Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja polecam na obiad fasolkę jaś z kiełbasą. Przepis nie jest skomplikowany, i co ważne, zawsze się udaje.

 

0,5 kg fasolki jaś (najlepsza mała)

2 marchewki

1 pietruszka

mały kawałek selera (ok 80 dag)

biała część pora

4o dag kiełbasy (najlepsza podwawelska, toruńska)

2 łyżki ketchupu

mały słoiczek koncentratu pomidorowego

1 i 1/2 łyżki masła

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka suszonej natki pietruszki

po 1 łyżeczce : czosnku, papryki, przyprawy kucharek

 

Namoczyć fasolę, najlepiej dobę (żeby uniknąć efektów ubocznych ;0)

Ugotować fasolę na półmiękko. Warzywa pokroić na zapałkę (tak ładniej wygląda potrawa).

Por pokroić w plasterki a kiełbasę w kostkę, razem z warzywami dodać do fasoli. Zalaćwszystko wodą, tak żeby przykryła składniki, ale nie za dużo, ewentualnie dolać trochę podczas gotowania, gdy za dużo wody odparuje.

 

Gotować razem jeszcze ok 40 min., dodać przyprawy, koncentrat, ketchup, masło, i zagęścić mąką rozpuszczoną w małej ilości wody. Gotować razem 10 min.

 

Naprawdę polecam - potrawa znika w oczach! Ta ilość starsza na duży garnek. A na deser jabłka w cieście ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

z pekińskiej nigdy nie robiłam :roll: Za to ostanio wypróbowałam tzw fałszywe gołąbki no i powiem że całkiem, całkiem są chociaż mają zdecydowanie inny smak niż tradycyjne gołąbki. Plusem jest to że fajnie się je robi no i nie trzeba parzyć kapuchy :-?

 

Wczoraj na obiad mieliśmy karkówkę pieczoną w plastrach razem z cebulką do tego pieczone ziemniaki i surówka z ogórka kiszonego z cebulką i groszkiem. Pyszota :D a dzisiaj była zupa jarzynowa i do tego placki ziemniaczane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nastka wiec sprobuj i powiedz jak smakowaly :)

 

mnie niestety nie bardzo smakuje pekin na cieplo

zazwyczaj robie surowke .

Wyszły super, wszyscy wychwalali, mi też smakowały. Fajne jest to, że kapusta jest taka mięciutka, a nie jak czasami ze zwykłej kapusty takie łykowate fragmenty się trafiają.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nastka wiec sprobuj i powiedz jak smakowaly :)

 

mnie niestety nie bardzo smakuje pekin na cieplo

zazwyczaj robie surowke .

Wyszły super, wszyscy wychwalali, mi też smakowały. Fajne jest to, że kapusta jest taka mięciutka, a nie jak czasami ze zwykłej kapusty takie łykowate fragmenty się trafiają.

no i widzisz ?

czasem warto zaryzykowac :lol:

balam sie , ze sie Ci ta kapusta rozgotuje ....

z wloskiej kapusty tez sa delikatniejsze golabki 8)

 

monka te "falszywce " :wink: kiedys wymyslilam na poczekaniu, kiedy okazalo sie , ze kapusta , ktora kupilam pod pieknymi zewnetrznymi lisciami miala ..sieczke :evil: , a farsz mialam juz wczesniej przygotowany .

 

u mnie wczoraj byla "chinszczyzna"

a dzisiaj robie kapusniak :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1.zupa z warzyw i krewetek

 

2. tatar z lososia i zapiekanym chlebem + zielenizna.

 

 

łomatko :o wielkim światem zaleciało............a my tak pospolicie, jarzynowa krupnik, naleśniki........ :cry:

dawaj przepis na tego tatara z łososia..... :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1.zupa z warzyw i krewetek

 

2. tatar z lososia i zapiekanym chlebem + zielenizna.

 

 

łomatko :o wielkim światem zaleciało............a my tak pospolicie, jarzynowa krupnik, naleśniki........ :cry:

dawaj przepis na tego tatara z łososia..... :lol:

ja robie podobnie jak zwyklego z wolowiny :)

wedzonego lub surowego (ja wole z wedzonego) lososia drobno siekam, cebulke i ogorki korniszone kroje w drobniutka kosteczke , do tego oliwa, sok z cytryny, sol , pieprze i jakas zielenina typu koperek czy pietruszka

probowalam kiedys dodac zoltka, ale bez niego smakuje mi lepiej

 

ciekawe jak robi Mr.americano ? :wink: nie watpie , ze samcznie :D

prosze podac skaldniki na te zupe

nigdy nie robilam , ale wydaje sie , ze bedzie dobre

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak mr. americano, to mister americano

 

* 1890 ml chicken broth

* 7 g rosemary

* 5 cloves garlic, minced

* 2 g ground black pepper

* 2 g celery seed

* 1 g fennel seed

* 240 g clam juice

* 0.5 (6 ounce) can tomato paste

* 225 g butter

* 235 ml white wine

* 910 g shrimp, with tails

 

 

- pour broth into a large pot, and mix in rosemary, garlic, pepper, celery seed, fennel seed, clam juice, tomato paste, and butter. Bring to a boil, reduce heat to low, and simmer 1 hour, stirring occasionally.

- stir wine into the soup, and continue to simmer and occasionally stir 2 hours.

- just before serving, stir in shrimp. Continue cooking 3 minutes, or until shrimp are opaque. Serve with bread for soaking up all the yummy broth.

 

 

 

ps.tatara robie tak samo i zawsze z koperkiem. jesli surowy to tylko z dzikiego polowu, hodowlany jest bardziej tlusty(choc to omega-3).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mister , dzieki :D

imponujaca ilosc bulionu :o :lol:

ten seler i koper ma byc w nasionkach czy zle zrozumialam ? :oops:

moze suszone ziola moga byc ...

sprobuje na pewno , ale nie wiem czy nie dodam do tego jakiegos makaronu np.ryzowego albo ryzu makaronowego , bo

1.musze, po prostu musze cos zmienic w przepisie :oops:

2.chlop moj fizycznie pracujacy , wiec potrawy musza byc tresciwe

 

dzieki jeszcze raz :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...