bratki 06.10.2008 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Psiapsiuła mi wczoraja upichciła - zjadłam więcej niż sama ważę. Ale pycha! Młoda cukinia w plastrach podsmażona na masełku i posypana grubo pokruszonym ostrym serem pleśniowym i podduszana aż ser zmieni stan skupienia na podobny do śmietany. Grzech obżarstwa trudno popełnić piękniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 06.10.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Mój ostatni eksperyment: Ugotowany makaron wstążki. Pierś kurczaka pokrojona w drobne paski, doprawiona solą, pieprzem, bazylią, czerwoną papryką, curry. Smażymy na dużej patelni, dodajemy plastry pora, smażymy, wlewamy sos Knorra ze słoika śmietanowo-grzybowy, pokruszone włoskie orzechy, dusimy, i pod koniec cukinia pokrojona w kostkę, dusimy, ale tylko tyle by odrobinę zmiękła. Doprawiamy do smaku jak kto woli. Wykładamy makaron na talerz, na to sos, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Pyszne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 06.10.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Elutek- u mnie to także zestaw obowiązkowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 06.10.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Elutek- u mnie to także zestaw obowiązkowy Kazdy ma swoje. U mnie jak grochowa to i nalesniki. Dzisiaj pieklam zeberka . Jutro zrobie to co Tola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 06.10.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 U mnie dzisiaj byl obiad od wczoraj czyli karkowka pieczona z sosikiem, kapusta kiszona zasmazana i kluski slaskie (zawsze w niedziele robie wiecej, a w poniedzialek tylko na swiezo gotuje.Jutro beda grzybki smazone z cebulka na maselku, a w srode lazanki z kapusta (zostala mi dzisiaj) i kielbaska z boczkiem.Czwartek i piatek planuje grochowa na zeberkach wedzonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 07.10.2008 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 zdradze Wam moj pomysl na leniwy obiad ,ktory sam sie robi a my w tym czasie jedziemy na wycieczke rowerową lub motorową Do naczynia żaroodpornego wkladamy cząstkowane udka kurczaka (lub piersi) ziemniaki ,marchewki , papryke i cebule -posypujemy przyprawami i delikatnie polewamy olejem -zamykamy ....wkladamy na 1 1/2 godz do piekarnika temp.ok 190st...... nastawiamy na czas -piekarnik sam sie wyłącza po tym czasie ...wracamy z wycieczki -otwieramy czerwone wino ....i wcinamy leniwy obiad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 07.10.2008 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Elutek- u mnie to także zestaw obowiązkowy Kazdy ma swoje. U mnie jak grochowa to i nalesniki. Dzisiaj pieklam zeberka . Jutro zrobie to co Tola jest jeszcze u mnie zestaw - barszcz czerwony na wołowince i w zależności ile mam czasu, to z tego mięsa: naleśniki, krokiety lub pierogi /mięso oczywiście wyjmuję z zupy przed dodaniem buraków/ generalnie to robię na obiad jedno konkretne danie, albo "drugie", albo zupę z wkładką, albo zupa /bez wkładki/ + placki, pierogi, naleśniki itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 07.10.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Ja zazwyczaj robie jedno danie, np: barszcz ukrainski makaron z indykiem w sosie z mascarpone barszcz czerwony + tosty z pieczarkami niesmiertelne schabowe zalewajka ryba po grecku kiełbaski w warzywach ryba w sosie koperkowym z kasza gryczana wszelkie zapiekanki - z ziemniakow, makaronu, kaszy. Czesto korzystam z "Pomyslow na..." Knorra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 07.10.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 U mnie dzisiaj papryka faszerowana ryzem z mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 07.10.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 A u nas frytki, żurawina i klopsiki - takie jak w Ikei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 07.10.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 A u nas frytki, żurawina i klopsiki - takie jak w Ikei no wiesz , pepicia powinnaś mężowi żuru nagotować , karminadli wyrychtować , jakiś szałot do tego ..... nie tak cie uczyłam , kochana.....nie tak.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 07.10.2008 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 A u nas frytki, żurawina i klopsiki - takie jak w Ikei no wiesz , pepicia powinnaś mężowi żuru nagotować , karminadli wyrychtować , jakiś szałot do tego ..... nie tak cie uczyłam , kochana.....nie tak.... Kochaniutka, karminadle i żur też ugotuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 07.10.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Premiumpremium-opowiedż coś o tych kiełbaskach w warzywach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 07.10.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Premiumpremium-opowiedż coś o tych kiełbaskach w warzywach Na tarce trę wg uznania - 2-3 marchewki, 2 pietruszki, pól selera, cieniutko siekam kawałeczek pora i 5-6 pieczarek. Najpierw podsmażam pora, dodaję pieczarki, po chwili wrzucam do garnka resztę warzyw, podlewam wodą i duszę. Dodaję ziele angielskie, lisc laurowy, majeranek. Gdy zmiękną, dodaję 2-3 łyżki groszku, kukurydzy, 2 łyżki przecieru pomidorowego i doprawiam vegetą. Wkładam pokrojone w "różyczki" parówki lub kiełbaski, zostawiam na 10-15 minut na małym ogniu, zeby się "przegryzło" Jemy do tego chleb z masłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.10.2008 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 no wątek rewelka ja ostatnio robiłam danie podpatrzone (i wypróbowane) u mojej kuzynki. Do naczynia żaroodpornego wrzuca się mrożone warzywa - taki zestaw z kalafiorem, brokułami, marchewką i co tam jeszcze jest w paczce. Do tego uszka z mięsem, podsmażony fileta z kurczaka, trochę makaronu. Ilość składników wg. własnych potrzeb. Całość mieszamy i polewamy sosem do brokułów. Kuzynka miała sos firmy TIP kupiony w Realu w Niemczech. Nie wiem czy u nas jest , bo jeszcze nie byłam w Realu, żeby sprawdzić. Ja kupiłam u zaprzyjaźnionego człowieczka, który ściąga towary z Niemiec. Całość polewamy tym sosem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Potem posypujemy wszystko startym żółtym serem. Pycha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 08.10.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 A ja wczoraj zrobiłam kiełbaskę z cebulką podsmażaną na patelni i do tego miały być ziemniaki podsmażane ale nie wyszło więc były takie ubite i buraczki i na to zasmażka młócili aż im się uszy częsły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 08.10.2008 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 ....jak mam za dużo kiełbasy i brak pomysłu na obiad robie takie danie : kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć z cebulką na tłuszczu na ładny,brązowy kolorek -podsmażone - posypać mąką pszenną ( z wczuciem -nie za dużo aby sie breja nie zrobiła )szybciutko wymieszać i zalać zimną wodą - mieszać aż zrobi sie jednolity sos -dosmaczyć solą - dodać śmietany .Podawać z ziemniakami i buraczkami na słodko .... myślę ,że Wam też zasmakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 09.10.2008 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 tak, szpinak dusisz na masełku i w małej ilości wody z rozkruszoną kostką knora( dla zaostrzenia smaku) potem dodajesz rozdrobniony ser, czosnek- ja 2 ząbki na jedno op.mrożonki, 2-3 łyżki śmietany , ja jogurtowej i doprawiasz solą itp. smacznego, będziemy się dziś we dwa oblizywać ? wszystkie składniki mam w domu ...wiec zrobie dzisiaj Twoje danie dzisiaj dopiero zrobiłam ....PYCHA ,że palce lizać mąż 3 x robił dokładkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 09.10.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 tak, szpinak dusisz na masełku i w małej ilości wody z rozkruszoną kostką knora( dla zaostrzenia smaku) potem dodajesz rozdrobniony ser, czosnek- ja 2 ząbki na jedno op.mrożonki, 2-3 łyżki śmietany , ja jogurtowej i doprawiasz solą itp. smacznego, będziemy się dziś we dwa oblizywać ? wszystkie składniki mam w domu ...wiec zrobie dzisiaj Twoje danie dzisiaj dopiero zrobiłam ....PYCHA ,że palce lizać mąż 3 x robił dokładkę robie podobnie dodaje ser kremowy topiony najczesciej z makaronem spaghetti dzisiaj podalam lasagne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 10.10.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Ja często robię (bo szybkie): przesmażam boczek w kosteczce z cebulką i czosnkiem. Do przysmażonego wlewam 2 puszki pomidorów doprawiam to bazylią, pieprzem i oregano (soli z reguły nie trzeba, bo boczek słony). Przykrywam, pyrkoce aż pomidory się rozgotują (ewentualnie podlewam trochę wodą). W tym czasie gotuję makaron - najbardziej komponuje mi się penne. Jak makaron się ugotuje to obiadek gotowy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts