Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad

Recommended Posts

Obiad jak się patrzy bezmięsny taki jaki mi się zawsze podoba.:rolleyes:

nie gotuję wyłącznie dla siebie, więc gusta kulinarne pozostałych domowników również biorę po uwagę :)

dziś bitki wołowe w sosie musztardowym, kluski ślaskie i kapusta zasmażana.

A na zupę właśnie gotuje się miso....chyba ogórkowa będzie, z ryżem

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie gotuję wyłącznie dla siebie, więc gusta kulinarne pozostałych domowników również biorę po uwagę :)

dziś bitki wołowe w sosie musztardowym, kluski ślaskie i kapusta zasmażana.

A na zupę właśnie gotuje się miso....chyba ogórkowa będzie, z ryżem

Ty to bierzesz pod uwagę a inni niestety nie dość ,że nie potrafią tego pogodzić to jeszcze znacząco chcą coś podkreślić o obiedzie .nazwę to inaczej.Jeśli jest obiad to musi przynajmniej podchodzić pod nazwę.Jeśli deser to deser ,jeśli przystawka to przystawka, itd.:no:

definicja obiadu z której czerpię korzyści :D

najobfitszy, gorący posiłek spożywany najczęściej w środku dnia

Obiad – główny i zarazem najobfitszy posiłek w ciągu dnia, spożywany w Polsce najczęściej między godziną 12 a 16.

Tradycyjnie składa się z dwóch dań - w Polsce zwykle z zupy oraz dania głównego. W Polsce, w porównaniu z innymi częściami Europy, rozwinęła się bardzo bogata tradycja zup - wysoce zróżnicowanych pod względem regionu czy sezonu. Drugie danie w środowiskach wiejskich było przygotowywane głównie na bazie mąki i od XVII wieku - ziemniaków. Na talerzach bogatszych grup społecznych dominowały potrawymięsne.

Edytowane przez niktspecjalny

.Ja również pasjami uwielbiam bezmięsne obiady......

Jaka jest definicja obiadu bezmięsnego???.Jaka???

....rosół wielogatunkowy........

bez mięsny???????????Jarzynowy??????????Z kluchami ??????????:p:p:p

a te gatunki to niby co...????????????

Ja to poproszę o przepis jak to jest w zwyczaju proszącego

Ew-ka, bardzo prosze o podanie przepisu na polewke. Za co z gory serdecznie dziekuje.

a jadłaś ją kiedyś ? jeżeli tak ,to wiesz jak powinna wyglądać ...ja podaję ją z tłuczonymi ziemniakami, na nie daję przesmażoną na złoty kolor na maśle ,pokrojona w kostkę -cebulkę i zalewam polewką ,którą robię tak :

1 l kwaśnego mleka ,maślanki lub kefiru ( z wszystkiego wyjdzie ale smakiem będzie się lekko różnić ) powolutku ogrzewać (dość często mieszać trzepaczką ,aby nie zrobiły się farfocle ) doprowadzając do zagotowania i zagęścić 4łyżeczkami mąki pszennej wymieszanej w śmietanie kremówce (30%) bądź w słodkim mleku .....posolić a jeśli jest za mało kwaśna można wcisnąć sok z połowy cytryny.....śmietana kremówka daje jedwabisty smak ale jeśli jej nie wlejesz też będzie smaczna ......smacznego :)

polewka.jpg tu wersja z chlebem- takie śniadania miałam w domu rodzinnym

Edytowane przez Ew-ka

jutro - polewka z kwaśnego mleka ( raz w tyg przywozi mi gospodarz swojskie mleko ) z ziemniakami i przesmażoną na masełku cebulką

..1 l kwaśnego mleka ,maślanki lub kefiru ( z wszystkiego wyjdzie ale smakiem będzie się lekko różnić ) powolutku ogrzewać (dość często mieszać trzepaczką ,aby nie zrobiły się farfocle ) doprowadzając do zagotowania i zagęścić 4łyżeczkami mąki pszennej wymieszanej w śmietanie kremówce (30%) bądź w słodkim mleku .....posolić a jeśli jest za mało kwaśna można wcisnąć sok z połowy cytryny.....śmietana kremówka daje jedwabisty smak.....

Proszę zobaczyć ile jest w tym tłuszczu:pPowiadam tłuszczu.Polewka powinna być robiona na zsiadłym mleku.Bez zbędnych wysokokalorycznych dodatków o czym zapomina moja przedmówczyni.Nie idźcie jej tropem.Polewka to polewka a nie kipiąca treścią zupka.:p.W tym proponowanym wydaniu może być niestosowna.;)

p.s

.zupa otrzymywana przez rozprowadzenie mąki lub żółtka w winie, w wodzie albo w wywarze z czegoś......

Tej zupy zapewne ewa nie zna ale tak ją kiedyś na ten przykład robiono.:D

No i po huk ta cytryna...........której nasze babki nie miały

Edytowane przez niktspecjalny

A ja robię i z dzieciństwa znam właśnie taką polewkę, na jaką przepis podała Ew-ka (z wyjątkiem cytryny). I musi być zabielana i właśnie z tłuczonymi ziemniakami i z cebulką przysmażaną. Taką jadali moi rodzice i dziadkowie (oczywiście mieli swoje mleko).

A teraz z braku prawdziwego kwaśnego mleka spokojnie można użyć kefiru lub maślanki, czy też jogurtu naturalnego i nie widzę nic złego w zakwaszeniu zupy cytryną. Nie każdy ma dziś dostęp do prawdziwego krowiego kwaśnego mleka.

A u mnie dziś zupa krem z zielonego groszku, ziemniaczki, dorsz smażony i brokuły z sosem czosnkowym.

A jutro pierogi ruskie i zupka z dnia dzisiejszego (pierogów muszę nalepić naprawdę dużo:yes:

..... (z wyjątkiem cytryny).

ależ cytryna nie jest obowiązkowa :no: ...ja tez jej nie wciskam za każdym razem ,ale jeśli przy dosmaczaniu zupa okaże się za mało kwaśna można wcisnąć sok z cytryny i kwasowość się zmienia

zupa z zielonego groszku czyli szrekowa ;)

....którą zawsze robię z zsiadłego mleka tego prosto od krowy....

nie spotkałam jeszcze zsiadłego mleka prosto od krowy :cool:

ale literatura podaje , że jest to możliwe - jak krowa znerwicowana, to się jej podobno zsiada.

jak biorę zawsze od szczęśliwej krowy :)

ns twoje zmagania z językiem polskim są równie dramatycznie barwne jak twoja kuchnia :yes:

nie spotkałam jeszcze zsiadłego mleka prosto od krowy :cool:

ale literatura podaje , że jest to możliwe - jak krowa znerwicowana, to się jej podobno zsiada.

jak biorę zawsze od szczęśliwej krowy :)

ns twoje zmagania z językiem polskim są równie dramatycznie barwne jak twoja kuchnia :yes:

Tobie to trzeba naprawdę jak kr......na miedzy:cool:???To taka przenośnia gdybyś nie wiedziała.Czego się tego czepiasz a nie np. tego ,że w polewce jest sok z cytryny.Powtarzam nasze babki by się zdziwiły jakby na talerzu dostały coś przypominającego polewkę o zapachu cytryny.:yes:Ale dramaturgią to zaiste potrafisz operować wprowadzając się przy tym w zachwyt.

zupa grzybowa z zamrożonych jesienią i tarta ze szpinakiem

Kuźwa to jest pomysł na obiad ..........czy to tak trudno zrozumieć???:cool:.Zupę grzybową uwielbiam a najbardziej tą z grzybów które są przyniesione prosto z lasu.Ale jak grzyby mogą być prosto z lasu ???:mad::mad::mad:,skoro mleko zsiadłe nie może być prosto od krowy.:cool::cool::cool:.Tarta ze szpinakiem droga EWO jest u mnie daniem nagminnie przekraczającym kalorie jeśli tak o tarcie można powiedzieć.:yes::yes::yes::D

p.s pomysł na obiad zajebistyyyyyyyyyyyyy

pzdr.

zupa z zielonego groszku czyli szrekowa ;)

- też tak mówię dzieciom:)

A na grzybową czasem mówimy fungowa. Mój syn, gdy był młodszy, na samo wspomnienie grzybów na stole kręcił nosem. Mój brat wpadł więc na pomysł, by zupę nazwać od łacińskiej nazwy grzybów- fungi. I zupa fungowa stała się jego ulubioną.:)

Jutro rosołek z makaronem i mielone (baaardzo dawno nie było), z ziemniaczkami i buraczki.

bardzo lubię wszelkie tary . Ewka - polecam też tartę z porami i kozim serem - albo jakimś żółtym ostrym.

Pory blanszowane i smażone na maśle, do tego śmietana i ser.

ns - to co najwyżej był skrót myślowy. zabawny zresztą, jak zwykle u ciebie. przenośnia to trochę co innego.

bardzo lubię wszelkie tary . Ewka - polecam też tartę z porami i kozim serem - albo jakimś żółtym ostrym.

Pory blanszowane i smażone na maśle, do tego śmietana i ser.

ns - to co najwyżej był skrót myślowy. zabawny zresztą, jak zwykle u ciebie. przenośnia to trochę co innego.

Czasami trzeba iść na skróty ,wtedy życie kulinarne wydaje się bardzo proste...............To taki skrót myślowo-filozoficzny :yes::yes:,również przydatny w pitraszeniu.Tarę-tartę w chałupie uwielbiamy gdy po imprezie zostaje coś z grilla.Boczek karczunio,kiełbacha.czosnek,cebula.Składniki jako dodatek do tarty są super.Robimy ciasto,układamy to grillowane przekładając oscypkiem prosto od krowy(wyrabiany z mleka krowiego ,dostępny w budkach pod marketami) nie ten owczy ale ten od krowy .jest delikatniejszy.No i zwieńczeniem dzieła jest sos ,który to przykryje.To nic innego jak sos śmietanowy w odpowiednich proporcjach.Doskonale uzupełnia całą tarę-tartę.:yes:

Pory blanszowane i smażone na maśle, do tego śmietana i ser. .

nie robiłam jeszcze ...dasz mi przepis czy mam gdzieś szukać w necie???:)

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...