lump praski 03.02.2009 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 A babke ziemniacza jak robisz ? Mozna przepis , plisssss ? Czy dodajesz startego kabaczka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 03.02.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Babkę robię tak jak placki ziemniaczane czyli ucieram ziemniaki, dodaję jajka i mąkę oraz przyprawy: sól, pieprz i majeranek. Do tego dodaję wcześniej podsmażoną i wystudzoną pokrojoną w kostkę kiełbasę albo boczek i cebulę. Po ostygnięciu mieszam z masą ziemniaczaną. Potem wylewam to wszystko na foremkę i do pieca tak na godzinkę. Najbardziej mi smakuje na drugi dzień (jak zostanie ) podsmażona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 04.02.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 A ja się wczoraj poświęciłam i zrobiłam na dwa dni zrazy zawijane z gotowaną w bulionie grzybowym kaszą gryczaną. Do tego oczywiście ogóry kiszone. Pół nocy nie spałam, tak sie obżarłam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 04.02.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Flaczkow nie ugotowalam (nadal leza w zamrazalniku).Bedzie za to siwezonka (nasza nazwa), w kostke kroimy schab, fileta, wszystko podsmazamy z duza iloscia cebuli, do tego frytki i surowka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 04.02.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Flaczkow nie ugotowalam (nadal leza w zamrazalniku). Bedzie za to siwezonka (nasza nazwa), w kostke kroimy schab, fileta, wszystko podsmazamy z duza iloscia cebuli, do tego frytki i surowka. No właśnie swieżonka. Jadłam cos takiego ale z ryb w jedenj z knajpek pod Wrockiem. Pychota. Może zapodasz przepis a może znasz przepis na rybna swieżonke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 04.02.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Witam! Tak w temacie rybek..to rybka na szybko w cieście, marynowana chwilkę w sosie sojowym http://img516.imageshack.us/img516/8974/2335bd0.jpg pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 04.02.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Flaczkow nie ugotowalam (nadal leza w zamrazalniku). Bedzie za to siwezonka (nasza nazwa), w kostke kroimy schab, fileta, wszystko podsmazamy z duza iloscia cebuli, do tego frytki i surowka. No właśnie swieżonka. Jadłam cos takiego ale z ryb w jedenj z knajpek pod Wrockiem. Pychota. Może zapodasz przepis a może znasz przepis na rybna swieżonke. Przepis: -2-3 duze cebule pokroic w krazki i podsmazyc na masle na zloty kolor, posypac wegeta, podlac troche woda i udusic do odparowania wody, wylozyc na talerzyk -50 dkg fileta pokroic w kostke i podsmazyc dodajac sol, pieprz, wegete, papryke, przelozyc na talerz do cebuli -50 dkg schabu zrobic jak filet, po podsmazeniu podlac troche woda i dusic z 5 minut do odparowania potem wszystkie skladniki wkladamy na patelnie i przesmazamy chwile, podlawam woda (kilka lyzek) i dusze chwile aby wszystki skladniki sie polaczyly, cebula musi byc miekka. Swiezonki rybnej nie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 04.02.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Z tego co wiem, to świeżonka nazywa się świeżonką, dlatego że robiona jest ze świeżego mięsa - np. bezpośrednio po ubiciu świniaka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 04.02.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Flaczkow nie ugotowalam (nadal leza w zamrazalniku). Bedzie za to siwezonka (nasza nazwa), w kostke kroimy schab, fileta, wszystko podsmazamy z duza iloscia cebuli, do tego frytki i surowka. No właśnie swieżonka. Jadłam cos takiego ale z ryb w jedenj z knajpek pod Wrockiem. Pychota. Może zapodasz przepis a może znasz przepis na rybna swieżonke. Przepis: -2-3 duze cebule pokroic w krazki i podsmazyc na masle na zloty kolor, posypac wegeta, podlac troche woda i udusic do odparowania wody, wylozyc na talerzyk -50 dkg fileta pokroic w kostke i podsmazyc dodajac sol, pieprz, wegete, papryke, przelozyc na talerz do cebuli -50 dkg schabu zrobic jak filet, po podsmazeniu podlac troche woda i dusic z 5 minut do odparowania potem wszystkie skladniki wkladamy na patelnie i przesmazamy chwile, podlawam woda (kilka lyzek) i dusze chwile aby wszystki skladniki sie polaczyly, cebula musi byc miekka. Swiezonki rybnej nie znam. Dzięki za przepisa. A jaciagle szkam w necie przepisu na ta rybna wersje świeżonki. W tej knajpce podają tez niesamowitą zupe rybną z duza ilościa papryki cebuli i sandacza w kapuscie z grzybami. Palce lizać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 04.02.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Sandacz w kapuscie z grzybami - cos dla mnie. Nie moglbys zapytac sie o przepis ? ? ? Jakis przepis na szybka i aromatyczna zupke rybna tez bym chciala. Ale ja nie uzywam wegety - to jest jakies paskudztwo - tylko ziol i alkoholu . Na przyklad do duszonych grzybow mozna wlac sporo sherry gdyby polaczyc to z tym sandaczem zawijanym w kapuscie ......mniam, mniam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 04.02.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 A u mnie dziś przepyszny kapuśniaczek (na świńskim ryju ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 04.02.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Odpada. Do babki ziemniaczanej to mozna dodac starty kabaczek ( na grubych oczkach ) zeby nie byla "sucha" a z ziol to moze rozmaryn ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 04.02.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 lumpie pewnie że można ja akurat robię taką bo taką moja babcia robiła i taką lubimy. Dzisiaj u nas było spagetti bolognese. W temacie świeżonki to u nas robiono ale świeżynkę i było to tak jak pisze nastka świeże mięso ubitego świniaka podsmażone a potem duszone z dużą ilością cebuli i przypraw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 04.02.2009 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 W temacie świeżonki to u nas robiono ale świeżynkę i było to tak jak pisze nastka świeże mięso ubitego świniaka podsmażone a potem duszone z dużą ilością cebuli i przypraw. u nas też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 04.02.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 W temacie świeżonki to u nas robiono ale świeżynkę i było to tak jak pisze nastka świeże mięso ubitego świniaka podsmażone a potem duszone z dużą ilością cebuli i przypraw. u nas też To tez znam ale nigdy tego nie jadlam, bo byly w tej swiezonce podroby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 04.02.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 W temacie świeżonki to u nas robiono ale świeżynkę i było to tak jak pisze nastka świeże mięso ubitego świniaka podsmażone a potem duszone z dużą ilością cebuli i przypraw. u nas też U mnie tez tak babcia robiła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 05.02.2009 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 hamburgery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 05.02.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 bitki w sosie chrzanowym z kaszą gryczaną dziś będą jak się "udo" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 05.02.2009 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 wczoraj był krupnik na skrzydełkach oraz nalesniki z serem i dżemem ... ....a dzisiaj został mi rosół - chyba bedzie pomidorowa ( na własnym przecierze pomidorowym ) a na drugie schab + biała rzodkiew +ziemniaczki ..... tradycyjny obiad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 05.02.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 A u mnie dziś wreszcie te naleśniki meksykańskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts