Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

aaa, to pierwszy raz takie robisz? napisz koniecznie jakie wyszły :)

 

cieszynianka - makaron był :oops:

/nie wiem nawet, czy baraninę gdzieś można kupić i jak ona smakuje :roll: /

A co z zupą cytrynową :roll:

Baraninę kupisz chyba tylko u właściciela barana, jak mu baran podpadnie :lol:

 

Jeśli jest z młodego baranka i jest dobrze przyrządzona, to smakuje wybornie :D

Ze starego tryka jest obrzydliwa :evil:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co z zupą cytrynową :roll:

 

może kiedyś zrobię :roll:

ale jak teraz sobie wyobrażam, że stoję i gotuję ZUPĘ CYTRYNOWĄ, to śmiech mnie ogarnia :wink: :lol:

 

Dlatego pytam, bo jakiś czas temu szukając pomysłu też mi się na niej otwarło :lol: i zastanawiałam się jak to to może smakować :-?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U nas dzisiaj byly golabki od soboty.

Ja na 80 dkg miesa daje 2 woreczki ryzu, gotuje go tylko 15 minut zeby byl lekko twardawy, do gotowanego ryzu dodaje 2-3 kostki rosolowe wtedy ma ladny kolor i smak fajny.

 

Na jutro kupilam fileta i pieczarki i bede chciala meza wykorzystac do zrobienia obiadu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Melduję, że gołąbki są bardzo dobre. Robiłam z mięsa udziec z indyka bez kości. Doprawiłam jak na kotlety mielone, a nawet jajko dałam żeby sie trzymało kupy i dosypałam mąki. Może dlatego nie jest zbite. Niestety nie kupiłam kapusty włoskiej, bo myślę, że z włoska byłyby lepsze.

Myśle, że lepiej pasują takie czysto mięsne do ziemniaków (mąż lubi z ziemniakami), bo ryz i ziemniaki jakoś mi sie gryzą :-?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie wczoraj po wlosku :wink: spaghetti

Dzisiaj po polsku

Kotlety mielone, kapucha i ziemniaki.

A jutro mamy zaproszenie na pysznego tatara z polędwicy...

 

 

Witam!

 

ja też wczoraj zrobiłem spaghetti :p

 

tak dużo, że dziś mam z głowy obiadek :wink:

 

a z reszty mielonej wołowiny, co została, zrobię bolitaski, mówię Wam, pycha!!!

 

Robi się tak:

- Składniki:

- zmielona wołowina na pieczeń

- ostre małe papryczki

- szklanka ryżu

- bulion wołowy

- natka pietruszki

- mąka, jajka

- 2 puszki pomidorów

- liście laurowe

- cebula, czosnek

- olej

- sól, pieprz

 

Rozgrzać olej i zrumienić cebulę dodać posiekany czosnek na 2-3 minuty. Teraz zalać pomidorami, a po chwili wlać szklankę bulionu, dodać liście. Papryczki drobniutko posiekać i dołożyć. Dusimy bez przykrycia kilka minut.

Do zmielonego mięsa dodajemy surowy ryż i jajko, solimy i pieprzymy i formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w mące i wkładamy do sosu. Dusimy ok. 40 minut, możemy pod przykryciem, kontrolując stan bulionu, którego ma być dużo. Ryż ma napęcznieć i zwiększyć pulpety. Gdy gotowe całość posypujemy natką pietruszki.

 

Robię to od lat, i uwierzcie mi, nie można skończyć na dwóch

 

a to spaghetti...

 

http://img242.imageshack.us/img242/2506/234q.jpg

 

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

uff, ja mam inny problem moj najmilszy jadłby tylko schabowe i brizole (normalnie bankructwo).

 

Ale jest rada na tańsze brizole. Kupujemy rozbef i wycinamy zgrabne brizolki. Lekko robijamy. Układamy w miseczce polewamy oliwa i tak warstwa po warstwie. Teraz do lodówki na 24 h. Gwarantuje że skruszeja i będą równie dobre jak z polędwicy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiesz, co?

 

Jak kto lubi; dla mnie frytki raczej nie, z uwagi na to, że bolitaski wprost taplają się w tym sosie pomidorowo - papryczkowym;

pamiętamy, że podczas duszenia muszą być w nim zanurzone całkowicie, dlatego ja do tego biorę szeroki i niski garnek, ażeby była ich jedna warstwa;

 

ja dotąd robiłem z:

 

- ziemniaki w mundurkach (mniam, zupełnie inny smak, szczególnie młode)

- a ja najchętniej wcinam je po prostu z bułką; sosu jest dużo, a bułkeczka tak ładnie go wchłania :roll: :roll:

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U nas wczoraj i dzisiaj saszlyki (filet drobiowy, cebula, pieczarki, boczek wedzony). Wszystkie skladniki maz naipierw w kawalkach doslownie minutke obsmazyl na patelni (wczesniej lezaly w marynacie), nadzial na patyki i do piekarnika na ruszt, wiec nie byly tluste. Przed wyjeciem posypal je startym zoltym serem z duza iloscia zielonej pietruszki. Saszlyki fajnie sie w tym serze obkleily, do tego zrobil sos (musztarda, majonez, keczup), frytki i surowka z bialej kapusty. Pyszne byly.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja mam fajny przepis na ryż z warzywami.Dziś wypróbowałam i super jest.

 

- 1,5 szklanki ryżu,

- puszka groszku z wodą,

- puszka kukurydzy bez wody,

- papryka pokrojona na kosteczkę,

- 1/2 szklanki oleju,

- 2 szklanki wody,

- 2 kostki rosołowe,(rozkruszyć)

Razem wymieszać i włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku na 180C 1 godzinę :wink: .Porcja na 4-5 osób.

 

Jeszcze przepis na szybkie pomidorki do obiadku :wink:

 

Pomidory pokroić na półksiężyce,posolić a na górę śmietana 18% wymieszana z majonezem i czosnkiem oraz posypana całość serem startym na drobnej tarce :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jako ,że od jakiegos czasu chodze do pracy i wracam po 17,oo obiady robie na szybko czyli

poledwiczki wieprzowe ( 1 duza starcza na dni dla 2 osob ) kroje na plastry ,delikatnie rozgniatam nadgarstkiem dłonii i sole ,obtaczam tylko w mące i na rozgrzaną oliwę - smaże z dwoch stron ok 8 minut

w tym czasie mix z sałat ( garsc na osobę ) polewam oliwą z pomidorow suszonych lub inną oliwką -mieszam -wykladam na talerz ..i teraz jest przegląd lodowki ....na salate klade plastry pomidora . oliwki , ser feta w plasterkach , suszone pomidory i czosnek w oliwie -polewam delikatnie octem balsamicznym ....ukladam plastry usmazonej poledwiczki i ....smacznego :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...