frosch 17.01.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 u mnie schaboszczak z ziemniakami i ze szpinakiem gotowalam sama !!! a jutro....idziemy na proszony obiad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katrina78 17.01.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 A ja polecam na obiad fasolkę jaś z kiełbasą. Przepis nie jest skomplikowany, i co ważne, zawsze się udaje. 0,5 kg fasolki jaś (najlepsza mała) 2 marchewki 1 pietruszka mały kawałek selera (ok 80 dag) biała część pora 4o dag kiełbasy (najlepsza podwawelska, toruńska) 2 łyżki ketchupu mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 i 1/2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka suszonej natki pietruszki po 1 łyżeczce : czosnku, papryki, przyprawy kucharek Namoczyć fasolę, najlepiej dobę (żeby uniknąć efektów ubocznych ;0) Ugotować fasolę na półmiękko. Warzywa pokroić na zapałkę (tak ładniej wygląda potrawa). Por pokroić w plasterki a kiełbasę w kostkę, razem z warzywami dodać do fasoli. Zalaćwszystko wodą, tak żeby przykryła składniki, ale nie za dużo, ewentualnie dolać trochę podczas gotowania, gdy za dużo wody odparuje. Gotować razem jeszcze ok 40 min., dodać przyprawy, koncentrat, ketchup, masło, i zagęścić mąką rozpuszczoną w małej ilości wody. Gotować razem 10 min. Naprawdę polecam - potrawa znika w oczach! Ta ilość starsza na duży garnek. A na deser jabłka w cieście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 19.01.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Gołąbki z pekińskiej zrobiłam wczoraj wieczorem, jeść będziemy dzisiaj na obiad, to zobaczymy czy dobre wyszły. Pachniały super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 19.01.2009 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 z pekińskiej nigdy nie robiłam Za to ostanio wypróbowałam tzw fałszywe gołąbki no i powiem że całkiem, całkiem są chociaż mają zdecydowanie inny smak niż tradycyjne gołąbki. Plusem jest to że fajnie się je robi no i nie trzeba parzyć kapuchy Wczoraj na obiad mieliśmy karkówkę pieczoną w plastrach razem z cebulką do tego pieczone ziemniaki i surówka z ogórka kiszonego z cebulką i groszkiem. Pyszota a dzisiaj była zupa jarzynowa i do tego placki ziemniaczane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 19.01.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 A u mnie dzisiaj szaszłyki,dawno nie było więc szybko zniknęły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 20.01.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 nastka wiec sprobuj i powiedz jak smakowaly mnie niestety nie bardzo smakuje pekin na cieplo zazwyczaj robie surowke . Wyszły super, wszyscy wychwalali, mi też smakowały. Fajne jest to, że kapusta jest taka mięciutka, a nie jak czasami ze zwykłej kapusty takie łykowate fragmenty się trafiają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 20.01.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 nastka wiec sprobuj i powiedz jak smakowaly mnie niestety nie bardzo smakuje pekin na cieplo zazwyczaj robie surowke . Wyszły super, wszyscy wychwalali, mi też smakowały. Fajne jest to, że kapusta jest taka mięciutka, a nie jak czasami ze zwykłej kapusty takie łykowate fragmenty się trafiają. no i widzisz ? czasem warto zaryzykowac balam sie , ze sie Ci ta kapusta rozgotuje .... z wloskiej kapusty tez sa delikatniejsze golabki monka te "falszywce " kiedys wymyslilam na poczekaniu, kiedy okazalo sie , ze kapusta , ktora kupilam pod pieknymi zewnetrznymi lisciami miala ..sieczke , a farsz mialam juz wczesniej przygotowany . u mnie wczoraj byla "chinszczyzna" a dzisiaj robie kapusniak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 20.01.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 pierogi z mięsem /własnej roboty/ i barszczyk czerwony /kupny/w kubeczku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 20.01.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 U mnie dzis chlop dostanie (bo ja juz jadlam niestety ) zupe jarzynowa z wlasnorecznie obieranych i tartych jarzynek z lanym ciastem. Pychotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 20.01.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 U nas dzisiaj krupnik i naleśniki z serem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WhyNot 20.01.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 1.zupa z warzyw i krewetek 2. tatar z lososia i zapiekanym chlebem + zielenizna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 21.01.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 1.zupa z warzyw i krewetek 2. tatar z lososia i zapiekanym chlebem + zielenizna. ooo i ten zestaw bardzo mi sie podoba wykorzystam w tym tygodniu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 21.01.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 1.zupa z warzyw i krewetek 2. tatar z lososia i zapiekanym chlebem + zielenizna. łomatko wielkim światem zaleciało............a my tak pospolicie, jarzynowa krupnik, naleśniki........ dawaj przepis na tego tatara z łososia..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 21.01.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Pospolicie dzisiaj będą pierogi z mięsem. U mamusi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 21.01.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 1.zupa z warzyw i krewetek 2. tatar z lososia i zapiekanym chlebem + zielenizna. łomatko wielkim światem zaleciało............a my tak pospolicie, jarzynowa krupnik, naleśniki........ dawaj przepis na tego tatara z łososia..... ja robie podobnie jak zwyklego z wolowiny wedzonego lub surowego (ja wole z wedzonego) lososia drobno siekam, cebulke i ogorki korniszone kroje w drobniutka kosteczke , do tego oliwa, sok z cytryny, sol , pieprze i jakas zielenina typu koperek czy pietruszka probowalam kiedys dodac zoltka, ale bez niego smakuje mi lepiej ciekawe jak robi Mr.americano ? nie watpie , ze samcznie prosze podac skaldniki na te zupe nigdy nie robilam , ale wydaje sie , ze bedzie dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WhyNot 21.01.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 jak mr. americano, to mister americano * 1890 ml chicken broth * 7 g rosemary * 5 cloves garlic, minced * 2 g ground black pepper * 2 g celery seed * 1 g fennel seed * 240 g clam juice * 0.5 (6 ounce) can tomato paste * 225 g butter * 235 ml white wine * 910 g shrimp, with tails - pour broth into a large pot, and mix in rosemary, garlic, pepper, celery seed, fennel seed, clam juice, tomato paste, and butter. Bring to a boil, reduce heat to low, and simmer 1 hour, stirring occasionally. - stir wine into the soup, and continue to simmer and occasionally stir 2 hours. - just before serving, stir in shrimp. Continue cooking 3 minutes, or until shrimp are opaque. Serve with bread for soaking up all the yummy broth. ps.tatara robie tak samo i zawsze z koperkiem. jesli surowy to tylko z dzikiego polowu, hodowlany jest bardziej tlusty(choc to omega-3). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 21.01.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Mister , dzieki imponujaca ilosc bulionu ten seler i koper ma byc w nasionkach czy zle zrozumialam ? moze suszone ziola moga byc ... sprobuje na pewno , ale nie wiem czy nie dodam do tego jakiegos makaronu np.ryzowego albo ryzu makaronowego , bo 1.musze, po prostu musze cos zmienic w przepisie 2.chlop moj fizycznie pracujacy , wiec potrawy musza byc tresciwe dzieki jeszcze raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WhyNot 21.01.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 orientujesz sie swietnie. co do zmian to: * mozemy zamienic ml na 2 quarts chicken broth(wsio ryba). a tresciwosc: * 1 (1 pound) loaf french bread (do maczania w zupce, pisze to na serio), tylko na drugie w tym przypadku cos innego jak tatar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 21.01.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 no fakt, z bagietka moze byc pyszne dam ci znac jak mi smakowalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WhyNot 21.01.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 jeszcze jedno dla tych , ktorzy sie mniej orientuja. fenkul wloski - koper wloski. ok, poprawnie fenkuł włoski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts