Bramer 04.03.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 e-Mandzia! nie, żebym tu słodził...ale bardzo Ci dziękuję za przypomnienie o cannelloni ze szpinakiem, naprawdę! moje dzieci uwielbiają szpinak a to danie robiłem już kiedyś ze trzy razy, zajadaliśmy się wszyscy, dodatkowo ta świadomość, że to takie zdrowe i tyle żelaza...ale to było z rok, półtora temu po ostatnim razie kupiłem paczkę makaronu cannelloni z postanowieniem, że niedługo znowu je zrobię i teraz patrzę na niego i wstyd! przeterminowany! (ale tylko do lutego, to chyba jutro trzasnę?) z modyfikacji Twojego przepisu, to ja robię tak: - przede wszystkim kupuję świeżą bazylię (jej zapach jest boski) i dodaję zarówno do sosu jak i farszu - do sosu daje cebulę i dużo czosnku i do tego dopiero pomidorki i nader wszystko, farszu nie nakładam łyżeczką (pamiętam ile się z tym pier...łem); farsz nakładam do takiej wyciskarki do tortów, taka strzykawa, wiecie, i z niej wyciskam, bo podgotowany makaron jest taki...miętki...a sprzęt użyty chyba tylko jeden raz u mnie w domu, to przynajmniej znalazł inne zastosowanie układając makaron w brytfance pamiętam, że musi być cały zanurzony w sosie, żeby nie był twardy no i startym serem żółtym posypuję na sam koniec pieczenia a do tego np. brukselka duszona na maśle i bułce tartej, albo glazurowana w miodzie? jeszcze raz fękju Ci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 04.03.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Bramer, tak to opisałeś, że aż mi ślinka leci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 04.03.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 niooo,ale powiem Ci, że o wiele szybciej się je to danie, niźli robi... ale warto, choćby dla tego szpinaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 04.03.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 BRAMER, bardzo cenne uwagi i logiczne - tak jak pisałam, zasłyszałam to w sieci i jeszcze nie robiłam, ale w sobotę czasnę i zastosuje się do Twoich modyfikacji Jak już było - sorki , ale mi też ślinka pociekła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 04.03.2009 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 A jakby do tego farszu dodać boczek drobno pokrojony przesmażony? Dobre by było? Ja kombinuję, bo mój mąż musi mieć mięso na obiad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 04.03.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 A jakby do tego farszu dodać boczek drobno pokrojony przesmażony? Dobre by było? a znasz lepszy zapach, niż oliwa z oliwek, czosnek, cebulka i surowy, wędzony boczek??? na śniadanie właśnie dziś jedliśmy taki boczuś z grilla, posypany papryczką w proszku paskom boczkowym zdecydowane TAK (o, mniam, jakie to ...niezdrowe, he, he) nastka79 generalnie cannelloni ze szpinakiem ma być daniem jarskim, ale ja jeszcze chyba nigdy nie zrobiłem nic zgodnie z przepisem w gotowaniu fajne jest to, że wszystko robisz, modyfikujesz wg. własnego uznania... P.S. a z boczkiem fajny pomysł chyba zastosuję się do Twojej sugestii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 04.03.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 A jakby do tego farszu dodać boczek drobno pokrojony przesmażony? Dobre by było? Ja kombinuję, bo mój mąż musi mieć mięso na obiad Myślę, że by nie zaszkodziło , ale może niech się wypowiedzą co wytrawniejsi mistrzowie kuchni. (juz nie aktualne - siem wypowiedzieli ) BRAMER, z tą wyciskaczką do kremów - też mam, nówka sztuka nie śmigana, kupiona z 8 lat temu a przyda się, przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 04.03.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 strona 5-ta, pod zdjęciami serka, przepis madd robi się szybko, łatwo i przyjemnie jedyna modyfikacja, to taka, że ziemniaki pokroiłem w talarki i króciutko podgotowałem; szybciej doszły Robilam i moge zagwarantowac, ze jest bardzo smaczna ta zapiekanka i praktycznie robi sie sama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 04.03.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Danie na szybko. Brokułowe penne - brokuł - 2 torebki sosu w proszku (Knorr "4 sery z brokułami") - paczka makaronu penne - starty ser żółty do posypania Gotujemy brokuły, dzielimy je na różyczki. Przygotowujemy sos wg instrukcji na opakowaniu, gotujemy makaron penne, gdy sos będzie już wrzący wrzucamy do niego brokuły i ugotowany makaron, mieszamy, następnie wykładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Posypujemy serem, wkładamy do piekarnika na około 10-15 min. PS Jak było, to mnie pogońta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 04.03.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 praktycznie robi sie sama. magpie101! qrde, masz rację, bo moje dziewczyny zawsze tak mówią o obiadach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 04.03.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Zupa grzybowa mojej mamy i golabki tez mojej mamy. Umieram z przejedzenia...Elutek...zyjesz po tych warkoczach maryny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 05.03.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Elutek...zyjesz po tych warkoczach maryny? warkocze nie dość, że się rozlazły, to dość suchawe były /moja wina , w piekarniku upiekłam, prawie bez tłuszczu / i w związku z tym taka "piosenka" z dzieciństwa mi się przypomniała: "A te żyły takie były, że się dzieci podusiły..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 05.03.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 U nas dzisiaj filet drobiowy w zupie cebulowej zapiekany w piekarniku z kremowka, do tego ryz i buraczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 05.03.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 a ja idę robić te rurki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 05.03.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 a ja idę robić te rurki jakie rurki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 05.03.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 no cannelloni , tak przy okazji ja swoich wczesniej nie gotuje robiłam kiedys ze szpinakiem, ale wg. własnej fantazji. Szybciej wychodza nalesniki ze szpinakiem (szczególnie jak naleśniki kupne są i tylko farsz zrobic trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 05.03.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 No Cannelloni ze szpinakiem... A ja chyba dziś zrobię kokosanki (makarony), tylko nie wiem z ilu białek to zrobić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 05.03.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 A ja chyba dziś zrobię kokosanki (makarony), tylko nie wiem z ilu białek to zrobić... nastka, makrony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 05.03.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 A ja chyba dziś zrobię kokosanki (makarony), tylko nie wiem z ilu białek to zrobić... nastka, makrony Aha, dlatego ja to nazywam kokosanki, maszkarony won z mojej kuchni . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziaba1719504718 05.03.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Odwieczny problem śniadaniowo/kolacyjny załatwiony w 3 minuty ; jajka trzepiemy widelcem , w to wrzucamy co mamy na wykończeniu w lodówce ( pokrojona w paski/kostkę wędlina, ser żółty, papryka, pieczarki ..) i chlup na rozgrzaną patelnię. Przykrywamy pokrywką. Potem bijemy się kto ma prawo do większego kawałka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts