Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

Gość elutek

polecam Wam bardzo smaczne kotleciki z białej kapusty, można zastosować jako

składnik obiadu /+ziemniaki i jajo sadzone/ lub ostrzej przyprawić na przekąskę

składniki:

1 mała główka kapusty

1 jajo

1 cebula

sól, pieprz

olej

mąka

bułka tarta

 

sposób przyrządzenia:

kapustę pokroić na ćwiartki, ugotować, przekręcić przez maszynkę, wycisnąć.

Dodać sól, pieprz, jajo i podsmażoną cebulkę .

Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce, smażyć na złoty kolor

/jeśli masa jest zbyt wilgotna trzeba dodać troszkę mąki, żeby kotleciki się nie rozpadały/

tak mniej więcej wyglądają:

 

http://images49.fotosik.pl/76/36ca9dcbcc64f939m.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No Cannelloni ze szpinakiem...

 

A ja chyba dziś zrobię kokosanki (makarony), tylko nie wiem z ilu białek to zrobić...

 

ja robiłam wg przepisy Froszki:

 

4 bialek

20 dkg cukru pudru

20-30 dkg kokosu

 

ubic bialka ,dodac cukier puder , wymieszac z kokosem

dosc geste ciasto

Na wytluszczona blaszke (wylozona popierem) robic kupeczki z ciasta (mala łyzeczka)

piec 25 minut -180st

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie przykuchennie. 8)

 

Właśnie odpadłam od garów : dziś danie główne - leczo.

Tak piękna młoda cukinia dziś w oczy mi wlazła, że do niej dołączyła papryka czerwona, pieczarki , czosnkowa cebula , pomidory w puszce pokorojone i element mięsny - polędwiczki wieprzowe ( z uwagi na szybkość gotowania)

 

Zapachniało wiosną .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek

u mnie dzisiaj placek po węgiersku,

tzn. taki grubszy placek ziemniaczany z pikantnym sosem

 

a jutro to jeszcze nie wiem, nie mam pomysłu :roll: :(

/i specjalnie to mi się jakoś nie chce gotować, odpoczęłabym trochę od tego/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

u mnie dzisiaj placek po węgiersku,

tzn. taki grubszy placek ziemniaczany z pikantnym sosem

 

a jutro to jeszcze nie wiem, nie mam pomysłu :roll: :(

/i specjalnie to mi się jakoś nie chce gotować, odpoczęłabym trochę od tego/

 

elutek, jak tak teżm sobie myślę, że zamiast obiadu zrobię awanturę

bo też mam dość

na jutro jescze kupiłam łososia do upieczenia z ziemniakami i koperkiem, ale w niedzielę lezę cały dzień (kobiet)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

u mnie dzisiaj placek po węgiersku,

tzn. taki grubszy placek ziemniaczany z pikantnym sosem

 

a jutro to jeszcze nie wiem, nie mam pomysłu :roll: :(

/i specjalnie to mi się jakoś nie chce gotować, odpoczęłabym trochę od tego/

 

Ja zawsze w piatek robie taki obiad zeby na sobote zostalo, wtedy moge spokojnie odpoczac nie stojac przy garach. Grochoweczke zrobilam na dwa dni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja wlasnie gotuje grochowke na kosciach wedzonych od schabu i wedzonym boczkiem przesmazanym.

 

hmm...ja już czuję, jak to pachnie...

 

Pachnie, pachnie :p , smazonym boczusiem, kielbaska i czosnkiem. Na drugi dzien grochoweczka jeszcze lepsza!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek

gotowaliście coś dzisiaj? :roll: :wink:

 

ja zrobiłam spagetti, bardzo szybko je zrobiłam, żeby jak najszybciej

uciec od tego jedzenia, chyba mam jadłowstręt :-? :roll:

 

nawet jak pomyślę o jakiś wyszukanych potrawach, to niedobrze mi się robi,

może to objaw wiosennego przesilenia? a może to klimakterium już? :( :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam od wczoraj tylko wszystko bedzie odsmazone: ziemniaki, schabowe wieprzowe i drobiowe i pieczarki. Zawsze w niedziele tyle gotuje zeby zostalo na poniedzialek.

Na jutro mam jeszcze troche grochowki, co prawda jedli juz dwa razy w zeszlym tygodniu ale jak zostalo to nie wyleje, pomarudza i zjedza, a do zupy zrobie placki ziemniaczane albo nalesniki (zalezy na co jutro przyjdzie ochota :p ).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podam Wam przepis na nadzienie do nalesnikow na slodko pychota:

2 banany ugniatam na gladka mase, dodaje do teko serek 200-300 g homo waniliowy i mieszam. Nalesniki smaruje masa i skladam na cztery (trojkaty), polewam prawdziwa stopiona czekolada z odrobina masla.

Mase trzeba zjesc w miare szybko, bo jak postoi dluzej to ciemnieje i jest nieapetyczna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...