Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy te "młode ziemniaczki" to mają jakiś smak? :roll:

kilka lat temu kupiłam /pierwszy i ostatni raz/, francuskie lub hiszpańskie - nie pamiętam - i były bleee :-?

 

Ja tez ich nie lubie, u nas sa hiszpanskie i w dodatku slodkie, rok temu kupilam. Teraz czekam na nasze mlode i fasolke szparagowa.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/57/#findComment-3224541
Udostępnij na innych stronach

czy te "młode ziemniaczki" to mają jakiś smak? :roll:

kilka lat temu kupiłam /pierwszy i ostatni raz/, francuskie lub hiszpańskie - nie pamiętam - i były bleee :-?

 

ale to juz nasze polskie, fakt wielkości orzeszka, ale jakos obieranie przezyłam - są pyszne i "równiutko" się gotują, a nie jak stare- jeden się rozgotuje, a drugi twardy jak głaz :-?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/57/#findComment-3224549
Udostępnij na innych stronach

no, słodkie były jak cholera, i wodniste takie /te co ja kupiłam/

nie ma jak polskie, wielkopolskie :wink: pyrki :)

 

malka - jesteś pewna, że polskie? i one były jak się domyślam "szklarniowe"? :roll:

 

jesuu, ja nie wiem gdzie je hodowali, ale smakowały jak zwykłe nasze krajowe ziemniaczki.Te hiszpańskie czy greckie wyglądają zupełnie inaczej , no i smakują jak papka z toaletowego :wink: (to tylko domysły nigdy nie jadałam) .

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/57/#findComment-3224626
Udostępnij na innych stronach

moje młode rybkę to z puszki (te małe z głowami....hmmmmmm no te... ooooo , szprotki :D )

faanem innych nie jest -choc przemycam mu czasami :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/57/#findComment-3224661
Udostępnij na innych stronach

U nas dzisiaj stek mielony wieprzowy,ziemniaki i salata ze śmietaną+ogorek+pomidor+rzodkiewka.

 

Mój trzynastolatek uwielbia ryby i je wszystkie.

Ale to zasługa mojego już nieżyjącego (niestety) teścia,który nauczył go jeść ryby kiedy był jeszcze mały.

Teraz radzi sobie z ośćmi lepiej jak ja.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/57/#findComment-3225844
Udostępnij na innych stronach

A wracając do młodych ziemnaczków, to mam wrażenie że nawet te nasze polskie już nie mają takiego smaku jak te sprzed kilkunastu lat. Do dziś pamietam ten smak odsmażanych na masełku z koperkiem. te dzisiejsze to jakieś bez smaku są i nie tylko one. Coś tez porobiło sie z burakami, to też nie ten sam smak, często mam wrażenie że to jakieś odmiany pastewne :) Albo tak szaleją z nawozami albo smak i zapach mi sie stepił :D
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/57/#findComment-3226158
Udostępnij na innych stronach

bo ryba wpływa na wszystko :D

 

 

 

 

a ja wczoraj się trochę nakroiłem, ale warto było

obiad był węgiersko - włoski :wink:

 

zupa węgierska, paprykowa, na słoninie wędzonej i boczku :oops:

 

http://img16.imageshack.us/img16/4632/1175u.jpg

 

niestety zdjęcia z komórki i zupełny brak kolorów, ale uwierzcie, że wygląda to pięknie i wesoło na patelni

 

 

a drugie danie to też mój własny pomysł na makaron z tuńczykiem

 

http://img16.imageshack.us/img16/5484/1179f.jpg

 

Jak już kroiłem to od razu do dwóch dań :wink:

 

a przepisy łatwe jak ...nie wiem co

 

potem napiszę

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/57/#findComment-3226167
Udostępnij na innych stronach

Botwinka :D :D :D :D :D (ale mam zamrożoną z zeszłego roku), bo na nową to nam przyjdzie jakiś miesiąc jeszcze poczekać.

 

Przypomnialas mi, ze mam zamrozony szczaw :p , w sobote bedzie szczawiowa z jajeczkiem na smietanie, ktora uwielbiam niestety tylko ja, bo moi faceci nie lubia. W tym roku zasadzilam sobie szczaw na ogrodku, wiec bedzie juz swoj do mrozenia.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/57/#findComment-3226349
Udostępnij na innych stronach

Krupnik (chrupnik - jak mawia moje młode)

Udka kurze pieczone, frytki (wyrób własny :D ) i sałatka ze wszystkiego z sosem czosnkowym

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/57/#findComment-3226700
Udostępnij na innych stronach

Krupnik (chrupnik - jak mawia moje młode)

Udka kurze pieczone, frytki (wyrób własny :D ) i sałatka ze wszystkiego z sosem czosnkowym

 

malka podaj przepis na ten sosik :p .

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/57/#findComment-3226707
Udostępnij na innych stronach

nie wiem jak malka robi swój sosik czosnkowy, ale my też go uwielbiamy i robimy różne wariacje, zazwyczaj bazą jest jogurt naturalny niesłodzony (ale nie taki 0% bo ten jest bez smaku), na około 150-200ml jogurtu daję łyżkę (czubatą) majonezu (koniecznie kętrzyński! :-) ), do tego czosnek przeciśnięty przez praskę - ok.3 dużych ząbków, szczypta soli, szczypta pieprzu kolorowego, no i wszelkie wariacje przyprawowe: majeranek, papryka ostra, słodka, jak do pizzy to oregano, bazylia, a czasem dodaję tylko czosnek, starty na tarce ogórek i koperek.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/57/#findComment-3227112
Udostępnij na innych stronach

 

mąż : co dziś na obiad ?

żona - nic

mąż - jak to nic, wczoraj też nic nie było !

żona - bo ugotowałam na dwa dni. 8)

 

u nas dzisiaj też TO było na obiad :lol: fajny przepis ...polecam :lol:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/57/#findComment-3227152
Udostępnij na innych stronach

nie wiem jak malka robi swój sosik czosnkowy, ale my też go uwielbiamy i robimy różne wariacje, zazwyczaj bazą jest jogurt naturalny niesłodzony (ale nie taki 0% bo ten jest bez smaku), na około 150-200ml jogurtu daję łyżkę (czubatą) majonezu (koniecznie kętrzyński! :-) ), do tego czosnek przeciśnięty przez praskę - ok.3 dużych ząbków, szczypta soli, szczypta pieprzu kolorowego, no i wszelkie wariacje przyprawowe: majeranek, papryka ostra, słodka, jak do pizzy to oregano, bazylia, a czasem dodaję tylko czosnek, starty na tarce ogórek i koperek.

jak dodasz do tego ketchup bedzie różowy :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/57/#findComment-3227158
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...