ambroma 21.05.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Proszę, naucz mnie gotować szparagi A przede wszystkim jakie wybierać, po czym poznać że świeże ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 21.05.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Proszę, naucz mnie gotować szparagi A przede wszystkim jakie wybierać, po czym poznać że świeże ? Tez nigdy nie robilam , chociaz u kogos bardzo mi smakuja, tez przylanczam sie do prosby . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 21.05.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Dziś młode ziemniaki z koperkiem i kefirem. Na drugie 3 opcje na bazie makaronu - - ser biały , świeże truskawki , śmietana jogurtowa - pesto - z sadzonym jajkiem i zieloną sałatą. U mnie w domu co gęba to inne zachciewanki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 21.05.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Dziś młode ziemniaki z koperkiem i kefirem. Na drugie 3 opcje na bazie makaronu - - ser biały , świeże truskawki , śmietana jogurtowa - pesto - z sadzonym jajkiem i zieloną sałatą. U mnie w domu co gęba to inne zachciewanki. Ja wybieram opcje nr 1 (ser i truskawki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 21.05.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 U nas wczoraj surowka czosnkowa (czesto teraz ja jemy), filet drobiowy duszony z cebulka.Dzisiaj mizeria, gulasz z poledwiczek wieprzowych z pieczarkami i cebula, ziemniaki.Jutro flaczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 21.05.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Ja też uwielbiam szparagi. Nie wiem jak Ewa, ale ja gotuję "główkami" do góry. Gotują się szybko, mniej więcej tyle, a nawet krócej niż brokuły. Czy są świeże, to widać. Mają być twarde i jedrne. Dobrze też jest trochę oskrobać z "łyka", które jest twarde. Najczęściej podaje z bułeczką jak kalafiora (ale to z lenistwa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 21.05.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 A jakie kupowac zielone czy kremowe?I skoro amalfi gotujesz glowkami do gory to musi to byc wysoki ale waski garnek pewnie.Ja kiedys jadlam szparagi polane takim zoltym sosem jakby stopiony ser z maslem ale nie wiem jak to zrobic.A wode solicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 21.05.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 U mnie dziś botwinka z jajem i masą koperku. magpie na kielecczyźnie pokazały się ogórki do kiszenia Już sie zaopatrzyłam, bo odkad sie pochwaliłaś swoimi, mam nieustanny ślinotok. Tylko cholera, nie wiem, czy chrzan jest do kupienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 21.05.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Tak, w jakimś wyższym garnku. Te główki są tak kruche, że nawet nie zanurzone, w samej parze zmiękną. Jak gar za szeroki, to dobrze związać nitką żeby sie nie rozwalały i łamały.Pewnie jadłaś z jakimś serem, albo zapiekane. Mo mozna trochę podgotować i zapiec z serem jak brokuły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 21.05.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 magpie - to pewnie był sos beszamelowy, często stosowany do szparagów bardzo lubię szparagi z tym sosem, ale takie tylko z masełkiem też są pycha u mnie dziś kaczka duszona z młodymi /polskimi / ziemniakami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 21.05.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 elutek gdzie Ty kupilas "nasze" mlode ziemniaki , ja poszukuje i tylko sa sprowadzane, a takich to nie chce, wole jesc stare uduszone ze smietana. amalf chrzan bez problemu kupilam w peczku, tylko koper dawalam taki zwykly. Tez musze znowu zakisic, a chrzan znajomy mi wykopal u siebie w ogrodzie i zasadzilam w swoim, ladnie juz sie rozrosl przez miesiac . Botwinke mialam w zeszlym tygodniu - pycha, u nas ja jemy z duszonymi ziemniakami polanymi przesmazona cebulka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 21.05.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 No u nas jemy tak samo. Ziemniaczki i cebulka (ach ten zapach w całym domu). Ale zgłodniałam.Co do koloru, to szparagi zielone są takie bardziej cierpkie. Nie wiem jak to określić, ale jakoś specjalnie nie różnią się smakiem. Żółte delikatniejsze. Dla mnie to nie ma znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 21.05.