Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a ja mam suuuuuuuuuper szybki przepisk na brytfannę pyszności ...............

 

filet z kurczaka, indyka lub inne mięsiwo, pokroić w sporą kostkę marynować w czym kto lubi............do wielkiej formy takiej do pieczenia prostokątnej z wysokimi brzegami.........ciepnąć mięcho i teraz do woli..................ja daje, cukinię, bakłażana, gotowe mieszanki mrożone: bukiet kwiatowy ( kalafior, marchewka, brokuła), małe marcheweczki mrożone, fasolkę mrożoną ( kolor obojętny :wink: ), brokuła mrożonego, kalafior mrożony..............i co kto chce, wszystko sole , pieprze , czosnkuje trochę, sypię ziołami prowansalskimi , i odrobiną chili, wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 200 st, po 20 min przykręcam temp. do 160 , piekę przez godzien, max godzinę dwadzieścia............pyszniutkie z ryżem ............mozna pod sam koniuszek posypać tartym serem żółtym.......nie próbowałam ale właśnie tak mi wpadło że mogło by być nie złe.............

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie zeżre, bo nie lubi takiej potrawki z marchewka i groszkiem :evil:.

Ale...

Jakby poddusic do tego pory (byl taki przepis, tyle, ze piesi trzeba bylo najpierw podsmazyc...), to moze to by calkiem, calkiem bylo...

Podziubac te kure, zalac rosolem i poddusic te pory...Ja wiem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie zeżre, bo nie lubi takiej potrawki z marchewka i groszkiem :evil:.

Ale...

Jakby poddusic do tego pory (byl taki przepis, tyle, ze piesi trzeba bylo najpierw podsmazyc...), to moze to by calkiem, calkiem bylo...

Podziubac te kure, zalac rosolem i poddusic te pory...Ja wiem?

 

Podsmaz piers w kawalkach, dodaj por w krazki i podus, a na koncu zalej smietana i poczekaj az zgestnieje, do tego ryz - bardzo dobre!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smaże te cycki. Najgorzej to chlopa wybrednego miec. Szpinak nie, potrawka nie, marchewka nie, sos chrzanowy nie, buraki na cieplo nie, ogorkowa nie bardzo itd, itd.

Najlepiej to kotlety z kapusta i wszelkiego rodzaju miesiwa, byle nie drob!

I zadne gotowe potrawy...

Matka go tak nauczyla! :evil:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smaże ter cycki. Najgorzej to chlopa wybrednego miec. Szpinak nie, potrawka nie, marchewka nie, sos chrzanowy nie, buraki na cieplo nie, ogorkowa nie bardzo itd, itd.

Najlepiej to kotlety z kapusta i wszelkiego rodzaju miesiwa, byle nie drob!

Matka go tak nauczyla! :evil:

 

Moj podobnie tylko miecho, z zup je tylko grochowa, grzybowa, rosol i flaki i koniec :evil: .

Z dodatkow surowka z kapusty, groszek z marchewka, ogorek konserwowy, salata w smietanie i mizeria (2 razy do roku zje mizerie).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

opakowanie ciasta francuskiego (biedronka, polo) na blachę, wylepić brzegi, wlać jajka roztrzepane i ...szynkę, kiełbaskę, boczek, co kto lubi (może ser?). Piec +/- 30 min

 

Kurczak w rokpolu (taki pleśniowy, śmierdzący, z pleśnią w środku, 15-20 dag). Piersi szt.2 pokroić w kostkę, ser pokroić, podziubać, jak kto woli. Wrzucić do naczynia żaroodpornego, posolić, popieprzyć wymieszać i piec 40 minut. Jak mamy jeszcze czas to na patelnię wlać śmietanę słodką, zagotować, wyłączyć! dodać tarty żółty ser, mieszać mieszać aż się rozpuści, polać tym upieczonego kurczaka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też mam dziś polędwiczki

Tylko z dodatkiem wspaniałego sosu na bazie musztardy.

Sos: śmietanę kremówkę ( 36 %) podgrzewam w garnuszku, gdy sie zagotuje dodaję musztardy francuskiej ( z dużymi ziarnami gorczycy) i finisz a sos rewelka. Polędwiczki kroję na kawałeczki marynuję z zioołach a potem sruu na patelnie grilową, smażę 2 minutki i na stół. jako dodatek będą warzywka z Hortexu (brokuły, kalafior i marchewka) krótko zblaanszowaane w wodzie a potem podsmażone z młodymi ziemniaczkami na masełku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...