Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

Kapucha kwaszona , czasami nie przepłukana jak ktoś woli kwaśniastą mocniej, , warzywa jak na rosół, listek laurowy, suszone grzyby albo kostka grzybowa Winiary, zalewam wodą tak, by było gęsto, ale nie za bardzo . I pyrkotamy tak z godzinkę na spokojnie.

W drugim garnku woda bez soli, ziemniaki pokrojone w kawałki jak lubimy.

 

Trzecia to patelnia . Na niej smażę drobno pokrojony boczek ( niektórzy w kapuchę wkłądają wędzone żeberka jak kto lubi ) , no to smażę ten chudziuśki boczek, walę drobno wypiórkowaną cebulę, ciut cukru by się zeszkliło i duszę jeszcze ciut czasu - i sru do kapuchy. Ziemniaki wylewam ugotowane z wodą w całości do kapusty i jeszcze ciut podgotowywuję z dodanym na końcu majerankiem i czosnkiem - którego duża ilość wzmaga smak kapusty.

 

A potem trzymaj się wątrobo :lol:

 

U nas mowimy na taka zupe kapuśniak :p , gotuje na wedzonych zeberkach i daje zamiast kostki kilka grzybkow suszonych.

Wywar z zeberkami i starta wloszczyzna gotuje w jednym garnku, a kapuche osobno. Pod koniec gotowania dodaje do wywaru ziemniaki i jak sa juz miekkie to wkladam kapuche i wszystko co przesmazone.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja przepuszczam przez maszynke elektryczna do miesa najdrobniejsze oczka :p , na kluski tarte tez tak robie.

Ja się jeszcze takowej nie dorobiłam :oops:

 

Ja tez dlugo sie "czailam" z zakupem ale teraz juz ja majac nie wyobrazam sobie kuchni bez niej (zelmer). Ser na sernik miele (z tych smietankowych w wiaderkach nie lubie robic, bo sa oszukane i maja duzo serwatki), czesto jemy tatara, rozne farsze do pierogow miele no i mieso na mielone, bo w sklepie nie lubie kupowac juz gotowego zmielonego, o ziemniakach juz wspomnialam.

 

Super wyglada wolowina zmielona na tatara, ja kroje ja w paski i na godzine wkladam do zamrazalnika, na pol zamrozona wkladam do maszynki wtedy mieso nie jest ubite tylko pieknie zmielone, a maszynka jak mieli takie zmrozone mieso to az chrupie :p .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...