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 elutek gdzie Ty kupilas "nasze" mlode ziemniaki :roll. w Kaliszu, na tzw. "ryneczku" /targowisko/, ale nie smakują jeszcze tak, jak powinny starych ziemniaków już nie kupuję, może mam pecha, ale te ostatnimi razy zakupione były nie do zjedzenia, dużo wyrzuciłam - miały wielkie, sine plamy a dajecie do botwinki jajo na twardo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 21.05.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 elutek gdzie Ty kupilas "nasze" mlode ziemniaki :roll. w Kaliszu, na tzw. "ryneczku" /targowisko/, ale nie smakują jeszcze tak, jak powinny starych ziemniaków już nie kupuję, może mam pecha, ale te ostatnimi razy zakupione były nie do zjedzenia, dużo wyrzuciłam - miały wielkie, sine plamy a dajecie do botwinki jajo na twardo? Dajemy. Do szczawiowej też. Jakoś te wiosenne zupy z jajem pasują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 21.05.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Jakoś te wiosenne zupy z jajem pasują może nie tyle wiosenne, co... kwaśne dodatek jaja rekompensuje to, co kwasy "zabierają" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 21.05.2009 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Proszę, naucz mnie gotować szparagi A przede wszystkim jakie wybierać, po czym poznać że świeże ? nie jestem znawcą ...ale Ci podpowiem ,że : biale sie obiera cieniutko .....zielonych nie trzeba (te zielone koszyczki sa zjadalne ) szparagi są włókniste ,wiec jest prosty sposób aby wiedziec gdzie sie konczą włókna -nalezy lekko nagiąć szparaga a on pęknie dokładnie gdzie trrzeba czasem zostaje tylko pół szparaga ,ale trudno ... z koncowek mozna ugotowac pyszną zupe - krem co do świeżosci ....ja sprawdzam czy koncowki nie są suche i ciemne . Gotuje je krotko..... max 8 min wrzucam do wrzątku ,do ktorego najpierw daje lyzeczke soli i cukru ...po odcedzeniu polewam goracym sosem ...smacznego sos holenderski jest prosty robi sie go ze stopionego masła ktore przestudzone wlewam do utrzepanych żółtek z sola i sokiem z cytryny ...proporcji nie znam - robe to na oko czyli jakas cwiartka masła ,2 żółtka troszke soku nie za duzo aby nie był za kwasny .....sos jest konsystencji lejącego majonezu Smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 21.05.2009 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Dzięki za wyjaśnienia. Muszę spróbowac póki są świeże. Byłam w zeszłym roku pod koniec kwietnia we Francji, gdy był akurat szczyt szparagowy i serwowano je wszędzie w róznych wersjach. Na zdjęciach widać jakie są pyszne i świeżutkie, do tego sosik, masło i uwaga szynka - palce lizac. Oczywiście białe, dobre winko. Ach, kucnnia francuska bardzo mi odpowiada, niestet rzadko tam bywam http://images44.fotosik.pl/129/b37df022b74c43afmed.jpg http://images38.fotosik.pl/125/7a377b404eb82836med.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 21.05.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Wczoraj serwowałam makaron z twarogiem i smażonym boczkiem z cebulką. Dziś pomidorowa z czosnkiem,ryżem,bazylią i parmezanem a na drugie pieczone ziemniaki z bakłażanem i "siekierki" kurczaka.Do tego mizeria z ogórka,pomidora i rzodkiewki na słodko-kwaśno.A jutro...sama nie wiem co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 21.05.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Jakoś te wiosenne zupy z jajem pasują może nie tyle wiosenne, co... kwaśne dodatek jaja rekompensuje to, co kwasy "zabierają" racja, bo żurek mało wiosenny [/b] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 21.05.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 amalf chrzan bez problemu kupilam w peczku, tylko koper dawalam taki zwykly. Tez musze znowu zakisic, a chrzan znajomy mi wykopal u siebie w ogrodzie i zasadzilam w swoim, ladnie juz sie rozrosl przez miesiac . Botwinke mialam w zeszlym tygodniu - pycha, u nas ja jemy z duszonymi ziemniakami polanymi przesmazona cebulka. magpie jak bedziesz robic ogórki, włóz do nich ostrą papryczkę tak w całości. Dla mnie rewelacja, ogórki zdecydowanie lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts