magpie101 19.02.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 O rany... płucka Zjem szystko - łacznie z flakami nadziewanymi mózdzkiem i polaną czernina ale płucek nie tknę! kupiłam kiedys kotu - i wywaliłam bo nie mogłam nawet zmusic sie zeby "to" wziąć do reki i pokroic Oj nieladnie , bo koty uwielbiaja plucka. Ja takie rzeczy kroje w rekawiczkach (duzy jest u mn ie zapas rekawiczek hirurgicznych), ryby tez bez rekawic nie przygotuje. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/38/#findComment-3056042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 19.02.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Kocio dostał na pociechę watróbke A propos watróbki- macie na nia jakis patent? mi zawsze potwornie pryska na patelni juz pare razy sie poparzyłam. Przywiera (a patelnie mam ok), przypala sie ps. nigdy nie jadlam z jabłkami - a ponoc dobra ps. z ta watróbka to mam tak - ze niby jej nie lubie ale tak 2 x do roku - dostaje na jej punkcie szału i MUSZE zrobic Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/38/#findComment-3056065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 19.02.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 U nas wczoraj byly zapiekanki z bulki kanapkowej, na to paseczki fileta drobiowego z grilla (zostal z obiadu z przedwczoraj), przesmazone pieczarki i starty zolty ser. Zapieczone w piekarniku przez 10 minut. Dzisiaj zupka krem z groszku ze smietana, a na drugie surowka z pekinskiej, ziemniaki i schab pokrojony w paski obsmazony w mace i uduszony w sosie smietanowym z pieczarkami. Wszystko robil slubny, ja z pracy wracalam na gotowe ale po obiedzie kuchnie zawsze musze sprzatac godzine conajmniej . Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/38/#findComment-3056076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 19.02.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Magpie ale ci dobrze takie frykasy mąż potrafi zaserwować mój to jajecznicę dobrą robi i ostatnio miał chcicę na wątróbkę to ją sam zrobił. Też strasznie pryskało Spełniał się w garach jak w ciąży byłam ale ile przy tym pytań było Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/38/#findComment-3056133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 19.02.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Kocio dostał na pociechę watróbke A propos watróbki- macie na nia jakis patent? mi zawsze potwornie pryska na patelni juz pare razy sie poparzyłam. Przywiera (a patelnie mam ok), przypala sie ps. nigdy nie jadlam z jabłkami - a ponoc dobra ps. z ta watróbka to mam tak - ze niby jej nie lubie ale tak 2 x do roku - dostaje na jej punkcie szału i MUSZE zrobic Ja watrobke zawsze smaze na duzym ogniu pod przykryciem (patelnia teflonowa ze szklana pokrywka). Watrobke obtaczam przed smazeniem w samej mace, sole i pieprze po usmazeniu. Jak chce przewrocic watrobke na druga strone lub wyjac z patelni to skrecam gaz do minimum na chwile zeby nie pryskalo. My jemy watrobke z podsmazona i uduszona cebulka. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/38/#findComment-3056175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 19.02.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Magpie ale ci dobrze takie frykasy mąż potrafi zaserwować mój to jajecznicę dobrą robi i ostatnio miał chcicę na wątróbkę to ją sam zrobił. Też strasznie pryskało Spełniał się w garach jak w ciąży byłam ale ile przy tym pytań było Maz gotuje dobrze ale wszystko robi z przepisow z ksiazek kucharskich. Ale kuchni po jego wyczynach kulinarnych bys nie chciala zobaczyc . Ale jak ja wracam po 18 to wole posprzatac niz gotowac obiad i potem jeszcze sprzatac. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/38/#findComment-3056198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 19.02.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 liczy się efekt kulinarny oczywiście chyba też wolałabym posprzątać Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/38/#findComment-3056267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 20.02.2009 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 O rany... płucka Zjem szystko - łacznie z flakami nadziewanymi mózdzkiem i polaną czernina ale płucek nie tknę! kupiłam kiedys kotu - i wywaliłam bo nie mogłam nawet zmusic sie zeby "to" wziąć do reki i pokroic jak jest duży gar, to można bez krojenia wrzucić - niech się gotują podczas gotowania kurczą się i ciemnieją, a po zmieleniu /na te pierogi/ to wyglądają już jak "normalne mięsko" no chyba, że kotu surowe się daje, tego nie wiem Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/38/#findComment-3056938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amor 20.02.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 czy znacie jakieś godne polecenia portale kulinarne? Osobiście polecam Kwestię smaku. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/38/#findComment-3058342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 21.02.2009 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 U mnie dziś pomidorowa z przecieru co go robiłam w lecie I leniwe A jak tam robienie śledzi dziewczęta na śledziówkę? U mnie stoi przepyszny słoik takich: Kupujemy słone śledzie (najlepiej Lisnera), ze spiżarki wyciągamy paprykę marynowaną (albo kupujemy w sklepie, ale ta ze spiżarki lepsza) i cebulę. Cebulę kroimy i parzymy. Paprykę kroimy na paseczki. Śledziory na grubsze kwadraty. Bierzemy słoik i układamy po kolei. Cebulę, paprykę i śledzia. Można dodać trochę ziela angielskiego. Trzymamy w lodówce ze dwa dni (o ile wytrzyma ) żeby się przegryzło. Wwalamy na talerz, możemy polać śmietaną. Bardzo to dobre jest Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/38/#findComment-3060449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 21.02.