Zochna 26.03.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 robię zupełnie podobnie , tylko bez obtaczania w mące - za to zapiekam chwilę z pokruszonym serem pleśniowym na wierzchu , po wywaleniu na talerz zasypuję gęsto rukolą . I świeżo mielny czarny pieprz. Mieszanka sałat obok Naprawdę niezła kompozycja smakowa (i wizualna )z tą rukolą Dzisiaj smażyłam flądrę - i za radą sąsiada - obtoczyłam ja w mące ziemniaczanej - w przeciwieństwie do nie-ziemniaczanej - nie pali się ( no nie ma tych małych odpadających kawałków które palą tłuszcz ) i taka jakaś lżejsza mi się wydawała Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 26.03.2009 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 - obtoczyłam ja w mące ziemniaczanej - w przeciwieństwie do nie-ziemniaczanej - nie pali się Polecam nie wiedzialam na pwno wypróbuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 27.03.2009 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Przeglądam co by tu upichcić i stwierdzam, że tyle rzeczy jest tak fantastycznych, że teraz osiołkowi w żłoby dano. I znów nie wiadomo co na obiad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 27.03.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 U mnie dzisiaj kluski z tartych ziemniakow przesmazone z boczkiem i kielbaska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 27.03.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 U mnie dzisiaj kluski z tartych ziemniakow... a jak to robisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 27.03.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 U mnie dzisiaj kluski z tartych ziemniakow... a jak to robisz? 1,5 kg ziemniakow obieram i scieram na tarce (ja miele w maszynce do miesa na tych drobniutkich dziurkach), sporo sole i dodaje zwykla make, tyle zeby lyzka ciasto bardzo ciezko sie mieszalo. Gotuje gar wody (nie sole) i do wrzatku wrzucam ciasto. Robie to tak:biore jak najbardziej plaska pokrywke od garnka, odwracam raczka do spodu, trzymam za raczke, a na plaska czesc pokrywki nakladam sporo ciasta, pokrywke opieram o garnek i duza lyzka zgarniam kawalki ciasta, kawalki maja rozny ksztalt, a wymiarowo maja 3x1,5 cm okolo. Gdy kluski wyplyna na powierzchnie gotuje je minutke na malym ogniu i odlewam chartujac zimna woda. Na patelni smaze duzo kielbaski i boczku w kostke (bez cebuli), wrzucam kluski, duzo pieprze i sole do smaku i smaze kilka minut. Kluski musza byc pikantne. Jak robie taka ilosc to gotuje w garnku na dwa razy zeby sie nie sklejaly. Moi panowie jedza same, a ja do tego lubie kapuste kiszona gotowana. Obiad szybki, godzinka i zrobione. Jesli ciasto bedzie zbyt luzne to kluski beda sie rozwalac w gotujacej wodzie. Jest to od dziecka ulubione danie mojego syna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 27.03.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 U nas wczoraj krupnik na golonce. A dzisiaj wczorajsza golonka dopieczona w piecu,ziemniaki i sałata ze smietaną. I co z tego,że piątek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 27.03.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 a u mnie jutru zupa gulaszowa ala wegierska własnie skończyłam gotować jednogarnkowy pozywny obiad, bo plany na jutro napiete Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 28.03.2009 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Rosół z kury szczęśliwej ( z wczoraj ) i natchniona Ullerową - placek po węgiersku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 28.03.2009 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 żurek, a kilka godzin po żurku schaboszczak z sałatą (same kalorie, ale wymyślone przez chore dziecię, więc co było gadać) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikka55 28.03.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 1,5 kg ziemniakow obieram i scieram na tarce (ja miele w maszynce do miesa na tych drobniutkich dziurkach), sporo sole i dodaje zwykla make, tyle zeby lyzka ciasto bardzo ciezko sie mieszalo. Gotuje gar wody (nie sole) i do wrzatku wrzucam ciasto. . Bez jajka? Mam ochotę na takie kluseczki, więc chciałam sie upewnić, czy na pewno bez jajka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 28.03.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 1,5 kg ziemniakow obieram i scieram na tarce (ja miele w maszynce do miesa na tych drobniutkich dziurkach), sporo sole i dodaje zwykla make, tyle zeby lyzka ciasto bardzo ciezko sie mieszalo. Gotuje gar wody (nie sole) i do wrzatku wrzucam ciasto. . Bez jajka? Mam ochotę na takie kluseczki, więc chciałam sie upewnić, czy na pewno bez jajka? Tylko maka, ziemniaki i sol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 28.03.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 U nas krokiety z pieczarkami i zoltym serem.A dla syna robilam (mial ochote) makaron rurki z sosem pomidorowym zabielanym smietana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 29.03.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 U nas dziś wiosennie - młode ziemniaczki, kotlety z piersi i surówka z pekinki, ogóreczka i papryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 30.03.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 u nas dziś znowu kurczak z ryżem z warzywami i jakąś surówkę do tego zrobię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 30.03.2009 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 U nas rosolek, wczoraj ugotowalam i niekt nie jadl, bo zachcialo nam sie saszlykow. W zeszlym tygodniu tez mielismy saszlyki ale byly takie dobre (zapiekane z serem), ze wczoraj byla powtorka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 30.03.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 U nas rosolek, wczoraj ugotowalam i niekt nie jadl, bo zachcialo nam sie saszlykow. W zeszlym tygodniu tez mielismy saszlyki ale byly takie dobre (zapiekane z serem), ze wczoraj byla powtorka. Jak się to robi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 30.03.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 U nas wczoraj i dzisiaj saszlyki (filet drobiowy, cebula, pieczarki, boczek wedzony). Wszystkie skladniki maz naipierw w kawalkach doslownie minutke obsmazyl na patelni (wczesniej lezaly w marynacie), nadzial na patyki i do piekarnika na ruszt, wiec nie byly tluste. Przed wyjeciem posypal je startym zoltym serem z duza iloscia zielonej pietruszki. Saszlyki fajnie sie w tym serze obkleily, do tego zrobil sos (musztarda, majonez, keczup,curry), frytki i surowka z bialej kapusty. Pyszne byly. Prosze bardzo Saszlyki nie sa wysuszone, bo w piecu sa 10 minut dlatego, ze wczesniej wszystko chwile obsmazamy na patelni, wiec miesko nie jest surowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 30.03.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 U nas wczoraj i dzisiaj saszlyki (filet drobiowy, cebula, pieczarki, boczek wedzony). Wszystkie skladniki maz naipierw w kawalkach doslownie minutke obsmazyl na patelni (wczesniej lezaly w marynacie), nadzial na patyki i do piekarnika na ruszt, wiec nie byly tluste. Przed wyjeciem posypal je startym zoltym serem z duza iloscia zielonej pietruszki. Saszlyki fajnie sie w tym serze obkleily, do tego zrobil sos (musztarda, majonez, keczup,curry), frytki i surowka z bialej kapusty. Pyszne byly. Prosze bardzo Saszlyki nie sa wysuszone, bo w piecu sa 10 minut dlatego, ze wczesniej wszystko chwile obsmazamy na patelni, wiec miesko nie jest surowe. Dziękuję U nas dzisiaj reszta fasolowej z wczoraj, a na drugie placki ziemniaczane z boczkiem pokrojonym (w środku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 30.03.2009 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 cieszynianka pierwszy raz slysze o takich plackach, Wczesniej robilam ale z sosem gulaszowym. Czy dajesz tylko boczek? A moze cebulke? Napisz mi, bo chce zrobic takie placki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts