cieszynianka 28.02.2009 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 frosch, aż musiałam w Wikipedii sprawdzić Karminadle (roz za kedy tyż gehaktyz) - szpajza ślůnskigo kuchńa. Sům to mlůne sznycle, przirychtowane ze świńskigo mjynsa, świńsko-uowjynźigo nale dowńi tyż ze krůliczygo, bestůż we Ślůnsku kejśik bůło powszechne cichtowańy krůlikůw. Karminadle dowńi bůły dańym na gody, terozki sům potrawům, kero śe podowo we tydńu. Krůne na ślizyki jedzůne sům tyż na źimno kej uobłożyńy kanapkůw ze chlyba abo żymłůw. czyli po prostu mielone A u nas to są "faszyrki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 01.03.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Ja dzisiaj z obiadem poszlam na latwizne i w marynate wrzucilam plastry karkowki i fileta z kurczaka. Wczesnym wieczorkiem upieke na grilu i zrobie surowke, wiec caly dzien mam labe.Moze napisze ciekawostke, ze obiad jemy w niedziele okolo 18 tak jak w tygodniu. Pare razy w niedziele zrobilam o 15 ale byla to za wczesna godzina i wszystko pozostawalo na talerzach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 01.03.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Wczoraj karkoweczka, a dzisiaj..... warkocze Maryny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 01.03.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Wczoraj karkoweczka, a dzisiaj..... warkocze Maryny Co to sa "warkocze Maryny" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 01.03.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 dzisiaj miałam obiad "rodzinny" - 40 stka męża:- zupa czosnkowa,- ziemniaczki, zestaw surówek, schabowe zawijane z pieczarkami, serem i papryką,- schabowe z ananasem i żółtym serem do tego tort czekoladowo- orzechowy, sernik, sałatki, śledzie ..... jedzenia zostało na cały tydzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 01.03.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Warkocze Maryny:Kupujemy piers z indyka albo innego drobiu. Tniemy na paski i zwijamy jak warkocz (Maryny, Bozeny, Krysi, Jagny - jak kto woli). Coby sie nie rozlecial spinamy wykalaczka.Wkladamy na dobe do marynaty (co kto lubi ale sol i pieprz wskazane).Jak juz sie zamarynuje to smazymy na gleboim tluszczu.Bardzo efektownie wyglada na talerzu.W oryginalnym przepisie kucharz podawal to z sosem z prawdziwkow, ale mozna wymyslac rozne kombinacje.Smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 02.03.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 madd - to ja jutro zrobię te warkocze super pomysł - również na jakąś imprezę, skoro takie efektowne u mnie dzisiaj: gulasz z żołądków indyczych + ryż + surówka z marchwi, jabłka, chrzanu i śmietany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 02.03.2009 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 dzisiaj pełna improwizacja na patelni rozgrzałam oliwe , wrzuciłam pokrojone oliwki , suszone pomidory marynowany czosnek a jak sie przesmażyło dodałam resztke zielonego pesto ...w miedzyczasie ugotowałam makaron spagetti -ktory potem wrzuciłam na patelnie do sosu ......było pyszne czerwone wino dopełniło smaku To ja robię podobną sałatkę makaronową (może być jako danie na ciepło), tylko zamiast pesto, przesmażam wędzony boczek, potem kroję go w paseczki i dodaję tarty parmezan - pychota wielka. A i makaron rurki daję. A tak wogóle, to pyszny ten temat, pyszny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 02.03.2009 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 dzisiaj pełna improwizacja na patelni rozgrzałam oliwe , wrzuciłam pokrojone oliwki , suszone pomidory marynowany czosnek a jak sie przesmażyło dodałam resztke zielonego pesto ...w miedzyczasie ugotowałam makaron spagetti -ktory potem wrzuciłam na patelnie do sosu ......było pyszne czerwone wino dopełniło smaku To ja robię podobną sałatkę makaronową (może być jako danie na ciepło), tylko zamiast pesto, przesmażam wędzony boczek, potem kroję go w paseczki i dodaję tarty parmezan - pychota wielka. A i makaron rurki daję. A tak wogóle, to pyszny ten temat, pyszny ja w ogóle to lubie makaron pod każdą postacią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 02.03.2009 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 ja w ogóle to lubie makaron pod każdą postacią Ja też, tylko u mnie to nie da się ukryć A może jakieś zapiekanki makaronowe ? takie śliczne miseczki do zapiekanek se kupiłam w Ikei i każdy będzie miał swoją, normalnie jak w jakiejś restaracji i mam już piekarnik , mogę szaleć Dacie poszaleć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 02.03.2009 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Dacie poszaleć ? szalej ...kobieto ,szalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 02.03.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 zupa-krem z brokulow zapiekane ziemniaczki , schaboszczak i zielona salata ... ew-cia sliczny avatarek ....pewnie Stasiowy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 02.03.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Rosół z makaronem (z niedzieli ) i fasolka po bretońsku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 03.03.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 No jak mam szaleć ?, jak zdradzacie przepisów na te zapiekanki, no jak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 03.03.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Witam! Ja robię ogórkową na duszonych warzywach, boczusiu, cebulce, czosnku...a na drugie tilapia a na zapiekanki był kiedyś fajny przepis, robiłem... pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 03.03.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Wszystko przeczytałam, ale chyba kiepsko Na której stronie ? - zdradź proszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 03.03.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 strona 5-ta, pod zdjęciami serka, przepis madd robi się szybko, łatwo i przyjemnie jedyna modyfikacja, to taka, że ziemniaki pokroiłem w talarki i króciutko podgotowałem; szybciej doszły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 04.03.2009 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 strona 5-ta, pod zdjęciami serka, przepis madd robi się szybko, łatwo i przyjemnie jedyna modyfikacja, to taka, że ziemniaki pokroiłem w talarki i króciutko podgotowałem; szybciej doszły Jesteś wielki - dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 04.03.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 dziś zupa krem z zielonego groszku, a na obiado-kolację gulasz z kaszą i ogórem kiszonym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 04.03.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Dla miłośników kuchni włoskiej - nie robiłam, ale brzmi pysznie (zasłyszane w sieci) i żeby nie było, że tak na sępa Canneloni ze szpinakiem - Makaron Canneloni, sól, oliwa z oliwek - Kostka oliwa z oliwek Knorr FARSZ: 2 opakownia szpinaku w kulkach 2- 3 opakowania serka fromage ziołowy i czosnkowy 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany sól, pieprz, odrobina cukru SOS: 2 słoiki przetartych pomidorów (mogą być te z puszki) 1 większy koncentrat pomidorowy 2 łyżki śmietany bazylia przyprawa włoska pieprz, sól, papryka słodka DEKORACJA: ser żółty 1. Makaron gotujemy 1-2 min. w osolonej wodzie z kostką oliwa z oliwek Knorra 2. Wyjmujemy i układamy na ręczniczku materiałowym 3. Szpinak na patelnię, dodajemy serki, czekamy aż się rozpuszczą, mieszamy, doprawiamy czosnkiem i przyprawami, musi być lekko ostry. 4. sos mieszamy 5. małą łyżeczką, nadziewamy rurki makaronowe 6. Nadziane canneloni wkładamy do brytfanki, całość zalewamy sosem i posypujemy żółtym serem 7. Pieczemy 35-40 min. (5 ost. bez przykrycia folią aluminiową) w temp. 200 st. - program (góra/dół) Można posypać bazylią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts