daggulka 19.10.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 mój obiadek dla leniwych piersi z kurczęcia posypać ziołami prowansalskimi oraz chili , solą i pieprzem...odłożyć na krótko.. w tym czasie... dwa ząbki czosnku pociąć w paseczki - nie w kostkę i podsmażyć krótko na maśle (ważne!- bo pachnie cudnie i wygładza sosik) na to piersi delikatnie oprószone mąką jak sie zarumienią podlewamy szklanką soku jabłkowego i przykrywamy na kilka minut... do tego pure z ziemniaczkow.. nie znam szybszego obiadku... poza sosami do makaronu... zrobiłam wczoraj ....barrrdzo pycha Przydatny wątek ...pisać, pisać kobiałki ...najlepiej na coś szybkiego i dobrego i z przepisami . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 19.10.2008 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 (...). ...ryby , może ma ktoś jakieś przepisy rybne na ciekawe potrawy ????? 1. ryba zapiekana - Kg ryby, 4 ł. cytryny, sól, biały pieprz, 250 dkg pieczarej, 150 gr śmietany (twardej), 5 ł mleka, 3 ł musztardy, groszek - mrożonka (nie musi byc) - Suchą rybę pokroic, pokropic sytryną, posolic. - śmietnę z mlekiem, musztardą i przyprawami wymieszac, wrzucic do naczynia żaroodpornego, dodac rybę, pieczarki, groch, posypac pieprzem. piec we piekarniku 180-200 stopni. podawac z ryżem lub makaronem 2. Ryba z warzywami - filety, 150 gr brokułów (marchew, fasolka itp - ja kupuję gotowa mrozonkę), masło, olej, sól , pieprz, kostka rosołowa - ryby doprawic, podsmażyc na oleju i maśle, dorzucic warzywa, podlac bulionem z kostki, dusic do miękkości...(na oko ok 0.5 godziny) mozna dodac na końcu śmietanę i/lub ser żółty. wtedy jest bardziej gęste 3. Ryba z torebki - bierzemy "pomysł na rybę w sosie koperkowo - jakimśtam" i robimy wg przepisu na torebce Wszystkie te przepisy są dla mnie dobrym sposobem na "ukrycie" ryby przed dziecmi, które nie przepadają za nią w klasycznej formie (ja zresztą też) Smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 19.10.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 mój obiadek dla leniwych piersi z kurczęcia posypać ziołami prowansalskimi oraz chili , solą i pieprzem...odłożyć na krótko.. w tym czasie... dwa ząbki czosnku pociąć w paseczki - nie w kostkę i podsmażyć krótko na maśle (ważne!- bo pachnie cudnie i wygładza sosik) na to piersi delikatnie oprószone mąką jak sie zarumienią podlewamy szklanką soku jabłkowego i przykrywamy na kilka minut... do tego pure z ziemniaczkow.. nie znam szybszego obiadku... poza sosami do makaronu... zrobiłam wczoraj ....barrrdzo pycha Przydatny wątek ...pisać, pisać kobiałki ...najlepiej na coś szybkiego i dobrego i z przepisami . Sok jabłkowy? Poważnie? ... a jakiej firmy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 20.10.2008 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 A u mnie dziś będzie ratatuj - z ryżem oczywiście, ale to nie jest szybki obiadek - ugotowaliśmy wczoraj duży gar i z 3 porcje jeszcze zamrożę na zaś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 21.10.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 mój obiadek dla leniwych piersi z kurczęcia posypać ziołami prowansalskimi oraz chili , solą i pieprzem...odłożyć na krótko.. w tym czasie... dwa ząbki czosnku pociąć w paseczki - nie w kostkę i podsmażyć krótko na maśle (ważne!- bo pachnie cudnie i wygładza sosik) na to piersi delikatnie oprószone mąką jak sie zarumienią podlewamy szklanką soku jabłkowego i przykrywamy na kilka minut... do tego pure z ziemniaczkow.. nie znam szybszego obiadku... poza sosami do makaronu... zrobiłam wczoraj ....barrrdzo pycha Przydatny wątek ...pisać, pisać kobiałki ...najlepiej na coś szybkiego i dobrego i z przepisami . czy z tego płynu robimy sos??????????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.10.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 tak ...jesli masz za rzadkie to możesz zagęścić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolariska 23.10.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Nic nie gotujemy na obiady ostanio ? Wczoraj zrobiłam polędwiczki z pieczarkami i cebulą w śmietanie+ziemniaczki, a na dzisiaj przygotowałam leczo z ryżem. Na jutro planuję cannelloni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 23.10.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 u mnie dziś ruskie pierogi z boczkiem i cebulką oczywiście będą jak uda mi się wreszcie zrobić dobre ciasto hihi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 23.10.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Piątka wczoraj robiłam makaron ze szpinakiem wg. Twojego przepisu. Bardzo smaczny. Rodzinie powiedziałam, że to specjalny sos brokułowy bo paraliżuje ich słowo szpinak Zjedli wszystko bez szemrania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 23.10.