Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzisiaj spagetii carbonara :D

 

poproszę przepis :D

 

400 g makaronu spaghetti

100 g wędzonego boczku (może też być szynka)

serek topiony śmietankowy

śmietana 22% lub 30%

żółtka - po jednym na osobę

starty parmezan

1 średni ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

2 łyżki masła

sól, pieprz

 

1. Makaron wstążki ugotować w osolonej wodzie al dente.

2. Czosnek obrać i podsmażyć na oliwie ( nie musi byc jak ktos nie lubi)

3. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na oliwie, na której smażył się czosnek.

4. W misce roztrzepać widelcem żółtka ze śmietaną, dodać parmezan. Doprawić solą i pieprzem.

5. Serek topiony drobno pokroić.

6. Makaron dodać do boczku,masła i sereka. Podgrzewać na malutkim ogniu aż serek się rozpuści.

7. Na koniec dodać masę jajeczną, wymieszać i zdjąć ognia.

 

Ważne jest by po dodaniu masy jajecznej nie trzymać makoronu nad ogniem gdyż jajka się zetna..... sos na gorącym makaronie gęstnieje ale się nie ścina.

 

smacznego :lol:

czas ok 15 min ..tyle co ugotowanie makaronu :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Frosia co to faszeraki?? :roll:

to kapusta wloska nadziewana miesem :D (nazwa moja :wink: ):D

 

i już wszystko jasne 8) :lol: :lol:

 

znam ale nie robię...wolę szybciej - mięso jak na mielone+kapusta pekińska/włoska pokrojona w kostkę, z tego spore kule podsmażone na oleju i podduszone w bulionie z przecierem :)

moi lubią i na ciepło i na zimno :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A mi zostało trochę pekińskiej i się zastanawiam czy by z tego nie dało rady gołąbków skręcić... :-?

sprobuj zrobic " kule" monikach :wink:

 

czasem robie tez "leniwe golabki" :oops:

kapuste siekam , ryz i mieso tak jak na golabki , przekladam warstwowo (ryz, kapusta, ryz, kapusta)w naczyniu zaroodpornym , zalewam bulionem + przecier pomidorowy i pieke jak zapiekanke :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A mi zostało trochę pekińskiej i się zastanawiam czy by z tego nie dało rady gołąbków skręcić... :-?

sprobuj zrobic " kule" monikach :wink:

 

czasem robie tez "leniwe golabki" :oops:

kapuste siekam , ryz i mieso tak jak na golabki , przekladam warstwowo (ryz, kapusta, ryz, kapusta)w naczyniu zaroodpornym , zalewam bulionem + przecier pomidorowy i pieke jak zapiekanke :)

Ale mam taką ochotę na gołąbki :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
dzisiaj krokiety z grzybami i jajkiem :)

 

ELUTEK!!! BÓJ SIE PIECA!!!!!!!!! :wink: :wink: :wink:

 

Może jeszcze w panierce???!!!

 

bez panierki :roll: :)

 

ale ja i tak z tego co gotuję baaardzo niewiele jem, na diecie jestem 8) -

spożywam inne produkty, ale dla rodziny gotować muszę /i lubię/ :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzisiaj krokiety z grzybami i jajkiem :)

 

ELUTEK!!! BÓJ SIE PIECA!!!!!!!!! :wink: :wink: :wink:

 

Może jeszcze w panierce???!!!

 

 

 

przepis na błyskawiczne krokiety ja gdzieś podawałam, ale przyponem

 

małą kapustkę pokrojona drobno, podduszona z przyprawami do miękkości, do tego dowolne grzyby, u mnie lubią pieczarki --poddusić na oliwie, wymieszać kapustę z grzybami i już jest farsz, można doda podsmażone z mielone mięso ale u mnie wszystko musi być jarskie, zawijam to w naleśniki , bułka, jajko , i podsmażam na oliwie, do tego ugotowany własnoręcznie barszczyk czerwony......pychotka

żeby było szybciej farsz robię dzień wcześniej.........zauważyłam że jak zawijam ten farsz w ciepłe naleśniki to nie pęka ciasto....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...