Ew-ka 09.12.2008 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 moja ulubiona kapusta czerwona na ciepło kapuste poszatkować ( nie musi byc bardzo drobno) i włożyć do garnka , dodać jedną pokrojoną w piórka cebulę ,dodać listek laurowy ,delikatnie podlać wodą ( 4 łyżki) i dać łyżkę margaryny -dusić pod przykryciem jakieś 20 minut od czasu do czasu mieszając ....po tym czasie wlać jakies 3 łyżki octu ,dosmaczyć solą i pieprzem Smaczna jast i na ciepło i na zimno ..... Moja mama podając taką kapustę na zimno, dodaje tarte jabłko i trochę tartej na drobnej tarce marchwi (marchew dla koloru). nie znałam ...wypróbuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 09.12.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 I ja czerwona z jablkiem i marchewka . W sobote pieklam kurczaka i na dno naczynia polozylam czerwona grubo pokrojona , bo mialam na zbyciu akurat i calkiem fajnie kurczakl sie na tym upiekl Czy ktos mi powie jak upiec szynke , zeby byla soczysta .Zawsze wior mi wychodzi .Karkowke pieke tak samo i jest soczysta . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 10.12.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Wszystkie miesa pieka w rekawie, a na ostatnie 20 minut rekaw rozcinam zeby mieso ladnie sie zarumienilo. Szynke, schab, karkowke, boczek i poledwiczki robie nastepujaca:[/b]mieso nacieram sola, wegeta, pieprz, majeranek, starty czocnek i bardzo duzo magi. Nastepnie biore szpikulec (moze byc drut od robienia na drutach lub od saszlykow) i cale miesko naklowam. Potem wkladam do woreczka foliowego, szczelnie zawiazuje i do lodowki. W lodowce lezy mieso 2-3 doby, codziennie wieczorem wyjmije mieso z lodowki i troche "mietole" w tym woreczku. Po 3 dniach do piekarnika, jest super doprawione i na chlebek bardzo takie miesko lubimy. Karkowka parowana:karkowke nacieram przyprawami, robie naciecia i wciskam cieniutkie slupeczki czosnku. Owijam w folie aluminiowa, klade na sito, a sito umieszczam na garnku z gotujaca woda, wszystko przykrywam i paruje okolo 2 godzin. Do tych mies lubimy sosik w proporcjach 1/1 bardzo ostry chrzan/majonez. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 10.12.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Schab pieczony faszerowany:schab rozcinam cieniutko tak jak na rolade, w srodku nacieram, ukladam na nim farsz (przepis nizej), zawijam, zwiazuje nitka, nacieram przyprawami i na kilka godzin odstawiam, a potem do piekarnika. Pieke w rekawie, wychodzi pyszna rolada, ktora jemy na zimno z sosem. Farsz:40 dkg lopatki miele, dodaje cebule, duzo startego czosnku, jajko i doprawiam do smaku (podobnie jak na mielone) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 10.12.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 planuję na dzisiaj duszone, nadziewane kalarepki w sosie beszamelowym /nadziewane takim farszem jak do gołąbków/ tylko nie wiem, czy kalarepki gdzieś dostanę, jeśli nie - nadzieję paprykę to moje smakowite papryczki http://images40.fotosik.pl/39/1f48a5514299a325m.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 10.12.2008 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Wszystkie miesa pieka w rekawie, a na ostatnie 20 minut rekaw rozcinam zeby mieso ladnie sie zarumienilo. . a w jakiej temp. pieczesz ,że Ci sie nie zrumieni w rękawie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 10.12.2008 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 170 - 180 stopni i zeby sie mieso zarumienilo musze rozciac. Ew-ka a powinno mieso zarumienic sie przez folie bez rozcinania? Na ile Ty nastawiasz piekarnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 10.12.2008 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Szynke, schab, karkowke, boczek i poledwiczki robie nastepujaca:[/b] mieso nacieram sola, wegeta, pieprz, majeranek, starty czocnek i bardzo duzo magi. Nastepnie biore szpikulec (moze byc drut od robienia na drutach lub od saszlykow) i cale miesko naklowam. Potem wkladam do woreczka foliowego, szczelnie zawiazuje i do lodowki. W lodowce lezy mieso 2-3 doby, codziennie wieczorem wyjmije mieso z lodowki i troche "mietole" w tym woreczku. Po 3 dniach do piekarnika, jest super doprawione i na chlebek bardzo takie miesko lubimy. wytł. moje łał brzmi nieźle; kiedyś piekłem karkówę i marynowałem w ten sposób, że po prostu strzykawką robiłem szprycę do środeczka ( jednak czosnek często zatykał igłę i marynata nie zawsze leciała tam, gdzie chciałem ); mięso wyszło soczyste, muszę przyznać. P.S. dziś była u mnie ogórkowa (na podsmażonych warzywach, boczusiu i kiełbasce), a na jutro już się marynuje taki fajny ajntopfik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 11.12.2008 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 170 - 180 stopni i zeby sie mieso zarumienilo musze rozciac. Ew-ka a powinno mieso zarumienic sie przez folie bez rozcinania? Na ile Ty nastawiasz piekarnik? no właśnie ...ja nie rozcinam ale piekę w 200 st i mieso mam zrumienione bardzo ładnie ....Ja mieso pieke w nocy i rano w piekarniku jest zimny balon z upieczonym mięskiem ...Musze wyprobować Twoj sposob z marynatą A ...i jeszcze jedno do pieczenia nie używam SOLI !!! a mieso jest i tak słone ,a sol powoduje ,że skórka robi sie twarda . Zdarza sie czasem ,że wcale nie używam przypraw - wkładam miesko -sote tylko umyte do rekawa i piekę ...i uwierzcie -jest pyszne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 11.12.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 muszę spróbować z tym rękawem. a z solą Ew-ka masz rację; kiedyś zapomniałem posolić mięsa podczas jakiegoś standardowego duszenia, wyłożyłem na talerze i okazało się, że jest o wiele bardziej soczyste niż zazwyczaj; sól wyciąga przecież wodę, tak to sobie tłumaczę i od tej pory solę na sam koniec a wiesz co Ew-ka? ja bym nie mógł nie przyprawić mięska ... mam taką jakąś blokadę kurde, nawet z tą solą tak było; jestem fanem siekania (mój tasaczek ma już 12 lat i uwielbiam go), szczególnie czosnku i wszystkich warzyw, przyprawiam też za dużo kilka garnków fasolki po bretońsku musiałem sam wciąć...nie żebym się za bardzo tym zmartwił..., ale dziewczynom musiałem gotować nową zupinę... a dziś udziec z indyka marynowany w szczypiorku i curry, mniam; będzie fotka pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 11.12.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 ale fajne pomysły z tymi mięsami, dziękuję magpie101- możesz wyjaśnić co oznacza bardzo dużo magi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 11.12.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 ale fajne pomysły z tymi mięsami, dziękuję magpie101- możesz wyjaśnić co oznacza bardzo dużo magi Skrapaim cale miesko magi i wcieram. Ile ilosciowo wychodzi to nie powiem, jak nie daje soli to magi daje wiecej tyle zeby po rozsmarowaniu cale mieso bylo pokryte cienka warstwa magi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 11.12.2008 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 u mnie dzisiaj barszczek czerwony i ....drożdżowe pierożki z kapusta i grzybami zapiekane w piekarniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 11.12.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 u mnie dzisiaj barszczek czerwony i ....drożdżowe pierożki z kapusta i grzybami zapiekane w piekarniku Ew-ka z nieba mi spadlas ! Zawsze na wigilie robilam pierogi z kapusta i grzybami ale gotowane, a w tym roku postanowilam, ze trzeba cos w jadlospisie wigilijnym zmienic i chce zrobic pierogi w piekarniku. Juz od kilku dni wertuje przepisy ale na nic sie nie zdecydowalam. Jesli Twoje pierozki sa sprawdzone i uwazasz, ze beda dobre na wigilie to bardzo prosze o przepis. I zdjecie tez bym chetnie zobaczyla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 11.12.2008 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 U mnie dziś zupka pieczarkowa z makaronem, a na drugie kasza jęczmienna, mięso indycze w sosie, buraczki i ogórek kiszony.Kurcze, nauczyłam wszystkich (siebie też), że zawsze muszą być dwa dodatki do drugiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 11.12.2008 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 170 - 180 stopni i zeby sie mieso zarumienilo musze rozciac. Ew-ka a powinno mieso zarumienic sie przez folie bez rozcinania? Na ile Ty nastawiasz piekarnik? no właśnie ...ja nie rozcinam ale piekę w 200 st i mieso mam zrumienione bardzo ładnie ....Ja mieso pieke w nocy i rano w piekarniku jest zimny balon z upieczonym mięskiem ...Musze wyprobować Twoj sposob z marynatą A ...i jeszcze jedno do pieczenia nie używam SOLI !!! a mieso jest i tak słone ,a sol powoduje ,że skórka robi sie twarda . Zdarza sie czasem ,że wcale nie używam przypraw - wkładam miesko -sote tylko umyte do rekawa i piekę ...i uwierzcie -jest pyszne Racja, ja też najczęściej nic nie daję do pieczonego mięsa i jest najlepsze. Jak smażę (np skrzydełka), smaruję majonezem i wychodzi piękny złoty kolor. W pieczeniu drobiu też się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 11.12.2008 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 jaaa tak tylko... http://img95.imageshack.us/img95/8958/obraz003largeoo4.jpg smacznego! pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 11.12.2008 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 przepis: kawałki mięsa marynujemy w pieprzu, czosnku, oliwie, posiekanym szczypiorku (nie żałować go) i dużej ilości curry. Potem szczypiorek musimy oddzielić od mięska (żeby się nie przypalił) i dodamy go na 20 minut przed końcem duszenia. Mięsko oprószamy mąką i smażymy na oliwie, zalewamy bulionem i dusimy; razem ze szczypiorkiem dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki i jeszcze ze 20 min. no a sosik...można dać śmietanki 30% z curry, będzie gęsty; jest pycha i ma wyjątkowy, specyficzny posmak curry i szczypiorku (jak kto lubi ) pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 11.12.2008 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 u mnie dzisiaj barszczek czerwony i ....drożdżowe pierożki z kapusta i grzybami zapiekane w piekarniku Ew-ka z nieba mi spadlas ! Zawsze na wigilie robilam pierogi z kapusta i grzybami ale gotowane, a w tym roku postanowilam, ze trzeba cos w jadlospisie wigilijnym zmienic i chce zrobic pierogi w piekarniku. Juz od kilku dni wertuje przepisy ale na nic sie nie zdecydowalam. Jesli Twoje pierozki sa sprawdzone i uwazasz, ze beda dobre na wigilie to bardzo prosze o przepis. I zdjecie tez bym chetnie zobaczyla. pierożki wyszły rewelacyjne robiłam po raz pierwszy ale chyba nie ostatni ciasto świetnie wyrosło - z 1/2 kg mąki ,50g drożdży ,2 żółtka ,180ml ciepłego mleka , 1 kostka margaryny ,szczypta cukru ,1/2 łyżeczki soli - moje ciasto mieszał Thermomix ,ale myslę ze z tych skladnikow wyjdzie ciasto wyrobine łyżką Kazdy pierożek po sklejeniu posmarowałam rozmąconym białkiem wyszły mi 3 blaszki czyli jakieś 40 szt. myslę ,że ze słodkim nadzieniem też byłyby niezłe http://images46.fotosik.pl/39/d9466711c94d5c7am.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 12.12.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Ale pieknie wyszly te pierozki! Przepis spisalam i na swieta bede robic. Tylko mam pytanie do osob, ktore robia regularnie takie pysznosci: czy drozdzowe pierogi mozna zamrozic, bo zwykle pierogi i uszka zawsze robilam wczesniej i morzilam zeby w wigilei sie nie bawic ale z drozdzowymi to nie mam pojecia czy zamrazajac nie spiernicze czegos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts