frosch 15.01.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 o tym kalafiorze nie pomyslalam ciekawa podpowiedz , dziekuje wczoraj zazartowalam podczas posilku , ze brukselki w ten sposob nadziewane tez nie bylyby zle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 15.01.2009 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 dzisiaj spagetii carbonara poproszę przepis 400 g makaronu spaghetti 100 g wędzonego boczku (może też być szynka) serek topiony śmietankowy śmietana 22% lub 30% żółtka - po jednym na osobę starty parmezan 1 średni ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła sól, pieprz 1. Makaron wstążki ugotować w osolonej wodzie al dente. 2. Czosnek obrać i podsmażyć na oliwie ( nie musi byc jak ktos nie lubi) 3. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na oliwie, na której smażył się czosnek. 4. W misce roztrzepać widelcem żółtka ze śmietaną, dodać parmezan. Doprawić solą i pieprzem. 5. Serek topiony drobno pokroić. 6. Makaron dodać do boczku,masła i sereka. Podgrzewać na malutkim ogniu aż serek się rozpuści. 7. Na koniec dodać masę jajeczną, wymieszać i zdjąć ognia. Ważne jest by po dodaniu masy jajecznej nie trzymać makoronu nad ogniem gdyż jajka się zetna..... sos na gorącym makaronie gęstnieje ale się nie ścina. smacznego czas ok 15 min ..tyle co ugotowanie makaronu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikach 15.01.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Frosia co to faszeraki?? to kapusta wloska nadziewana miesem (nazwa moja ) i już wszystko jasne znam ale nie robię...wolę szybciej - mięso jak na mielone+kapusta pekińska/włoska pokrojona w kostkę, z tego spore kule podsmażone na oleju i podduszone w bulionie z przecierem moi lubią i na ciepło i na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 15.01.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 A mi zostało trochę pekińskiej i się zastanawiam czy by z tego nie dało rady gołąbków skręcić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 15.01.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 A mi zostało trochę pekińskiej i się zastanawiam czy by z tego nie dało rady gołąbków skręcić... sprobuj zrobic " kule" monikach czasem robie tez "leniwe golabki" kapuste siekam , ryz i mieso tak jak na golabki , przekladam warstwowo (ryz, kapusta, ryz, kapusta)w naczyniu zaroodpornym , zalewam bulionem + przecier pomidorowy i pieke jak zapiekanke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 15.01.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 U nas dzisiaj jest spagetti, gotuje maz (ostatnio konczy prace wczesniej i go wykorzystuje - to sa jego slowa ). Sosik jest ze zmielonej wolowiny, do tego pomidory w puszce i duzo czosnku, na wierzch starty ser. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 15.01.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 A mi zostało trochę pekińskiej i się zastanawiam czy by z tego nie dało rady gołąbków skręcić... sprobuj zrobic " kule" monikach czasem robie tez "leniwe golabki" kapuste siekam , ryz i mieso tak jak na golabki , przekladam warstwowo (ryz, kapusta, ryz, kapusta)w naczyniu zaroodpornym , zalewam bulionem + przecier pomidorowy i pieke jak zapiekanke Ale mam taką ochotę na gołąbki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 15.01.2009 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 nastka wiec sprobuj i powiedz jak smakowaly mnie niestety nie bardzo smakuje pekin na cieplo zazwyczaj robie surowke . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 16.01.2009 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 nastka wiec sprobuj i powiedz jak smakowaly mnie niestety nie bardzo smakuje pekin na cieplo zazwyczaj robie surowke . To po weekendzie dam znać. Ja pekinke w daniach chińskich na ciepło lubię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 16.01.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 dzisiaj krokiety z grzybami i jajkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 16.01.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 U nas dzisiaj obiad resztkowy, tzn. kazdy dostanie cos innego, bo z kazdego dnia tygodnia zostalo po 1 porcji. Beda sie burzyc, bo by chcieli cos swiezo ugotowanego ale resztki tez trzeba powyjadac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonsaii 16.01.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Fajne są takie resztkowe obiady, ale u mnie w rodzinie często dochodziło do konfliktów na tym polu Ktoś chciał kotleta, a nie rybę, ktoś resztki spaghetti... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 16.01.2009 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Ewka dzięki robię w poniedziałek bo mi smaka narobiłaś. Składniki wszystkie mam tylko boczek zakupię U mnie dzisiaj był makaron ze szpinakiem, ktoś na forum podawał przepis z fetą ja robię ze śmietaną i też jest pyszny. A jutro robię zupę kalafiorową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 16.01.2009 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 a ja przez nadchodzacy tydzien tylko lazanie i spaghetti do zobaczenia ....za tydzien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 16.01.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 a ja przez nadchodzacy tydzien tylko lazanie i spaghetti do zobaczenia ....za tydzien Czyżbyś się w podróż po Italii wybierała Jeśli tak, to udanego wyjazdu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aspidisca 16.01.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 dzisiaj krokiety z grzybami i jajkiem ELUTEK!!! BÓJ SIE PIECA!!!!!!!!! Może jeszcze w panierce???!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 17.01.2009 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 dzisiaj krokiety z grzybami i jajkiem ELUTEK!!! BÓJ SIE PIECA!!!!!!!!! Może jeszcze w panierce???!!! bez panierki ale ja i tak z tego co gotuję baaardzo niewiele jem, na diecie jestem - spożywam inne produkty, ale dla rodziny gotować muszę /i lubię/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 17.01.2009 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 dzisiaj krokiety z grzybami i jajkiem ELUTEK!!! BÓJ SIE PIECA!!!!!!!!! Może jeszcze w panierce???!!! przepis na błyskawiczne krokiety ja gdzieś podawałam, ale przyponem małą kapustkę pokrojona drobno, podduszona z przyprawami do miękkości, do tego dowolne grzyby, u mnie lubią pieczarki --poddusić na oliwie, wymieszać kapustę z grzybami i już jest farsz, można doda podsmażone z mielone mięso ale u mnie wszystko musi być jarskie, zawijam to w naleśniki , bułka, jajko , i podsmażam na oliwie, do tego ugotowany własnoręcznie barszczyk czerwony......pychotka żeby było szybciej farsz robię dzień wcześniej.........zauważyłam że jak zawijam ten farsz w ciepłe naleśniki to nie pęka ciasto.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 17.01.2009 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 U nas dzisiaj filet drobiowy nadziewany maslem z czosnkiem i koperkiem z grilla, do tego frytki i surowka. Ja robie surowke, a maz reszte . A na deser zrobilam oponki z sera bialego, fotki umieszcze pozniej w dziale ze slodkosciami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 17.01.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 U na spomidorowa zryżem, ana drugie pieczony boczek, ziemniaczki i kiszona kapusta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts