Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie dzisiaj zostal rosolek to zrobie pomidorowa z makaronem, a maz wlasnie robi zeberka w piekarniku (ja jeszcze w pracy).

Mamy fajny przepis na zeberka, robi sie w garnku zalewe, zeberka gotujemy w tym 50 minut, a potem wylawiamy i do piekarnika. Przez to, ze sie gotuja w zalewie sa odtluszczone i pieka sie tylko max 40 minut na rumiano, pychotka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no to przepis poprosimy :wink:

 

Skladniki:

-1,2 kg zeberek takich co maja dlugie kosci

-1 duza cebula

-1 lyzka oleju

-6 lyzek keczupu

-2 lyzki octu

-4 lyzki soku z cytryny

-1 lyzka musztardy

-1 lyzka cukru

-6 lyzek wody

Wykonanie:

Cebule przesmazyc na oleju, dodac wszystkie skladniki i jak sie zagotuja wrzucic pokrojone zeberka (ja kroje takie cienkie zeby w kazdym byla 1 kostka). Po zagotowaniu dusic na malym ogniu 50 minut. Potem przelozyc do naczynia zaroodpornego (klade w 2 naczynia tzn. a spod i pokrywe zeby nie lezaly zeberka jedno na drugim), wlozyc do piekarnika na 30-40 minut na 180 st. W piekarniku po 15 minutach polewam zeberka sosem z garnka (bez cebuli) i po kolejnych 10 minutach przewracam na druga strone i tez polewam. Zeberka sa przypieczone na ciemny kolor i obklejone w sosie, sa pyszne. My w 3 zjemy 1 kg na jedno posiedzenie z surowka.

Uwaga! Do calej zalewy dodajemy tylko 6 lyzek wody, jak wrzucimy zeberka to zalewy jest malo ale w trakcie gotowania robi sie jej wiecej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U nas dzisisj sledz w smietanie i ziemniaczki. Sledzie przygotowalam juz wczoraj i teraz przegryzaja sie w lodowce.

Mimo, ze w swieta mielismy to danie i w sumie to sami z mezem je zjedlismy tak nam smakowal (w poprzednie swieta zawsze sledz zostawal i byl wyrzucany) to wczoraj tak mnie wzielo na sledzie, ze musialam kupic.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jako ,że wczoraj zostało mi kapusty zapieczonej z goloneczką (pycha)

dzisiaj dogotowałam grzybki suszone -połączyłam z kapustą i zrobiłam farsz do pierogow ,ale ciasta do pierogow zrobiłam wiecej a kapusty starczyło na 30 pierogow to zrobiłam jeszcze ser z żółtkiem ,cukrem i zapachem rumowym i wyszło jeszcze 35 pierogów na słodko :lol: Na rosole zrobiłam jeszcze barszczyk czerwony ( resztka kwasu braczanego ze swiat ) i wyszedł fantastyczny obiad -barszczyk z pierogami a na deser kawa i pierogi z serem na słodko :lol:

 

ps....sera do pierogow zrobiłam za dużo (!) wiec jutro bedą nalsniki z serem :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jako ,że wczoraj zostało mi kapusty zapieczonej z goloneczką (pycha)

dzisiaj dogotowałam grzybki suszone -połączyłam z kapustą i zrobiłam farsz do pierogow ,ale ciasta do pierogow zrobiłam wiecej a kapusty starczyło na 30 pierogow to zrobiłam jeszcze ser z żółtkiem ,cukrem i zapachem rumowym i wyszło jeszcze 35 pierogów na słodko :lol: Na rosole zrobiłam jeszcze barszczyk czerwony ( resztka kwasu braczanego ze swiat ) i wyszedł fantastyczny obiad -barszczyk z pierogami a na deser kawa i pierogi z serem na słodko :lol:

 

ps....sera do pierogow zrobiłam za dużo (!) wiec jutro bedą nalsniki z serem :wink:

Takie propozycje, a ja jeszcze w pracy i w dodatku glodna

Ale mi narobilas apetyty! Ja uwielbiam wszystkie potrawy maczne i w dodatku na slodko.

Jutro tez zrobie chyba pierozki i uszka, tylko moje beda odmrazane, bo zostaly jeszcze od swiat :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

własnie gotuje sie kartoflanka z dorszem :D

 

czyli ziemniaki pokrojone w kostke + marchewka w kostkę , gotujemy z malą iliscią przyprawy warzywko ,dosalamy ,jak miekkie ...dajemy łyżkę masła ,zageszczamy mąką ,dolewamy kremówkę i wrzucamy pokrojoną w kostke rybe ( najczęściej dodaję dorsza lub łososia ) -nie trzeba gotować -ryba dojdzie we wrzątku ...podajemy z pajdą świeżego chleba z masełkiem :D jak mam wrzucam jeszcze groszek zielony mrożony ( dzisiaj nie mam :-? ) i posypuje koperkiem ...dzisiaj tez nie mam :-? ale i tak jest dobra :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A u mnie dzisiaj obiad robi maz, bo wczesniej jest w domku. Kupil wolowinke i robi domowe hamburgery na grillu z opiekanymi buleczkami i sosikiem. Wlasnie przeslal mi zdjecie na komorke i gdy je zobaczylam to od razu zglodnialam, a w domku bede dzisiaj okolo 19 dopiero :cry: .
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...