Zochna 11.03.2009 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Ja też mam dziś polędwiczki Tylko z dodatkiem wspaniałego sosu na bazie musztardy. Sos: śmietanę kremówkę ( 36 %) podgrzewam w garnuszku, gdy sie zagotuje dodaję musztardy francuskiej ( z dużymi ziarnami gorczycy) i finisz a sos rewelka. Polędwiczki kroję na kawałeczki marynuję z zioołach a potem sruu na patelnie grilową, smażę 2 minutki i na stół. jako dodatek będą warzywka z Hortexu (brokuły, kalafior i marchewka) krótko zblaanszowaane w wodzie a potem podsmażone z młodymi ziemniaczkami na masełku. brzmi smakowicie o której obiad ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 11.03.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Ja też mam dziś polędwiczki Tylko z dodatkiem wspaniałego sosu na bazie musztardy. Sos: śmietanę kremówkę ( 36 %) podgrzewam w garnuszku, gdy sie zagotuje dodaję musztardy francuskiej ( z dużymi ziarnami gorczycy) i finisz a sos rewelka. Polędwiczki kroję na kawałeczki marynuję z zioołach a potem sruu na patelnie grilową, smażę 2 minutki i na stół. jako dodatek będą warzywka z Hortexu (brokuły, kalafior i marchewka) krótko zblaanszowaane w wodzie a potem podsmażone z młodymi ziemniaczkami na masełku. brzmi smakowicie o której obiad ? To ja też będę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 11.03.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Kasiorek anihibi już chłodzi dobry rocznik wina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 11.03.2009 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Kasiorek anihibi już chłodzi dobry rocznik wina. obowiązkowo, ale jeszcze nie chłodzę, podam czerwone a ono raczej nie lubi długiego chłodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 11.03.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Jakie pyszne dania można wyczarować z suszonymi pomidorami,czy też z pesto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 11.03.2009 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Ser biały +pomidory suszone+ bazylia świeża + oliwa ( doskonała z tych pomidorów jeśli sa zalane ) ( + czosnek jak kto lubi ) + gałka muszkatołowa , sól , pieprz. To baza. Pakuję to w pierogi ( cieniuśkie ciasto, do gara i szybko na patelnię )smaruję pieczywo ( dooskonałe z chrupiącymi pieczonymi bagietkami )O makaronie nie wspomnę. Same pomidory upycham w sosy do mięs wszechrodzajów. Doskonale pasują do zup typu bogracz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 11.03.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Sałatka z suszonymi pomidorami Mix sałat (włoska mieszanka dostępna w supermarketach), rukola, kiełki, suszone pomidory pokrojone w paski, ser mozzarella pokrojony w kostkę, cebula czerwona, pestki z dyni lekko uprażone na patelni,sól, pieprz, ocet winny lub balsamico, oliwa z pestek winogron(może być inna).Wymieszać i schrupać, pychota!Można dodać pokrojoną rzodkiewkę i koperek jeśli ktoś lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 11.03.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Poledwiczki posolone, popieprzone, posmarowane musztarda opruszyc maka i obsmazyc. Na to podsmazona i uduszona cebulke. Przed podaniem i polozeniem na mieso cebuli poledwiczki posypac ziolami prowalsandzkimi (nie wiem jak to sie pisze dokladnie) i dopiero polozyc cebule. Danie wymyslil maz - pycha! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 12.03.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Ser biały +pomidory suszone+ bazylia świeża + oliwa ( doskonała z tych pomidorów jeśli sa zalane ) ( + czosnek jak kto lubi ) + gałka muszkatołowa , sól , pieprz. To baza. Pakuję to w pierogi ( cieniuśkie ciasto, do gara i szybko na patelnię ) smaruję pieczywo ( dooskonałe z chrupiącymi pieczonymi bagietkami ) O makaronie nie wspomnę. Same pomidory upycham w sosy do mięs wszechrodzajów. Doskonale pasują do zup typu bogracz. Ser bialy jaki-feta czy inny,ile tych pomidorow caly słoiczek? Mi to trzeba pisać jak krowie na rowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 12.03.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Sałatka z suszonymi pomidorami Mix sałat (włoska mieszanka dostępna w supermarketach), rukola, kiełki, suszone pomidory pokrojone w paski, ser mozzarella pokrojony w kostkę, cebula czerwona, pestki z dyni lekko uprażone na patelni, sól, pieprz, ocet winny lub balsamico, oliwa z pestek winogron(może być inna). Wymieszać i schrupać, pychota! Można dodać pokrojoną rzodkiewkę i koperek jeśli ktoś lubi. Jakie kiełki są najlepsze? Dzięki wszystkim za odpowiedż. Może ktoś jeszcze się podzieli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 12.03.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Było coś o polędwiczkach wp.; no to ja robię tak: Polędwiczki nr 1 - całą polędwiczkę marynuję w takiej oto miksturze: musztarda sok z cytryny oliwa rozgnieciony czosnek trochę ziół pieprzu i soli i najważniejsze miód. (część zostawiam jako sos do polania gotowej polędwiczki). Dokładnie wszystko mieszam i nacieram tym polędwiczkę. Do lodówki na noc. Przesmażam króciutko na oliwie, zdejmuję zawijam w folię i do piekarnika na 20-25 min.Na patelni zostaje sama dobroć, więc rozgrzewam, wrzucam posiekaną w talarki marchewkę i odrobina białego wina, 10-12 minut i gotowe. Polędwiczki nr 2 wg. węgierskiego przepisu (najlepsza kuchnia dla mnie) - siekamy mięsko w drobne długie paski i marynujemy w musztardzie i oliwie (długo, nawet dwa dni), przygotowujemy sobie pora (biała część), wątróbkę ind. (zeskrobaną, wiecie), paprykę, pieczarki i pomidora. Wszystko posiekane. Na patelni smażymy najpierw mięsko, króciutko i po kolei dodajemy resztę. Przed wrzuceniem pomidora wlewamy odrobinę mocnego bulionu i ciut czerw. wina. Zeskrobana watróbka zagęści nam sos. Na koniec pomi. I to danie dopiero ładnie wygląda! A na rybę robię tak: ten przepis jest naprawdę wyjatkowo szybki (pod warunkiem, że nie zapomnimy wyjąć ryby z zamrażalnika, chyba, że świeże) - musi być filet, aby był komforcik jedzenia.fileciki sól, pieprz, delikatnie prószymy mąką i na oliwę na dwie min. teraz wrzucamy pokrojony w paski por, parę minut dusimy i zalewamy słodką śmietanką (taką... wiecie ... 30%...). Po paru minutach sosik robi się gęsty, sól, pieprz + co kto woli i gotowe. Mniam. Smacznego. P.S. przepisy sprawdzone! P.S. str.5 chyba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 12.03.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Ja dziś znowu robię gołąbki z kapusty pekińskiej, tak nam smakowały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 12.03.2009 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 dzisiaj wymysliłam taki zestaw : -po pracy stwierdziłam ,że w lodówce miałam kawałek schabu , rzodkiewki i brukselkę Ugotowałam kasze gryczaną Pokroiłam rzodkiewki Brukselke przekroiłam na pół i wrzuciłam na osolony wrzątek na chwile ,potem na masełko na patelni -podsmażyłam na złoto ,posypałam bułką tartą Schab pociełam na 4 kawałki -delikatnie rozbiłam , zrobiłam ciasto nalesnikowe (jajko , mąka i ....maslanka, bo nie mialam otwartego mleka ) i w tym ciescie maczałam kotlety i smażyłam na oleju . Na talerzu ułożyłam rzodkiewki ,brukselką ,kasze i miesko Wszystko to trwało 20 minut ....w miedzyczasie zrobiłam jeszcze deser ....gorzką czekolade+ slodka smietana rozpusciłam w garnuszku 3 pomarancze obrałam i pokroiłam na czesci ...po obiedzie podałam cząstki pomaranczy ,ktore maczalismy w goracej czekoladzie .....prosto i smacznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 14.03.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Grzybowa Leniwe z maselkiem, bulka tarta i cukrem (moglam sobie pozwolic na slodko bo chlopa nie ma ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 14.03.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Rosół z makaronem, a na drugie sałatka jarzynowa, mięsko z rosołu (podsmażone) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 15.03.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 na drugie sałatka jarzynowa interesujące taka sałatka jak na imprezach? z majonezem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 15.03.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 na drugie sałatka jarzynowa interesujące taka sałatka jak na imprezach? z majonezem? Tez wczraj nad tym sie zastanawialam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 15.03.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 na drugie sałatka jarzynowa interesujące taka sałatka jak na imprezach? z majonezem? Tez wczraj nad tym sie zastanawialam . Tak, właśnie taka. Zrobiłam w większej ilości i dzisiaj ta sama ze schabowym, a jutro jeszcze nie wiem z czym. Może podpowiecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 15.03.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Tak, właśnie taka. Zrobiłam w większej ilości i dzisiaj ta sama ze schabowym, a jutro jeszcze nie wiem z czym. Może podpowiecie najbardziej to mi tu pół litra pasuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 15.03.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Tak, właśnie taka. Zrobiłam w większej ilości i dzisiaj ta sama ze schabowym, a jutro jeszcze nie wiem z czym. Może podpowiecie najbardziej to mi tu pół litra pasuje... Zamiast mięska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts