Ew-ka 17.12.2008 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 przepis możecie brać w ciemno REWELACJA tak pysznej golonki pieczonej jeszcze nie jadłam .... Golonki ( najlepsze są przednie ,bo mięsko najdelikatniesze) umyć ,posolić ,posypac przyprawą do gyrosa -ułożyć w naczyniu żaroodpornym -lekko polac olejem lub wodą -przykryć pokrywą -włożyć do piekarnika nastawic na 250 st .....po godzinie podlac piwem -obrócić - 1/2 szklanki piwa -na 3 golonki - dołożyć 1/2 kg kiszonej kapusty - przykryć i wstawić na kolejną godzinę - ja zmnieszyłam temp do 230 st . Skorka idealnie przypieczona , miesko kruche i miekkie ,kapustka wspaniala - tylko otworzyć do tego zimne piwo i ....... macie wielkie plusy u męża moj był wniebowziety .....jeszcze zadzwonilam po naszego przyjaciela (wdowca) -nic wiecej do szczescia dzisiaj mu nie potrzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 17.12.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Dzięki Jutro chyba popędzę szlakiem sklepów mięsnych w poszukiwaniu przednich świńskich kolanek Ps. Uśliniona już jestem aż do pasa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 18.12.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Dzięki Jutro chyba popędzę szlakiem sklepów mięsnych w poszukiwaniu przednich świńskich kolanek Ps. Uśliniona już jestem aż do pasa a może do kolanek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 20.12.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 U nas dzisiaj były świńskie kolanka według przepisu Ew-ki - mniam Niedługo zrobię znowu, dziękuję za wspaniały przepis. Mam nawet plan na innowację: dorzucę ziemniaczki, już się nie mogę doczekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 20.12.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 u nas dziś były pierogi z mięsem i z kapustą (uszczknęłam nieco z bigosu ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 20.12.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 dziewczyny a może macie sprawdzony przepis na ZUPĘ CEBULOWĄ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 20.12.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 dziewczyny a może macie sprawdzony przepis na ZUPĘ CEBULOWĄ Warzywa (por, seler, marchew, pietruszka) scieramy i zalewamy woda. Ja kupuje wloszczyzne w paski z hortexu, wiec obieranie i scieranie odpada. Dodajemy kostke rosolowa, 2 duze cebule kroimy w kostke, na oleju trzeba zeszklic i dodac do garnka. Do tego puszke pomidorow (wczesniej rozgniesc widelcem). Doprawic i gotowac do miekkosc i warzyw. W tym czasie z bulki kanapkowej zrobic na patelni grzanki, wlewamy zupe na talerz, na to grzanki i na wierzch zielona pietruszka i duuuzo startego zoltego sera. Ta zupa cebulowa jest pyszna i szybka do zrobienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 22.12.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Warzywa (por, seler, marchew, pietruszka) scieramy i zalewamy woda. Ja kupuje wloszczyzne w paski z hortexu, wiec obieranie i scieranie odpada. Dodajemy kostke rosolowa, 2 duze cebule kroimy w kostke, na oleju trzeba zeszklic i dodac do garnka. Do tego puszke pomidorow (wczesniej rozgniesc widelcem). Doprawic i gotowac do miekkosc i warzyw. W tym czasie z bulki kanapkowej zrobic na patelni grzanki, wlewamy zupe na talerz, na to grzanki i na wierzch zielona pietruszka i duuuzo startego zoltego sera. Ta zupa cebulowa jest pyszna i szybka do zrobienia. Ja bym dodała jeszcze przesmażonego na patelni boczku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzycielka74 23.12.2008 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 u mnie dzisiaj barszczek czerwony i ....drożdżowe pierożki z kapusta i grzybami zapiekane w piekarniku Ew-ka z nieba mi spadlas ! Zawsze na wigilie robilam pierogi z kapusta i grzybami ale gotowane, a w tym roku postanowilam, ze trzeba cos w jadlospisie wigilijnym zmienic i chce zrobic pierogi w piekarniku. Juz od kilku dni wertuje przepisy ale na nic sie nie zdecydowalam. Jesli Twoje pierozki sa sprawdzone i uwazasz, ze beda dobre na wigilie to bardzo prosze o przepis. I zdjecie tez bym chetnie zobaczyla. pierożki wyszły rewelacyjne robiłam po raz pierwszy ale chyba nie ostatni ciasto świetnie wyrosło - z 1/2 kg mąki ,50g drożdży ,2 żółtka ,180ml ciepłego mleka , 1 kostka margaryny ,szczypta cukru ,1/2 łyżeczki soli - moje ciasto mieszał Thermomix ,ale myslę ze z tych skladnikow wyjdzie ciasto wyrobine łyżką Kazdy pierożek po sklejeniu posmarowałam rozmąconym białkiem wyszły mi 3 blaszki czyli jakieś 40 szt. myslę ,że ze słodkim nadzieniem też byłyby niezłe http://images46.fotosik.pl/39/d9466711c94d5c7am.jpg Dziewczyny a w jakiej temp. piekłyście te pierożki i jak długo?/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 23.12.2008 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 u mnie dzisiaj barszczek czerwony i ....drożdżowe pierożki z kapusta i grzybami zapiekane w piekarniku Ew-ka z nieba mi spadlas ! Zawsze na wigilie robilam pierogi z kapusta i grzybami ale gotowane, a w tym roku postanowilam, ze trzeba cos w jadlospisie wigilijnym zmienic i chce zrobic pierogi w piekarniku. Juz od kilku dni wertuje przepisy ale na nic sie nie zdecydowalam. Jesli Twoje pierozki sa sprawdzone i uwazasz, ze beda dobre na wigilie to bardzo prosze o przepis. I zdjecie tez bym chetnie zobaczyla. pierożki wyszły rewelacyjne robiłam po raz pierwszy ale chyba nie ostatni ciasto świetnie wyrosło - z 1/2 kg mąki ,50g drożdży ,2 żółtka ,180ml ciepłego mleka , 1 kostka margaryny ,szczypta cukru ,1/2 łyżeczki soli - moje ciasto mieszał Thermomix ,ale myslę ze z tych skladnikow wyjdzie ciasto wyrobine łyżką Kazdy pierożek po sklejeniu posmarowałam rozmąconym białkiem wyszły mi 3 blaszki czyli jakieś 40 szt. myslę ,że ze słodkim nadzieniem też byłyby niezłe http://images46.fotosik.pl/39/d9466711c94d5c7am.jpg Dziewczyny a w jakiej temp. piekłyście te pierożki i jak długo?/ 25 minut na 190 st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzycielka74 25.12.2008 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 ....wiecie co najbardziej smakowało mi na wieczerzy wigilijnej??....pierożki ...są pycha!!!..świetnie pasowały do barszczu....lepsze niż uszka ...super!!...dzięki za przepis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 05.01.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Pyszne, puszyste naleśniki: - 2 żółtka, jedno całe jajo, mleko, śmietanka 30 - ka, szczypta soli, deko oliwy i jakiś aromat (np. rumowy) no i mąka. Po wymieszaniu dodajemy ubitą pianę z białek. Farsz: - serek delfiko wymieszałem ze śmietaną (tą 30% ) i posiekałem rodzynki. Naleśniki boskie, szczególnie po tych świątecznych mięsiwach, boczkach karkówkach... pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 05.01.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Ja mialam nalesniki przed sylwestrem we wtorek, bo juz nam sie miesiwo przejadlo.Tez ubijam piane z bialek, chyba ze strasznie mi sie spieszy to wtedy wrzucam cale jajka. A u mnie dzisiaj rosolek, ktory dotowalam wczoraj ale nie jedlismy, bo bylo drugie danie: schab z grilla, surowka i ziemniaki z czosnkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 05.01.2009 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 a ja mam dzisiaj gulasz z kiełbaski ....jest to danie ,ktore bardzo lubimy a robie je wtedy gdy mam za duzo kiełbasy , a sezonu grilowego nie ma ... otoż należy pokroic kełbase w średnią kostkę -obsmażyć na tłuszczu na brązowo razem z cebulką , wsypac mąkę pszenną ( na oko ,aby mąka oblepiła kawałki kiełbaski czyli jakies 2 łyżki ) i dolac zimnej wody -wszystko razem energicznie wymieszac- troszke poddusic -dosmaczyc sola i pieprzem ,dolac smietanki do powstałego sosu ....podawac z ziemniakami i buraczkami na słodko szybko i tanio ...a najwazniejsze smacznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 05.01.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 a ta wode to na patelnie dolac do kiebaski ? Lubie takie mamlygi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 05.01.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 u mnie będzie jutro zupa "chińska" 3 filety z piersi już pokrojone i przyprawione, a jutro podsmażę, wrzucę do wrzątku, dodam 2 paczki również podsmażonej mieszanki chińskiej /mrożonej/ i makaron ryżowy zagęszczę mąką ziemniaczaną i doprawię, mniam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 05.01.2009 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 a ta wode to na patelnie dolac do kiebaski ? Lubie takie mamlygi tak -to wszystko na patelni ......jak sie tylko mąka zrobi klejąca chlisnąć wodę i szybko mieszajc -dolewać wody tyle, az sie zrobi aksamitny sosik ....potem tylko troszke slodkiej smietanki ....i gotowe dzisiaj podawałam z ogórkami w curry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 06.01.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 u mnie będzie jutro zupa "chińska" 3 filety z piersi już pokrojone i przyprawione, a jutro podsmażę, wrzucę do wrzątku, dodam 2 paczki również podsmażonej mieszanki chińskiej /mrożonej/ i makaron ryżowy zagęszczę mąką ziemniaczaną i doprawię, mniam ja to robię ale jako potrawkę , nie zagęszczam , dusze mieszankę na oliwie, podsmażony filet, 2 torebki ryżu ciemnego i super żarełko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 06.01.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 u mnie dzisiaj prosto....krupnik z wkładka z filecika z kurczaka, do tego naleśniczki ...... jutro planuję filet kurczaka w sosie curry...z ryżem , ziemniaczkami lub makaronem..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 06.01.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 u mnie będzie jutro zupa "chińska" 3 filety z piersi już pokrojone i przyprawione, a jutro podsmażę, wrzucę do wrzątku, dodam 2 paczki również podsmażonej mieszanki chińskiej /mrożonej/ i makaron ryżowy zagęszczę mąką ziemniaczaną i doprawię, mniam ja to robię ale jako potrawkę , nie zagęszczam , dusze mieszankę na oliwie, podsmażony filet, 2 torebki ryżu ciemnego i super żarełko jako "drugie" robię też, z różnymi makaronami i różnymi ryżami jak mam więcej czasu to - świeże warzywa i w ogóle to podchodzi mi taka kuchnia, sajgonki też parę razy robiłam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts