amalfi 09.05.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 Obiecany makaron Składnki:- 1 papryczka peperoni lub czuszka- 3 - 5 ząbków czosnku- 1 pęczek natki pietruszki- oliwa- 500 g makaronu penne (cięte skośnie, karbowane rurki)- ser grana padano lub parmigiano regiano (parmezan) - ilośc zalezna od gustu- przecier pomidorowy 1,25 l Ilośc papryczki, czosnku i pietruszki jest uzalezniona od gustu. Jeśli ktoś lubi bardzo ostre potrawy, papryczki więcej itd.Do krojenia papryczki najlepiej ubrac gumowe rękawiczki i od razu umyć nóz i deskę. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę (ok 75 do 100 ml). Wrzucić przepuszczony przez praskę czosnek. Smażyć przez chwilę, ciągle mieszając. Dodać drobno posiekaną papryczkę, krótko przesmażyć.Następnie wrzucić drobniutko posiekaną natkę, a po krótkiej chwili wlać przecier. Wszystko dusić na wolnym ogniu ok 10 minut.W tak zwanym międzyczasie ugotować al dente makaron (w osolonej wodzie). Sos doprawić solą. Odcedzony makaron wymieszać z gorącym sosem w garze, w którym się gotował sos (polewanie sosem makaronu na talerzu w każdym daniu makaronowym jest błędem, ponieważ odbiera masę smaku).Na talerzu posypać świeżo startym serem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 10.05.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 U nas wczoraj był omlet po cygańsku z gulaszem i kropą śmietany.Nie chciało mi się trzeć ziemniaków więc zaryzykowałam z omletem.Było pycha.Omlet z ziołami,na ostro;smażony na patelni a podpiekany w piekarniku.Na to gulasz,na to śmietana,na to troszkę curry dla kolorku i restauracyjnego wyglądu Do tego sałata i pomidorki koktailowe. A dzisiaj rolada z piersi z kurczaka z majerankiem i cebulą w środku-pieczona w folii+sos z pieczarek i cebuli+kropa jogurtu.Do tego ziemniaki z koperkiem i sałata.A na deser pieczone pierożki z ciasta francuskiego z farszem:twaróg+żółtko+cukier waniliowy+mrożone truskawki. Jutro pewnie zupa szczawiowa z jajkiem i ryżem.Szczaw jeszcze sobie rośnie ale jutro pójdę na rwanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 11.05.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 no to jak już jesteśmy przy gulasz'ach... z tego http://img509.imageshack.us/img509/4296/1218f.jpg i tego http://img509.imageshack.us/img509/4039/1219.jpg wyszło coś dobrego zdjęcia na talerzu nie mam, bo już z kopyści się wyjadało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 11.05.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 amalfi, dzięki za pomysły ale dziewczyny! i chłopaki co można zrobić jeszcze z papieru ryżowego??? może jutro zmielę coś, zwinę i na parę go? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 11.05.2009 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 ale tak ucudowanego obiadu to zapewnie nikt nie robił mialam stare ziemniaki wiec zrobiłam z nich kluski śląskie , schab pokroiłam w plastry - lekko rozbiłam i opruszyłam mąką -oczywiscie doprawilam solą .....i tak usmazyłam z obu stron na złoty kolor - w tzw. miedzyczasie ugotowałam szparagi i podgrzałam sos holenderski (mialam gotowy ) , zrobilam jajka sadzone ,ktore połozylam na usmazony wczesniej schab ,pomidory w plastrach i mloda cebulke ,na to gruby plaster sera żółtego -przykryłam pokrywą az do rozpuszczenia sera......I tak na talerzu znalazły sie -kluski śląskie -schab pod koderką -szparagi w sosie holenderskim .....musze Wam powiedziec ,że taki mix ,a smakowało wyśmienicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 12.05.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 amalfi, dzięki za pomysły ale dziewczyny! i chłopaki co można zrobić jeszcze z papieru ryżowego??? może jutro zmielę coś, zwinę i na parę go? Nie wiem, czy sie nie rozpadnie w parze. Ja robię jeszcze tak: gotuję ryż z szafranem i grzybkami mun, czyli robie coś w rodzaju farszu. Zawijam w papier, smazę jak sajgonki i polewam sosem z warzyw na ostro. A co do gulaszy, to moja zupa gulaszowa (trochę spieniona ) <a href=http://img89.imageshack.us/img89/7523/zupagulasz.jpg' alt='zupagulasz.jpg'> [/img] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 14.05.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Gdzie się podziały dobre kurczaki??? Pamiętam dawno, dawno temu wystarczyla sól i pieprz i kurczaczek był super. Teraz to wszystko trzeba smarować nie wiadomo jaką ilością przypraw by to mialo smak jakis. Ostatnio wlaśnie mialam za dużo cycków kurzych. Dzień pierwszy - cycki w panierce - bleee - wolałabym zjeść styropian Dzień drugi - te same cycki (natarte solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi) podsmażone na oliwie z oliwek. Bleee. Jak boga kocham - styropian z ziołami. Wracam do schabowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 14.05.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Zgadzam się z madd A juz myślałam,że mi kubki smakowe wypaliło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 16.05.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Co to babeczki nie gotujecie w ogole czy tez grille odchodza?U mnie dzsiaj rosolek i sos chrzanowy, utro tez rosl i bitki wolowe. I pewnie mizeria z ogorow.Wczoraj po wcześniejszym styropianie byly schabowe. No palce lizac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 16.05.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 rosół z ryżem i pierogi z mięsem z rosołu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 16.05.2009 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 wczoraj roladki http://img190.imageshack.us/img190/7986/210vwz.jpg a dziś sajgonki, robione na parze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 16.05.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 BRAMER-co za cuda na tych zdjęciach,zdradzaj przepis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 16.05.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 pieczony filet z indyka, w środku szynka surowa dojrzewająca (pop. schwarzwald albo prosciutto), a w niej papryczki i żółty serek sałatka pyszna wiosenna, ze wszystkiego, co kolorowe... ziemniaczki upieczone, a potem podsmażane, a do tego (wcale niezdrowo, ale co tam... ) skwarczuśie mniam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 16.05.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 mniam Ty jesteś czarodziej w kuchni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 16.05.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Wczoraj - filet pokrojony w kostke, podduszony z przyprawami i duza iloscia cebuli, frytki i surowka z sosem czosnkowym (dzieki za przepis dziewczyny na sos, jest to teraz u nas hicior obiadowy ). Dzisiaj - nalesniki z farszem (mieso mielone, papryka, pomidory z puszki, czosnek, cebula, pieczarki) zapiekane w piekarniku z żółtym serem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 19.05.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 coś tak zaćichli, a? jutro robię kieszonki, a pojutrze rury, powklejać Wam coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 19.05.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Dzisiaj byla pomidorowa z ryzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emild 20.05.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 coś tak zaćichli, a? jutro robię kieszonki, a pojutrze rury, powklejać Wam coś? dawaj jak najwięcej prośba - w miarę możliwości podawaj przepis na wykonanie (poza podaniem składników). pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 20.05.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 ki(e)szonki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 21.05.2009 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 szparagi ,szparagi ....szczegolnie zielone z sosem holenderskim ...jajko sadzone i młode ziemniaki polecam to mój nr 1 w maju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts