Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Parzona sałata???? A co to takiego?????:)

To takie danie z lat młodzieńczych gdy chodziłem na randki z moją już małżą.;)

Parzona sałata to:

składniki:

-dwie sałaty

-szczypiorek

-łyżka smalcu ze skwarkami

-łyżka cukru

-szczypta soli

-150 gr śmietany

-szklanka wody

-ocet winny do smaku

wykonanie:

Sałatę rozebrać w liście ,umyć,porozrywać rękami na większe kawałki. Szczypiorek posiekać i posypać nim sałatę W między czasie zrobić wywar.Do rondla włożyć smalec rozpuścić.Zalać gorącą wodą(nie pryska),dodać cukier,ocet.Wywar ma być słodko kwaśny.Sałatę ze szczypiorem włożyć do miski.Posolić.Wrzącym roztworem polewać sałatę.Wymieszać.Wywar z powrotem zlać do rondla i znowu zagotować. Czynność powtórzyć trzykrotnie do ostatniej dodając śmietanę.żupna :D sałata jest sparzona i wyśmienicie pasuje na gorąco do różnego rodzaju np.pieczywa,grzanek itp.

Poniedziałek to tradycyjnie zrobię rybę. Dawno nie było także hitu w zupach mojej jednej z ulubieńszych czyli brokułowej z ryżem, groszkiem zielonym i antonówką(może być inne winne mocno jabłko).Wywar ze skrzydełek ugotowany na jabłku w całości dodaje zupie niepowtarzalnego smaku.Po wyciągnięciu jabłka dodaję brokuła i groszek .Zabielam i wrzucam dużo posiekanego kopru.Na koniec z grillowany w ząbkach czosnek by po tej obróbce stracił na mocy,oczywiście bez ziemniaków ,marchwi,makaronu itp.Tyle zupa.Sznycle z dorsza i surówka z białej kapusty zwieńczą dzieło.Ważne aby fileta z dorsza zmielić razem z czosnkiem i cebulę , dodać namoczoną w mleku bułkę,posiekaną natkę,jajko olej,sznycle zawijać w folię wysmarowaną masłem .Piekę w piekarniku 180 stC 20 min. :) Edytowane przez niktspecjalny

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...