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 madd - śledziówka, powiadasz... pierwszy raz słyszę, fajna nazwa ja znam: ostatki, śledzik, zapusty, a w regionie gdzie teraz mieszkam: podkoziołek Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/38/#findComment-3060454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 21.02.2009 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Zupa 1kg szynkówki 2 zupy cebulowe Knora 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka przyprawa Gyros śmietana 30% przecier pomidorowy Mięso pokroić w paseczki mocno opruszyć przyprawa do Gyrosa podsmażyć na tłuszczu W garnku w ok 1 l wody rozpuścić zupy cebulowe -zagotować przełożyć do wywaru podsmażone mięso gotować ok godziny na wolnym ogniu dodać łyżke przecieru pomidorowego dodać pokrojoną w kostkę paprykę dodać puszkę kukrydzy zagotować wlać śmietanę polecam Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/38/#findComment-3060460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 21.02.2009 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Ryba po cygańsku wg Maxtorki (z innego wątku) - filety rybne ( najlepiej dorsz ale każda inna ryba może być , byle nie miała ości ) - ( ok. 1 kg ) - cebula ( 4-5 dosyć dużych ) - ogórki konserwowe ( lub kiszone ) - ( 3-4 ) - pęczek pietruszki - ketchup -sól , pieprz 1. Rybę posolić , posypać pieprzem , obtoczyć w mące i usmażyć na oleju ( oliwie ) , następnie odstawić . 2. Cebulę pokroić w półplasterki , zeszklić na patelni , odstawić . 3. Ogórki pokroić w drobne słupki . 4. Pietruszkę pokroić . 5. Do naczynia żaroodpornego wkładać warstwami poszczególne składniki w kolejności : cebula - ryba - ogórki , każdą warstwę przyprawiając wg uznania , posypując pietruszką i polewając ketchupem 6. Na koniec do naczynia dolać trochę wody 7. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 200 *C ) na ok. 40 min aż przyjemny aromat nie zwabi nas do kuchni Smacznego PS. Wszyscy którzy jedli tę potrawę u nas proszą o przepis i wlączają ją do swojego repertuaru potwierdzam ...jest pyszna Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/38/#findComment-3060469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 21.02.2009 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Ryba słodko-kwaśna (Filipiny) wg Maxtorki tez polecam -sprawdzony przepis 6 filetów ryb morskich - dorsz, morszczuk (60 dag) 1 szklanka octu winnego 6 łyżek oleju 1 cebula (15 dag) 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru 3 łyżki cukru 1 czerwona lub zielona papryka (20 dog) 4 - 5 pieczarek (15 dag) sól 1/2 łyżeczki pieprzu Filety umyć, osączyć, natrzeć solą i pieprzem. Połowę oleju rozgrzać na patelni, obsmażyć filety z obu stron na rumiano i przełożyć na talerz. Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie talarki. Czosnek obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć i cienko pokroić. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paseczki. Na patelnię wlać resztę oleju, podsmażyć (2 minuty) cebulę, czosnek i pieczarki, dodać przyprawy, ocet, paprykę i 1/2 szklanki wody. Zagotować i trzymać na małym ogniu 5 minut. Dodać obsmażone filety i dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. Potrawę przełożyć do słoja i przed podaniem trzymać w lodówce 24 godziny. _________________ Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/38/#findComment-3060474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 21.02.2009 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Grzyby z przecierem pomidorowym ( na ciepło i na zimno ) grzyby pokroić - ugotować cebule (4 szt) pokroić w piórka i zeszklić na oleju dodać paprykę czerwoną pokrojona w paseczki dodać ok 4-5 łyżek octu dodać mały przecier pomidorowy ( dolać wody żeby sie ładnie połączyło ) dodać ugotowane grzyby dusić ok 20 min doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku można podawać na ciepło można zjadać na zimno Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/38/#findComment-3060476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 21.02.2009 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 wątek ...kulinaria http://forum.muratordom.pl/kulinaria,t111211.htm Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/38/#findComment-3060479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 21.02.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Ja dzisiaj robie karkowke w plastrach pieczona w piekarniku z ziemniakami zapiekanymi. Karkowka lezy w marynacie juz od wczoraj. Przepis jest arcobaleno i robie go pierwszy raz, wieczorem napisze jak smakowalo. A teraz rosnie ciasto na paczki, beda z konfitura rozana i lukrem posypane skorka pomaranczowa. Przepis mam z internetu i jest taki prosty, ze robie juz tylko te od kilku lat. Wyrosniete ciasto rozwalkowuje sie na stole i wycina paczki szklanka, a szprycuje marmolada po upieczeniu, wiec sa to bardzo szybkie paczki . Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/38/#findComment-3060795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 21.02.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Apeluje do wszystkich! Robcie w lecie przetwory na zime. Bo taka pomidorowke dzisiaj z tego przecieru domowego zrobilam, ze klekajcie narody A w spizarce tylko jeden sloik sie ostal... Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/38/#findComment-3060820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 21.02.2009 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Apeluje do wszystkich! Robcie w lecie przetwory na zime. Bo taka pomidorowke dzisiaj z tego przecieru domowego zrobilam, ze klekajcie narody A w spizarce tylko jeden sloik sie ostal... ja mam jeszcze kilka Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/38/#findComment-3060844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 21.02.2009 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 A teraz rosnie ciasto na paczki, beda z konfitura rozana i lukrem posypane \ . konfiture rozana dodaj do innego dzemu lub marmolady ....ona jest za cierpka ,zeby samą serwowac ...zrobilam tak kiedyś ...błeeee ja robie mniej wiecej 3 łyzki dzemu i jedna łyzka rózy Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/38/#findComment-3060850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts