Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

przepis możecie brać w ciemno REWELACJA :D tak pysznej golonki pieczonej jeszcze nie jadłam .... :D

Golonki ( najlepsze są przednie ,bo mięsko najdelikatniesze) umyć ,posolić ,posypac przyprawą do gyrosa -ułożyć w naczyniu żaroodpornym -lekko polac olejem lub wodą -przykryć pokrywą -włożyć do piekarnika nastawic na 250 st .....po godzinie podlac piwem -obrócić - 1/2 szklanki piwa -na 3 golonki - dołożyć 1/2 kg kiszonej kapusty - przykryć i wstawić na kolejną godzinę - ja zmnieszyłam temp do 230 st .

Skorka idealnie przypieczona , miesko kruche i miekkie ,kapustka wspaniala - tylko otworzyć do tego zimne piwo i ....... macie wielkie plusy u męża :lol:

moj był wniebowziety .....jeszcze zadzwonilam po naszego przyjaciela (wdowca) -nic wiecej do szczescia dzisiaj mu nie potrzeba :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dziewczyny a może macie sprawdzony przepis na ZUPĘ CEBULOWĄ

 

Warzywa (por, seler, marchew, pietruszka) scieramy i zalewamy woda. Ja kupuje wloszczyzne w paski z hortexu, wiec obieranie i scieranie odpada. Dodajemy kostke rosolowa, 2 duze cebule kroimy w kostke, na oleju trzeba zeszklic i dodac do garnka. Do tego puszke pomidorow (wczesniej rozgniesc widelcem). Doprawic i gotowac do miekkosc i warzyw.

W tym czasie z bulki kanapkowej zrobic na patelni grzanki, wlewamy zupe na talerz, na to grzanki i na wierzch zielona pietruszka i duuuzo startego zoltego sera. Ta zupa cebulowa jest pyszna i szybka do zrobienia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warzywa (por, seler, marchew, pietruszka) scieramy i zalewamy woda. Ja kupuje wloszczyzne w paski z hortexu, wiec obieranie i scieranie odpada. Dodajemy kostke rosolowa, 2 duze cebule kroimy w kostke, na oleju trzeba zeszklic i dodac do garnka. Do tego puszke pomidorow (wczesniej rozgniesc widelcem). Doprawic i gotowac do miekkosc i warzyw.

W tym czasie z bulki kanapkowej zrobic na patelni grzanki, wlewamy zupe na talerz, na to grzanki i na wierzch zielona pietruszka i duuuzo startego zoltego sera. Ta zupa cebulowa jest pyszna i szybka do zrobienia.

Ja bym dodała jeszcze przesmażonego na patelni boczku...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

u mnie dzisiaj barszczek czerwony i ....drożdżowe pierożki z kapusta i grzybami zapiekane w piekarniku :D

 

Ew-ka z nieba mi spadlas :p ! Zawsze na wigilie robilam pierogi z kapusta i grzybami ale gotowane, a w tym roku postanowilam, ze trzeba cos w jadlospisie wigilijnym zmienic i chce zrobic pierogi w piekarniku. Juz od kilku dni wertuje przepisy ale na nic sie nie zdecydowalam.

Jesli Twoje pierozki sa sprawdzone i uwazasz, ze beda dobre na wigilie to bardzo prosze o przepis. I zdjecie tez bym chetnie zobaczyla.

 

pierożki wyszły rewelacyjne :D robiłam po raz pierwszy ale chyba nie ostatni :lol:

ciasto świetnie wyrosło - z 1/2 kg mąki ,50g drożdży ,2 żółtka ,180ml ciepłego mleka , 1 kostka margaryny ,szczypta cukru ,1/2 łyżeczki soli - moje ciasto mieszał Thermomix ,ale myslę ze z tych skladnikow wyjdzie ciasto wyrobine łyżką :D Kazdy pierożek po sklejeniu posmarowałam rozmąconym białkiem

wyszły mi 3 blaszki czyli jakieś 40 szt.

myslę ,że ze słodkim nadzieniem też byłyby niezłe :lol:

 

http://images46.fotosik.pl/39/d9466711c94d5c7am.jpg

 

Dziewczyny a w jakiej temp. piekłyście te pierożki i jak długo?/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

u mnie dzisiaj barszczek czerwony i ....drożdżowe pierożki z kapusta i grzybami zapiekane w piekarniku :D

 

Ew-ka z nieba mi spadlas :p ! Zawsze na wigilie robilam pierogi z kapusta i grzybami ale gotowane, a w tym roku postanowilam, ze trzeba cos w jadlospisie wigilijnym zmienic i chce zrobic pierogi w piekarniku. Juz od kilku dni wertuje przepisy ale na nic sie nie zdecydowalam.

Jesli Twoje pierozki sa sprawdzone i uwazasz, ze beda dobre na wigilie to bardzo prosze o przepis. I zdjecie tez bym chetnie zobaczyla.

 

pierożki wyszły rewelacyjne :D robiłam po raz pierwszy ale chyba nie ostatni :lol:

ciasto świetnie wyrosło - z 1/2 kg mąki ,50g drożdży ,2 żółtka ,180ml ciepłego mleka , 1 kostka margaryny ,szczypta cukru ,1/2 łyżeczki soli - moje ciasto mieszał Thermomix ,ale myslę ze z tych skladnikow wyjdzie ciasto wyrobine łyżką :D Kazdy pierożek po sklejeniu posmarowałam rozmąconym białkiem

wyszły mi 3 blaszki czyli jakieś 40 szt.

myslę ,że ze słodkim nadzieniem też byłyby niezłe :lol:

 

http://images46.fotosik.pl/39/d9466711c94d5c7am.jpg

 

Dziewczyny a w jakiej temp. piekłyście te pierożki i jak długo?/

 

25 minut na 190 st.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Pyszne, puszyste naleśniki:

 

- 2 żółtka, jedno całe jajo, mleko, śmietanka 30 - ka, szczypta soli, deko oliwy i jakiś aromat (np. rumowy) no i mąka. Po wymieszaniu dodajemy ubitą pianę z białek.

 

Farsz:

 

- serek delfiko wymieszałem ze śmietaną (tą 30% :oops: ) i posiekałem rodzynki.

 

Naleśniki boskie, szczególnie po tych świątecznych mięsiwach, boczkach karkówkach...

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mialam nalesniki przed sylwestrem we wtorek, bo juz nam sie miesiwo przejadlo.

Tez ubijam piane z bialek, chyba ze strasznie mi sie spieszy to wtedy wrzucam cale jajka.

 

A u mnie dzisiaj rosolek, ktory dotowalam wczoraj ale nie jedlismy, bo bylo drugie danie: schab z grilla, surowka i ziemniaki z czosnkiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a ja mam dzisiaj gulasz z kiełbaski ....jest to danie ,ktore bardzo lubimy a robie je wtedy gdy mam za duzo kiełbasy , a sezonu grilowego nie ma ...

otoż należy pokroic kełbase w średnią kostkę -obsmażyć na tłuszczu na brązowo razem z cebulką , wsypac mąkę pszenną ( na oko ,aby mąka oblepiła kawałki kiełbaski czyli jakies 2 łyżki ) i dolac zimnej wody -wszystko razem energicznie wymieszac- troszke poddusic -dosmaczyc sola i pieprzem ,dolac smietanki do powstałego sosu ....podawac z ziemniakami i buraczkami na słodko :D szybko i tanio ...a najwazniejsze smacznie :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek

u mnie będzie jutro zupa "chińska" :)

3 filety z piersi już pokrojone i przyprawione, a jutro podsmażę, wrzucę do wrzątku,

dodam 2 paczki również podsmażonej mieszanki chińskiej /mrożonej/ i makaron ryżowy

zagęszczę mąką ziemniaczaną i doprawię, mniam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a ta wode to na patelnie dolac do kiebaski ?

Lubie takie mamlygi :D

tak -to wszystko na patelni ......jak sie tylko mąka zrobi klejąca chlisnąć wodę i szybko mieszajc -dolewać wody tyle, az sie zrobi aksamitny sosik ....potem tylko troszke slodkiej smietanki ....i gotowe :D dzisiaj podawałam z ogórkami w curry :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

u mnie będzie jutro zupa "chińska" :)

3 filety z piersi już pokrojone i przyprawione, a jutro podsmażę, wrzucę do wrzątku,

dodam 2 paczki również podsmażonej mieszanki chińskiej /mrożonej/ i makaron ryżowy

zagęszczę mąką ziemniaczaną i doprawię, mniam :)

 

 

ja to robię ale jako potrawkę , nie zagęszczam , dusze mieszankę na oliwie, podsmażony filet, 2 torebki ryżu ciemnego i super żarełko :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
u mnie będzie jutro zupa "chińska" :)

3 filety z piersi już pokrojone i przyprawione, a jutro podsmażę, wrzucę do wrzątku,

dodam 2 paczki również podsmażonej mieszanki chińskiej /mrożonej/ i makaron ryżowy

zagęszczę mąką ziemniaczaną i doprawię, mniam :)

 

 

ja to robię ale jako potrawkę , nie zagęszczam , dusze mieszankę na oliwie, podsmażony filet, 2 torebki ryżu ciemnego i super żarełko :lol: :lol: :lol:

 

jako "drugie" robię też, z różnymi makaronami i różnymi ryżami

jak mam więcej czasu to - świeże warzywa

i w ogóle to podchodzi mi taka kuchnia, sajgonki też parę razy robiłam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...