tego zmie:no:niać. Pozwolisz ,że się z tobą nie zgodzę w kwestii leniwych ale tak już mam ....TRADYCJA.;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.11.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Dziś kotlety z filetów ulubionej ryby mojej Gosi (miruna) ta która nie jedzie na wspólnym wózku z tilapią i pangą Kotlety robię mieszając pociętą w kwadraty rybę,pocięte ordynarnie pieczarki,jajko i odrobina mąki.Ziemniaki tłuczone z odrobiną fety z dużą ilością pietruszki,która podczas tego tłuczenia fajnie się wkomponuje.Surówka z czerwonej i białej kapusty pół na pół z jabłkiem,cebulką i olejowo-octową polewką.Bez zupy ale do picia woda mineralna z miętą i bazylią(listki)delikatnie posłodzona z lodem kruszonym.;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 21.11.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 U nas leniwe też bez ziemniaków. I tylko na słodko. Kopytka tylko z sosem i mięchem. Dziś naleśniki z nadzieniem ze szpinaku, fety i kurczaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.11.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 ....Może grzybową przed nimi (mam grzybki w wekach)......... Jakie grzyby z tych weków dodajesz do grzybowej wekowane-marynowane??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 21.11.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 A u mnie dziś barszczyk czerwony zabielany z ziemniakami (ugotowanymi osobno), a na drugie mielony z kaszą i ogórkiem kiszonym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.11.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Zrobię dziś nadziewane kotlety z piersi kurczaka.Do nadzienia użyję posiekanego pora,posiekanej cebuli i pasków wędzonego boczku i pasków ogórka kiszonego.Na foli i bardzo cienko rozbiję piersi nadzieję i coś na znak zawijanych zrazów:D panierując usmażę.Do tego podam zapomniane ostatnio kluski na śmietanie na bazie mąki śmietany.Otworzę tegoroczne prawdziwki jako dodatek-surówka.Do picia tradycyjnie kompot z malin bo one ida u mnie hektolitrami.:yes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 23.11.2012 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Tabaluga1 -dzięki za przypomnienie o barszczyku czerwonym zabielanym ......zrobiłam dzisiaj i jako ,że piątek to robią się pierogi z kapustą i grzybami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 24.11.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 A u mnie dziś pierogi ruskie. duuuuużo pierogów ruskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 30.11.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 przepraszam , że dopiero teraz BOCZEK SMAROWNY : http://img297.imageshack.us/img297/7659/p2220305.th.jpg świeży , surowy boczek pozbawiony skóry i kości - pokrojony w kostkę - wymieszany z przyprawami : sól , pieprz , cebula pokrojona w kosteczkę , czosnek zmiażdżony , majeranek , listek laurowy pokruszony , ziele angielskie (zgniecione) .....(czasem jak mam dobry humor dodaję chili , tymianek , vegette itd.) http://img52.imageshack.us/img52/6614/p2220307.th.jpg po minimum 3 dniach (próbowałam wcześniej , ale jednak nie było odpowiednio przegryzione) zalewamy wodą mniej więcej 1 cm nad poziomem mięsa , doprowadzamy do wrzenia , zmniejszamy temperaturę na minimum - do takiej, w której mięso dosłownie tylko pyka (mniej więcej jak rosół) .......zapominamy o garnku na ok.2-3 h (zależy od ilości wykorzystanego mięsa) ... http://img121.imageshack.us/img121/9623/p2220312.th.jpg ....po tym czasie wygląda mniej więcej tak ....od tej chwili kontroluję poziom wody (co pół do godziny podchodzę do kuchenki i zanurzam drewnianą łyżka kawałki mięsa ....ale ja zboczona jestem ..muszę mieszać w garnku co chwila - ułatwia mi sprawę połączenie kuchni z salone :wink:m ) ...... http://img251.imageshack.us/img251/8389/p2220319.th.jpg po jakimś czasie wygląda tak......to znak, ż wkrótce nastąpi końcowy etap ..... http://img683.imageshack.us/img683/5090/p2220333.th.jpg gdy boczek wygląda tak ( ok. cm. pozornej wody od dna - właściwie jest to wytopiony z mięsa tłuszcz ) ...znak , że proces przygotowywania konserwy dobiegł końca ...... http://img52.imageshack.us/img52/636/p2220334.th.jpg przekładamy mięsko do słoików , ubijamy łyżką.....i zakręcamy natychmiastowo (na gorąco) .....robiąc w ten sposób zaprawa (u mnie) wytrzymuje ok. 2 miesiące w spiżarce ( dłużej nie miała okazji się sprawdzać , bo zostaje spożyta) http://img713.imageshack.us/img713/2586/p2230337.th.jpg tak wygląda na kanapce ..smacznego ... jeśli ktoś chce i lubi ( np. tak jak moja córka) , żeby mięso było lekko zaróżowione , do zaprawy przed gotowaniem może dodać odrobine peklosoli ( na ok. 2kg około 1/2 łyżeczki) na zdjęciach wyżej dołączonych boczek jest bez tego dodatku w razie jakichkolwiek pytań i wątpliwości proszę pytać, chętnie odpowiem Ale sie naszukalam tego przepisu , zaraz jade po boczek i zabieram sie do roboty! Kiedys robilam to smarowidlo i bardzo nam smakowalo ale potem nie wiem dlaczego zapomnialam o przepisie az do dzisiaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 30.11.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 U nas dzisiaj placki ziemniaczane z naturalnym jogurtem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 01.12.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Mielone, ziemniaki puree, surowka i marchewka surowa. Miesko na mazidlo lezy sobie w lodowce, a wczoraj robilismy swoja pasztetowa i smalczyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 06.12.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Ja konserwę z boczku robię regularnie od czasu, kiedy frosh-ka zamieściła ten przepis. Skopiowałam go, wydrukowałam i umieściłam na stałe w moich przepisach. Tylko nie chce mi się kroić go w kostkę (kupuję ok. 2 kilogramów). Mielę go w maszynce do mięsa przez sitko z najgrubszymi oczkami. Magpie, a jak robisz pasztetową? Ja piekę zawsze na święta pasztet w foremce w piekarniku, ale zastanawiałam się nieraz nad zrobieniem większej ilości i zagotowania części do słoików. Byłoby na dłużej, tylko nie wiem, czy równie smaczne..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 08.12.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 U mnie dziś żurek z jajkiem, a na drugie gulasz wołowy z kaszą gryczaną i ogórek kiszony. I może popełnię jakiś keks na podwieczorek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.12.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Mam fajny pomysł na obiad ale go nie wkleję bo wąciu nikt nie czyta.Rolmalnie padł.;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 28.12.2012 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 A co tu czytać, jak nikt nie pisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_123 28.12.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Szkoda.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 28.12.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Szkoda.... No dobra, napiszę: - pomidorowa z ryżem - pierogi ruskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.12.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 A co tu czytać, jak nikt nie pisze a może i lepiej bo ta pomidorowa i pierogi ruski już mi się przejadły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts