Gość elutek 28.01.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 A u mnie leczo elutek przypomniałam sobie że kotlety z mortadeli moja mama tak samo robiła muszę je zrobić i przypomnieć sobie smak z dzieciństwa moja mama robiła takie jedno "danie", które w ogóle mi nie smakowało - smażona kaszanka, ze skwarkami, bleee a jutro kulebiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonsaii 28.01.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 U mnie shoarma z frytkami, taka jak w Sphinksie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 28.01.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Kotlety mielone wołowe z cebulą i czosnkiem+ziemniaki+surówka z rzodkwi i marchewki(bo tej pierwszej było mało) ze śmietaną.Mówili,że dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 28.01.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 A wczoraj były leniwe gołąbki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 28.01.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 a mój wszyscy chwalili...pokroiłem dwie duuuze cebule w gruuuuba kostkę, wrzuciłemj do rondla, olej (niedużo), parę chwil i dolałem szklankę wody. udusiłem na mięciutko. do tego teraz 2 sosy pieczeniowe (rozrobione z wodą) i doprowadziłem do wrzenia wg przepisu. Do tego gulasz wojskowy z puszki - rozdrobniony.I taki sosik z ziemniakami i sałatką z buraków ćwikłowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WhyNot 28.01.2009 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 obiad dla samoluba, czyli czysta energia do odwalania sniegu : -flaczki-golonka z ziemniakami , kapusta czerwona i kiszona- plus tyskie do przepicia ps. dla domownikow w charakterze golonki wystapila piers z kurczaka. oczywiscie bez flaczkow i piwa rowniez. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikach 29.01.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 zrobie makaron ze szpinakiem (według przepisu z początku wątku) w weekend ....moim ostatnio podchodził - w szoku byłam bo od szpinaku to tak ...hm ..z daleka zawsze z tym, ze nie dostałam szpinaku liściastego ... musiałam kupic sprasowany mrożony...ale tez dobre wyszło Daga ja robię podobnie, ale częściej na lekkiej zasmażce - dzieciom bardziej podchodzi Opakowanie makaronu, opak. szpinaku (mroż. Hortex) - wyjmuję wcześniej żeby rozmarzł, na łyżce masła podsmażam łyżkę mąki (ale chwilkę i na jasno!) dolewam mleka i robię gęsty sos, wrzucam szpinak i czosnek (wg. smaku) gotuję chwilkę, doprawiam, dodaję starty żółty ser - mieszam i na ugotowany makaron, z którym porządnie łącze, co by ładnie się oblepił, i już! Ja jako dziecko szpinaku nie trawiłam, a moje dzieci często o niego proszą Przymierzam się do golonki wg twojego przepisu, ale to po feriach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 29.01.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Jeżeli chodzi o szpinak to ja bardzo lubię ten z Lidla, jest już praktycznie gotowy do spożycia,wystarczy rozmrozić i ewentualnie doprawić wg własnego gustu. Ja zawsze dodaję tylko jakiś ser pleśniowy bądź żółty, zależy co akurat mam w lodówce i ewentualnie czosnek. Polecam bo jest szybko, smacznie i niedrogo- 1,99zl paczka Zawsze mam w zamrażarce dyżurne opakowanie szpinaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 29.01.2009 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 moja mama robiła takie jedno "danie", które w ogóle mi nie smakowało - smażona kaszanka, ze skwarkami, bleee dla mnie też nie do przełknięcia i jeszcze wątróbka aż gęsiej skórki dostałam na samo wspomnienie u mnie dzisiaj wczorajsze leczo staram się na dwa dzionki gotować bo codziennie mi się nie chce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 29.01.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 A dzisiaj mielone z kurczaka z sosem pieczarkowym lub paprykowym, surówka z marchewki i jabłka i ziemniaki puure Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 29.01.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 U mnie dzisiaj tradycyjny schaboszczak (juz chyba miesiac nie bylo), ziemniaczki duszone ze smietana i surowka z bialej i kiszonej kapusty do wyboru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 29.01.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 kulebiak z kapustą, jakby co - służę przepisem http://images47.fotosik.pl/54/665216b3ed0878fem.jpg http://images43.fotosik.pl/54/35bad36e7a1dc8d3m.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 29.01.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 U mnie moje szybkie spaghetti: podsmażony z cebulka i czosnkiem boczek zlany dwoma puszkami pomidorów, do tego makaron penne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 29.01.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 kulebiak z kapustą, jakby co - służę przepisem http://images47.fotosik.pl/54/665216b3ed0878fem.jpg http://images43.fotosik.pl/54/35bad36e7a1dc8d3m.jpg Poproszę, zawsze podziwiałam koleżankę mojej mamy, która na każdą imprezkę z kulebiakiem przychodziła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 29.01.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Elutek poprosze przepis, nigdy nie jadla takiego dania , a wyglada pysznie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 29.01.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Poproszę, zawsze podziwiałam koleżankę mojej mamy, która na każdą imprezkę z kulebiakiem przychodziła ja z moim nigdzie nie chodzę ciasto: 300g mąki, ok.2/3 szkl. mleka, 20 g drożdży, 3-4 łyżki masła, 2 żółtka, tłuszcz do blachy, sól i pół łyżeczki cukru z drożdży, mleka i cukru zrobić rozczyn, utrzeć żółtka, dodać mąkę i wyrośnięty rozczyn, sól, wyrobić dodać stopione masło pozostawić do wyrośnięcia wyrośnięte wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt, nałożyć nadzienie, zwinąć, ułożyć na blaszce, ozdobić paskami i wyrośnięty posmarować jajem, nakłuć widelcem i piec ok. 35-40 min. w gorącym piekarniku nadzienie wg uznania - kapusta, kasza gryczana z mięsem, ryba, grzyby... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 29.01.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 kulebiak z kapustą, jakby co - służę przepisem http://images47.fotosik.pl/54/665216b3ed0878fem.jpg http://images43.fotosik.pl/54/35bad36e7a1dc8d3m.jpg Bardzo proszę o przepis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 29.01.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 nadzienie wg uznania - kapusta, kasza gryczana z mięsem, ryba, grzyby... A mozna prosic o szczegoly, bo jak nie mam podanych proporcji i skladnikow to nic z tego nie wyjdzie. I jeszcze jedno - czy to sie je samo czy z jakims dodatkiem np zupa. Glupio pytam ale nigdy z kulebiakiem nie mialam do czynienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 29.01.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 nadzienie wg uznania - kapusta, kasza gryczana z mięsem, ryba, grzyby... A mozna prosic o szczegoly, bo jak nie mam podanych proporcji i skladnikow to nic z tego nie wyjdzie. I jeszcze jedno - czy to sie je samo czy z jakims dodatkiem np zupa. Glupio pytam ale nigdy z kulebiakiem nie mialam do czynienia. ja przeważnie robię z kapustą /kiszoną/ lub kapusta+grzyby i podaję czysty barszcz czerwony w kubeczku do picia ok. 400g kapusty kiszonej, grzyby suszone wg uznania - ok 50g, 2 cebule grzyby namoczyć, ugotować, kapustę zalać wywarem z grzybów i też ugotować, ugotowane zmielić lub drobno pokroić, dodać podsmażone cebule, doprawić kapustę po ugotowaniu trzeba wycisnąć lub osączyć - nadzienie nie może być zbyt wilgotne /jest sposób: zawinąć w usmażone naleśniki lub zrobić lekką zasmażkę/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 29.01.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 zachęcona Waszymi przepisami zrobiłam dzisiaj tagiatelle ze szpinakiem, ale troche inaczej szpinak z własnej hodowli poddusiłam na masełku, dodałam ząbek czosnku, ser niebieski pleśniowy, serek mascarpone, pieprz mniam http://images50.fotosik.pl/54/2fc2deca827deecbmed.jpg http://images25.fotosik.pl/318/e1968bc14a20417dmed.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts