malka 23.04.2009 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 to mój sos jest bardziej kaloryczny Biorę 2-3 ząbki czosnku (jeśli jest chiński, jesli nasz krajowy to o połowę mniej ), przeciskam przez praskę, rozcieram ze szczyptą soli , daję trochę drobniutko posiekanej natki pietruszki, lubczyku (moga być suszone i to wszystko dodaje do 3-4 łyżek majonezu (kieleckiego - jest ostry w smaku), plus łyżka gęstej kwaśnej śmietany - gotowe i pasuje do sałatek , mięs , świetnie smakuje ze smażoną rybą. a jak mam leniwca, albo mało czasu- to sos sałatkowy Knorra , majonez i woda - też pyszny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 23.04.2009 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 no to jak o sosach dzisiaj to ja tez zapodam jeden : -dżem z calymi borówkami wymieszac z majonezem i ketchupem + czosnek (wg smaku) +sól i pieprz doskonale smakuje z zimnym i cieplym miesiwem lub smazoną rybą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 23.04.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 No to spróbujcie : dżem śliwkowy ( lub morelowy ) plus ostra musztarda . Uwielbiam tą bazę do żeberek. A w ogóle podsyłam Wam hiciora z Azji : zamiast zagęszczać sos mąką , spróbujcie zagęścić to kiślem żurawinowym lub cytrynowym. Idealny zestaw do gulaszów na ostro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 23.04.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Kalmary w pomidorach. Tylko problemos z nacią selerową - zamiennie pójdzie w sos seler naciowy. Dla domowników o deliaktnych zębach - kopytka , gulasz i ogórki małosolne. ziaba proszę , naucz mnie tych kalmarów..+ tej atramentowej obróbki ps. potwierdzam pyszność śliwki z musztardą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 23.04.2009 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 No to spróbujcie : dżem śliwkowy ( lub morelowy ) plus ostra musztarda . Uwielbiam tą bazę do żeberek. . spróbuję na 100% bo mam swoj dżemek ze śliwek ale to nie tylko do żeberek chyba pasuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 23.04.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 No to spróbujcie : dżem śliwkowy ( lub morelowy ) plus ostra musztarda . Uwielbiam tą bazę do żeberek. . spróbuję na 100% bo mam swoj dżemek ze śliwek ale to nie tylko do żeberek chyba pasuje ? do mięsiwa (marynata) to miód i musztada skóreczka chrupie..chrup, chrup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 23.04.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 no to jak o sosach, to ja robię taki - do pieczonych mięs... i nie tylko do musztardy powoli dolewam oliwę i cały czas mieszam toto...wyciśnięty czosnek (ktoś, chyba malka, dobrze napisał, że jak chiński to dwa ząbki , a u mnie polski coraz trudniej dostać ), zioła prowansalskie, świeżą bazylię, kapkę octu winnego i trochę soku z cytryny smak i aromat boski, a taka... karkóweczka nim posmarowana...hmmm... pzdr P.S. zróbcie sobie ta węgierską zupkę, jest pycha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 23.04.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 oto przepis: dobry wywar, czyli, prócz normalnych żeberek czy drobiu, koniecznie jakiś antrykocik wołowy, czy cuś podobnego na desce kroimy, co mamy; najważniejsze papryka i boczek surowy, wędzony + słonina ja ciachnąłem: parpyka czerwona i żółta, seler naciowy, marchew, korzeń selera i pietruchy, ziemniaki, białe części pora, cebula, boczuś, słoninkę i czosnek... było tego dwa płaskie talerze, godzinka krojenia lekko wszystko kroję na dość długie, cienkie paseczki (prócz trzech ostatnich składników naturalnie) i stąd moja nazwa tej zupy to "parzybroda" (w oryginale podobno brodę parzy kapusta kiszona ) u mnie akurat każdą zupę ochrzciły dzieci i nie mają problemów z tłumaczeniem tatusiowi, jaką chcą na jutro soł: na oliwę czosnek, słoninkę ,boczek, cebulę...mieszamy, mieszamy, a potem całą resztę pakujemy i chwilę dusimy... sól, pieprz, majeranek, a zasmażkę robię ze słodkiej papryki w proszku i jak zje oliwę, zalewam pyrkoczącym rosołkiem i razem to wszystko chwilkę sobie wesoło i radośnie bulgocze... potem z patelni przelewam do gara, mieszam i gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 24.04.2009 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Kalmary wedle życzenia : Czas przygotowania ok 30 minut. Kalmary - mrożone tuby - lekko rozmrażamy np pod ciepłą wodą i przekroiwszy je w pół, kroimy na paseczki ( ja to robię na szerokość ok 3 mm ) o długości dowolnej. Uwaga - sprawdzić czy kalmary mają zdjętą zewnętrzną cienką błonkę - z reguły tak. Do gara z wywarem warzywnym ( zestaw rosołowy albo kostki warzywne ) wrzucam pomidory bez skórek ( najlepsze świeże ale gruntowe ) - świetnie pasują pomidory z puszki krojone , tak, by było gęsto. Po rozgotowaniu pomidorów ( można pomóc blenderem, ale nie na ciapkę ) wkładamy kalmary. Gotujemy 4 -6 minut, nie więcej, bo kalmar im dłużej się gotuje, tym bardziej twardy. Na koniec gotowania wrzucam sporą ilość drobno pisiekanej naci selerowej - młode listki z łodyżkami włącznie. Teraz z braku ichniejszych - posiłkuję się selerem naciowym plus pęczek natki . Doprawić oliwą, sporą ilością czosnku jak kto lubi , gałką muszkatołową , pieprzem i solą . Nie solić wcześniej !Do tego pieczywo i palce lizać. Gdy wyjdze za rzadkie można się poratować mąką ziemniaczaną . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 24.04.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 dzięki, niedługo spróbuję i dam znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 24.04.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 A u mnie jutro bardzo prosto Ziemniaki, kefir i duuuzo koperku. A kefirek dobry zanabylam - taki z butelki szklanej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 25.04.2009 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 A u mnie jutro bardzo prosto Ziemniaki, kefir i duuuzo koperku. A kefirek dobry zanabylam - taki z butelki szklanej też u mnie lubią + jajo sadzone do tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 25.04.2009 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 A u mnie jutro bardzo prosto Ziemniaki, kefir i duuuzo koperku. A kefirek dobry zanabylam - taki z butelki szklanej też u mnie lubią + jajo sadzone do tego też miałam takie plany na dziś ale okazało się, że rodzinka nas odwiedzi to chyba rozpoczniemy sezon grillowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 25.04.2009 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 Obiad będzie grillowy. I warzywa i mnięsko . Do tego micha sosu czosnkowo-jogurtowego z maaasą koperku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 25.04.2009 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 Zeby was tylko glowy po tych grillach nie bolaly Chciala mi baba dzisiaj w sklepie wcisnac mlode ziemniaki. Nie dalam sie. Jutro pomidorowka z mojego osobistego niestety ostatniego przecieru i kaczuszka podlewana sokiem jablkowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 25.04.2009 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 u mnie dzisiaj swieży pstrąg -pieczony w piekarniku z maselkiem i koperkiem + kapusta pekińska (drobno posiekana i zalana sosem koperkowym (Knor) zmieszanym z kw. smietaną -moj nowy przepis bardzo smaczny ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 25.04.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 U nas ziemniaku duszone, jajko sadzone, mizeria i kefir. Dzieki dziewczyny za przepisy na sosik czosnkowy . Jutro robie pekinska z tym sosem, do tego papryka, rzodkiewka, ogorek malosolny (moje pierwsze juz mam). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 25.04.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 kasza gryczana z gulaszem i ogórek kiszony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 25.04.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 jak byłem kiedyś w Dani to jadłem marynowanego łososia....miał kolor wiśniowy i był słodko- ziołowy... był pyszny.... wie ktoś co oni mu robią , że on taki jest??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 26.04.2009 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 nie wiem czy to będzie to, ale jest to prastary norweski sposób na łososia nazywa się Gravlax, a jest bardzo, bardzo prosty...jedyna niedogodność wynika z faktu co najmniej trzydniowego oczekiwania na finał. Dla mnie jest to lepszy sposób na łosia od tego wędzonego na zimno, jemy właściwie rybę tylko marynowaną, ale jest ona surowa, smakuje wybornie. Przepis: 2 filety łosiowe, sól, cukier, pieprz, koperek wszystko mieszamy w szklance (tak, tak, w szklance, ma być cała szklana soli, cukru i pieprzu) pierwszy filet kładziemy na talerzu, na folii skórą do dołu i sypiemy połowę szklanki, ma być grubo tego, pamiętajcie! z drugim robimy to samo i składamy je razem, jednego na drugim, dając do środka koperek (nie siekać i tak potem idzie do kosza), zwijamy folię i obciążamy czymś ciężkim (np. słoiki, 2 kilo cukru), żeby mocno docisnąć jedno z drugim co 12 godzin przewracamy nasze zawiniątko na drugą mańkę i (tu UWAGA) wylewamy nagromadzony sok. piszę uwaga, gdyż w pierwszym dniu jest go baaardzo, baaardzo dużo minimum 3 dni (im więcej tym lepiej, nawet do pięciu) takiego przewracania i zeskrobujemy warstwę mieszanki, kroimy i cieszymy się niesamowitym smakiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts