cieszynianka 24.03.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 aaa, to pierwszy raz takie robisz? napisz koniecznie jakie wyszły cieszynianka - makaron był /nie wiem nawet, czy baraninę gdzieś można kupić i jak ona smakuje / A co z zupą cytrynową Baraninę kupisz chyba tylko u właściciela barana, jak mu baran podpadnie Jeśli jest z młodego baranka i jest dobrze przyrządzona, to smakuje wybornie Ze starego tryka jest obrzydliwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 24.03.2009 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 W Macro można kupić baraninę, ale trzeba długo trzymać w marynacie. Jagnięciny podobnie jak cielęciny nie jadam, więc nie wiem jak się robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 24.03.2009 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 A co z zupą cytrynową może kiedyś zrobię ale jak teraz sobie wyobrażam, że stoję i gotuję ZUPĘ CYTRYNOWĄ, to śmiech mnie ogarnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 24.03.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 A co z zupą cytrynową może kiedyś zrobię ale jak teraz sobie wyobrażam, że stoję i gotuję ZUPĘ CYTRYNOWĄ, to śmiech mnie ogarnia Dlatego pytam, bo jakiś czas temu szukając pomysłu też mi się na niej otwarło i zastanawiałam się jak to to może smakować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 24.03.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 U nas dzisiaj byly golabki od soboty.Ja na 80 dkg miesa daje 2 woreczki ryzu, gotuje go tylko 15 minut zeby byl lekko twardawy, do gotowanego ryzu dodaje 2-3 kostki rosolowe wtedy ma ladny kolor i smak fajny. Na jutro kupilam fileta i pieczarki i bede chciala meza wykorzystac do zrobienia obiadu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 24.03.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Melduję, że gołąbki są bardzo dobre. Robiłam z mięsa udziec z indyka bez kości. Doprawiłam jak na kotlety mielone, a nawet jajko dałam żeby sie trzymało kupy i dosypałam mąki. Może dlatego nie jest zbite. Niestety nie kupiłam kapusty włoskiej, bo myślę, że z włoska byłyby lepsze. Myśle, że lepiej pasują takie czysto mięsne do ziemniaków (mąż lubi z ziemniakami), bo ryz i ziemniaki jakoś mi sie gryzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 25.03.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 U mnie wczoraj po wlosku spaghetti Dzisiaj po polsku Kotlety mielone, kapucha i ziemniaki. A jutro mamy zaproszenie na pysznego tatara z polędwicy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 26.03.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 U mnie wczoraj po wlosku spaghetti Dzisiaj po polsku Kotlety mielone, kapucha i ziemniaki. A jutro mamy zaproszenie na pysznego tatara z polędwicy... Witam! ja też wczoraj zrobiłem spaghetti tak dużo, że dziś mam z głowy obiadek a z reszty mielonej wołowiny, co została, zrobię bolitaski, mówię Wam, pycha!!! Robi się tak: - Składniki: - zmielona wołowina na pieczeń - ostre małe papryczki - szklanka ryżu - bulion wołowy - natka pietruszki - mąka, jajka - 2 puszki pomidorów - liście laurowe - cebula, czosnek - olej - sól, pieprz Rozgrzać olej i zrumienić cebulę dodać posiekany czosnek na 2-3 minuty. Teraz zalać pomidorami, a po chwili wlać szklankę bulionu, dodać liście. Papryczki drobniutko posiekać i dołożyć. Dusimy bez przykrycia kilka minut. Do zmielonego mięsa dodajemy surowy ryż i jajko, solimy i pieprzymy i formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w mące i wkładamy do sosu. Dusimy ok. 40 minut, możemy pod przykryciem, kontrolując stan bulionu, którego ma być dużo. Ryż ma napęcznieć i zwiększyć pulpety. Gdy gotowe całość posypujemy natką pietruszki. Robię to od lat, i uwierzcie mi, nie można skończyć na dwóch a to spaghetti... http://img242.imageshack.us/img242/2506/234q.jpg pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 26.03.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 A jak toto napecznieje od tego ryzu, to sie nie rozwala?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 26.03.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 NIE; jest obtoczone w mące, a w środku jest jajo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 26.03.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 uff, ja mam inny problem moj najmilszy jadłby tylko schabowe i brizole (normalnie bankructwo). Ale jest rada na tańsze brizole. Kupujemy rozbef i wycinamy zgrabne brizolki. Lekko robijamy. Układamy w miseczce polewamy oliwa i tak warstwa po warstwie. Teraz do lodówki na 24 h. Gwarantuje że skruszeja i będą równie dobre jak z polędwicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 26.03.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Bramer A z czym te bolitaski się jada ?? Nie wiem czemu najbardziej pasują mi frytki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 26.03.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Wiesz, co? Jak kto lubi; dla mnie frytki raczej nie, z uwagi na to, że bolitaski wprost taplają się w tym sosie pomidorowo - papryczkowym; pamiętamy, że podczas duszenia muszą być w nim zanurzone całkowicie, dlatego ja do tego biorę szeroki i niski garnek, ażeby była ich jedna warstwa; ja dotąd robiłem z: - ziemniaki w mundurkach (mniam, zupełnie inny smak, szczególnie młode) - a ja najchętniej wcinam je po prostu z bułką; sosu jest dużo, a bułkeczka tak ładnie go wchłania pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 26.03.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 U mnie dziś krupnik, a na drugie smazone śledzie, ziemniary i ogór kiszony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 26.03.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 U nas wczoraj i dzisiaj saszlyki (filet drobiowy, cebula, pieczarki, boczek wedzony). Wszystkie skladniki maz naipierw w kawalkach doslownie minutke obsmazyl na patelni (wczesniej lezaly w marynacie), nadzial na patyki i do piekarnika na ruszt, wiec nie byly tluste. Przed wyjeciem posypal je startym zoltym serem z duza iloscia zielonej pietruszki. Saszlyki fajnie sie w tym serze obkleily, do tego zrobil sos (musztarda, majonez, keczup), frytki i surowka z bialej kapusty. Pyszne byly. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 26.03.2009 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 a u mnie dzisiaj kryzysowo makaron, oliwa z czosnkiem (3 ząbki) i wszelkie warzywa jakie były w lodówce (a była dokładnie marchewka sztuk jedna, pół cebuli i mrożone brokuły), do tego resztka żółtego sera i dużo przypraw - bo się do sklepu po zakupy jechać nie chciało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 26.03.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 A ja mam fajny przepis na ryż z warzywami.Dziś wypróbowałam i super jest. - 1,5 szklanki ryżu, - puszka groszku z wodą, - puszka kukurydzy bez wody, - papryka pokrojona na kosteczkę, - 1/2 szklanki oleju, - 2 szklanki wody, - 2 kostki rosołowe,(rozkruszyć) Razem wymieszać i włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku na 180C 1 godzinę .Porcja na 4-5 osób. Jeszcze przepis na szybkie pomidorki do obiadku Pomidory pokroić na półksiężyce,posolić a na górę śmietana 18% wymieszana z majonezem i czosnkiem oraz posypana całość serem startym na drobnej tarce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 26.03.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Ja bardzo lubię pomidorki posypane parmezanem, tylko, ze nie takie zimowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 26.03.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Rosół z makaronem, ziemniaki, mięso z rosołu podsmażone na cebulce, surówka z kiszonej czerwonej kapusty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 26.03.2009 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 jako ,że od jakiegos czasu chodze do pracy i wracam po 17,oo obiady robie na szybko czyli poledwiczki wieprzowe ( 1 duza starcza na dni dla 2 osob ) kroje na plastry ,delikatnie rozgniatam nadgarstkiem dłonii i sole ,obtaczam tylko w mące i na rozgrzaną oliwę - smaże z dwoch stron ok 8 minut w tym czasie mix z sałat ( garsc na osobę ) polewam oliwą z pomidorow suszonych lub inną oliwką -mieszam -wykladam na talerz ..i teraz jest przegląd lodowki ....na salate klade plastry pomidora . oliwki , ser feta w plasterkach , suszone pomidory i czosnek w oliwie -polewam delikatnie octem balsamicznym ....ukladam plastry usmazonej poledwiczki i ....smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts