Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość elutek
BRAMER :)

zrobiłam wczoraj polędwiczki...

dzieci nie zjadły :(

 

 

ooojjj!!!!!! to tak jak moje...:roll:

 

P.S.

a w jakim wieku?

 

dzieci są w wieku, który pozwala na swobodne wypowiedzenie:

"mama, wątróbka jest bleeeeee" 8) :wink: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie dzisiaj byly flaczki gotowane na wywarze ze skrzydelek. Robiac zasmazke pomylilam papryke i zamiast slodkiej przesmazylam na masle ostra :roll: . Jedlismy, bo wyszly smaczne ale wszyscy dmuchali i pufali takie byly pikantne.

 

Wczoraj byly nalesniki do wyboru: konfitura truskawkowa, wisniowa, powidla i serek waniliowy homo.

 

Na jutro planuje krokietu z pieczarkami i serem zoltym, bo juz za mna chodza te krokiety od kilku dni. Pieczarki juz kupilam 1 kg, wiec zmuszona jestem zrobic je.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś piątek to ja proponuje rybkę.....

szczupaczek z kulką ziemniaczaną z nadzieniem ze świni polskiej,białej :wink:

http://images43.fotosik.pl/37/f2cd31be8f05e94bmed.jpg

 

Składniki:

szczupaczek około 1 kg.

klusko-kulka ziemniaczana

farszyk z prosiaczka

sól i pieprz do smaku

szczypta dobrego humoru

0,7 procentów, żeby wspomóc dobry humor

 

 

Jak ktoś wypróbuje to niech napisze jak smakuje? :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzisiaj była polewka ( nie wiem czy ktoś taka jada -zupa na kwaśnym mleku ) z ubitymi ziemniakami ....a na 17,oo podam dorsza i warzywa na parze polane super sosem ( wszystko na oko .....3/4 szklanki wody lub rosolu ....1 kostka rosołówa .1 zółtko ,słodka śmietanka ,1 łyżeczka mąki ziemniaczanej -sok z 1/2 cytryny ,sól i pieprz ....wszystko mieszając zagotować ) :D
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzisiaj była polewka ( nie wiem czy ktoś taka jada -zupa na kwaśnym mleku ) z ubitymi ziemniakami ....a na 17,oo podam dorsza i warzywa na parze polane super sosem ( wszystko na oko .....3/4 szklanki wody lub rosolu ....1 kostka rosołówa .1 zółtko ,słodka śmietanka ,1 łyżeczka mąki ziemniaczanej -sok z 1/2 cytryny ,sól i pieprz ....wszystko mieszając zagotować ) :D

 

Ew-ka ten sosik to taki jak do potrwki? A dorsza tez parujesz z warzywami?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzisiaj była polewka ( nie wiem czy ktoś taka jada -zupa na kwaśnym mleku ) z ubitymi ziemniakami ....a na 17,oo podam dorsza i warzywa na parze polane super sosem ( wszystko na oko .....3/4 szklanki wody lub rosolu ....1 kostka rosołówa .1 zółtko ,słodka śmietanka ,1 łyżeczka mąki ziemniaczanej -sok z 1/2 cytryny ,sól i pieprz ....wszystko mieszając zagotować ) :D

 

Ew-ka ten sosik to taki jak do potrwki? A dorsza tez parujesz z warzywami?

 

sos do potrawki robię bez jajka i na mące pszennej ....a rybkę paruję osobno , potem uparowane warzywa ( ziemniaki ,marchewka ,cebyla ,brokuły) wysypuję na rybkę przykrywam kilkoma plastrami żółtego sera - i jeszcze na kilka minutek przykrywam :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek

planuję na dzisiaj duszone, nadziewane kalarepki w sosie beszamelowym

/nadziewane takim farszem jak do gołąbków/

tylko nie wiem, czy kalarepki gdzieś dostanę, jeśli nie - nadzieję paprykę :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
... nadziewane kalarepki w sosie beszamelowym

... takim farszem jak do gołąbków...

:)

 

 

a czym drążysz? :roll:

 

no niestety, tym razem nie podrążę :wink: nie dostałam kalarepek :(

 

a jak mam kalarepki, to podgotowuję je ok. 10 minut i drążę ostrą łyżeczką :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

moja ulubiona kapusta czerwona na ciepło

kapuste poszatkować ( nie musi byc bardzo drobno)

i włożyć do garnka , dodać jedną pokrojoną w piórka cebulę ,dodać listek laurowy ,delikatnie podlać wodą ( 4 łyżki) i dać łyżkę margaryny -dusić pod przykryciem jakieś 20 minut od czasu do czasu mieszając ....po tym czasie wlać jakies 3 łyżki octu ,dosmaczyć solą i pieprzem

Smaczna jast i na ciepło i na zimno ..... :D

 

Moja mama podając taką kapustę na zimno, dodaje tarte jabłko i trochę tartej na drobnej tarce marchwi (marchew dla koloru).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...