Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wczoraj: surowka z pekinskiej+duzo warzyw z sosem czosnkowym, frytki i filet drobiowy w kostke podsmazony i uduszony z duza iloscia cebuli.

Calosc robilam 40 minut.

 

Dzisiaj: zeberka w piekarniku, najpierw gotuje je w zalewie 40 minut, a potem pieke w naczyniu zaroodpornym drugie 40 minut, przepis juz kiedys podawalam. zeberka beda z chlebkiem i do tego ogorek malosolny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... młode ziemniaki z koperkiem ,jajko sadzone i maślanka...

 

 

O! miód, no miód!!!

 

dziś zamiast bolitasków machnąłem dziewczynom mini - kebaby i ziemniaczki z mundurków, o takie:

 

http://img134.imageshack.us/img134/8381/spa0069large.jpg

 

a ja szykuję się na jutro - otwarcie sezonu grillowego nastąpi, więc zbieram siły i robię miejsce :wink:

 

po przeżarciu (jakie niewątpliwie jutro nastąpi) taka maślanka z młodymi będzie w sobotę wielce wskazana... :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponaglona przez Bramera, podaję obiecany przepis na farsz do sajgonek

 

Pierwsza wersja dla leniwych:

 

Mielone mięso wieprzowe smazyć na oleju, a po usmażeniu odstawić do przestygnięcia. Warzywa, najłatwiej gotowa mieszanka chińska, np. Hortexu przesmazyć na bardzo małej ilości oleju. W trakcie smażenia dodać do warzyw sos sojowy ciemny. Gdy warzywa będą miekkie, odlać nadmiar oleju i odstawić.

Wymieszać mięso z warzywami i gotowe.

 

Druga wersja dla pracowitych:

 

Mielone mięso wierzowe zesmażyć na oleju jak wyżej.

Przygotować warzywa: marchewka, pietruszka (korzeń), cebula, papryka czerwona lub żółta, grzyby mun (zalane wcześniej wodą i obgotowane), pędy bambusa z puszki.

warzywa pokroić w podobnej długości i grubości słupki. Smażyć partiami (po kolei) na bardzo gorącym oleju (niewielka ilość) dodając do każdej partii ciemnego sosu sojowego.

Każdą porcję warzyw smażyć około 3 minuty (warzywa zachowuja kolor, smak i są jędrne). Warzywa zmieszać z mięsem, dodać niewielką ilość oleju sezamowego (ostroznie, bo bardzo intensywny). Doprawić w razie potrzeby sosem sojowym do smaku.

 

Kiedyś z tym farszem robiłam gołąbki z włoskiej kapusty i były tez pyszne.

 

No i na koniec bonus za moją sklerozę

 

Bucatini Amatriciana normalnie miód w gębie

 

Przygotować:

40 dag surowego, wedzonego boczku

12 - 15 dag sera peccorino lub Grana Padana

1 l (nawet trochę więcej, najlepiej 1,25 l) passaty pomidorowej (przecieru, nie koncentratu)

500 g makaronu bucatini (to takie grube spaghetti)

50 - 60 ml białego wytrawnego wina

 

Na niewielkiej ilości mocno rozgrzanej oliwy usmazyć pokrojony w cieniutkie plasterki boczek (najlepiej pokroić w sklepie na cienko duże plastry i dokroić w małe w domu). Dodać passatę (przecier). Gotowac na małym ogniu. W czasie gotowania dodac wino.

Sos odparować do 2/3 początkowej objętości. Odstawić.

Ugotować makaron w dużej ilości wody (al dente rzecz jasna i jak w przypadku makaronów do sosów broń Boże nie przelewac zimną wodą).

Podczas gotowania makaronu, do podgrzanego sosu dodać starty na drobnej tarce ser. Do sosu wrzucić makaron i wymieszać w garze :)

Porcję wyłozoną na talerz posypać świeżo zmielonym pieprzem i udekorować świeżą bazylią.

Potem tylko lizać paluchy.

 

Jutro podam Wam przepis na makaron z ostrą papryczką (reeeeewelacja). Musze już spadać, bo o 4 rano wyjeżdżam i trzeba sie przespać. Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za zwłokę. :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...