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 u mnie dziś sos z piersiami (kurczaka oczywiście ) obsmażonymi w mące z przyprawami , pieczarkami i cebulą ...podany z ryżem zjadłabym cos lekkiego ... hm ... innego niż zawsze ...trza mi jakiegoś fajnego przepisu na coś niecodziennego co zaskoczy smakiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 23.10.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Daggulka, polecam więc ratatuja: http://www.palcelizac.pl/przepis/16/ratatouille/.My dodatkowo dajemy mięso wołowe i mamy pyszny gulasz - lekki, warzywny... Podawany z ryżem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 23.10.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Naleśniki inaczej. Smażę grubsze, duże naleśniki.Ciasto solone z dodatkiem ziół do sałatek (gotowa mieszanka). Kawałeczki piersi obsmażam w panierce na złoto na patelni. Na talerzu układam naleśnik na środek którego układam poszatkowaną kapustę pekińską lub sałatę, te kawałeczki piersi, cząstki pomidora, papryki, ogórka, cebuli, kukurydza z puszki. Składam nalesnik na ćwiartkę. Polewam sosem. Sos: woda odlana z kukurydzy z puszki, majonez, ketchup, sok brzoskwiniowy z puszki (z owoców można zrobić deser), pieprz i sól ew. sos tabasco. Sos ma ciekawy smak, lekko słodki ale pikantny i różowawy kolor. Wszystko mieszam. Proporcje tak, by sos był sosem a nie wodą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 23.10.2008 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 mój obiadek dla leniwych piersi z kurczęcia posypać ziołami prowansalskimi oraz chili , solą i pieprzem...odłożyć na krótko.. w tym czasie... dwa ząbki czosnku pociąć w paseczki - nie w kostkę i podsmażyć krótko na maśle (ważne!- bo pachnie cudnie i wygładza sosik) na to piersi delikatnie oprószone mąką jak sie zarumienią podlewamy szklanką soku jabłkowego i przykrywamy na kilka minut... do tego pure z ziemniaczkow.. nie znam szybszego obiadku... poza sosami do makaronu... zrobiłam wczoraj ....barrrdzo pycha Przydatny wątek ...pisać, pisać kobiałki ...najlepiej na coś szybkiego i dobrego i z przepisami . czy z tego płynu robimy sos??????????? tak tak - sos się sam robi... - sok odparowuje sobie bulgocąc - no wlaśnie - raczej jednak nie przykrywamy - a odrobina mąki którą obsypalismy piersi aby mięso sie zrumieniło zagęści sos do wlasciwej konsystencji - masło sos tylko wygładza... robiłam wczoraj - to zawsze wychodzi...ale zauważylam że czosnek lepiej dodać jak juz obsmazymy piersi - nie ma ryzyka że się przypali i zgorzknieje... aha - sok po prostu jabłkowy...pewnie lepiej taki - za którym stoją tylko owoce - czyli bez cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 24.10.2008 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 a mnie został farsz z ruskich pierogów więc dziś na szybko będą kotleciki z tego farszu z listkami mięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 24.10.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Daggulka, polecam więc ratatuja: http://www.palcelizac.pl/przepis/16/ratatouille/. My dodatkowo dajemy mięso wołowe i mamy pyszny gulasz - lekki, warzywny... Podawany z ryżem. z bajką mi sie kojarzy .... w Paryżu podawali i szczurek gotował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 24.10.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 To ja w drugą stronę. Został mi farsz z gołąbków. A że to to okropne czerwone mięso, co prawda z ryżem, ale zawsze, to ile można tego "świństwa a krówstwa" jeść? Dodałam więc dla rozluźnienia pulpę z dyni, ajwar, trochę czosnku (niestety za dużo, następnym razem będzie mniej) i wpakowałam do wydrążonych papryk, a papryki do piekarnika. Nie było złe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 29.10.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 głodujemy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 29.10.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Gyros Składniki oczywiście w ilości potrzebnej dla głodnych( ja dla 5): ok 3/4 kg karkówki - sporo (2 -3 łyżki przyprawy GYROS lub kebab-gyros +trochę przyprawy grill meksykański +3 rozgniecione ząbki czosnku. Ja mięso pokrojone w paseczki i wymieszane z olejem=ciut i przyprawami "marynuję" w lodówce kilka godz. sos czosnkowy- 1 duży jogurt naturalny - pyszny jest ten bałkański+ 2 rozgniecione ząbki czosnku +1 łyżka majonezu + można trochę przyprawy tzaziki + zetrzeć ogórka, ale wcześniej go posolić i osączyć + można też zetrzeć na grubo /tarce trochę czerw papryki.. Mięso smażymy na teflonowej patelni około 15 min. Jest wyborne z pieczywem, frytkami + duuzo surówki. Smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.10.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 ja dziś na łatwiznę z braku czasu makaron grube rurki + sos pomidorowy z kukurydzą z puszki, koperkiem świeżym i pokrojonymi w plasterki parówkami ...soso pomidorowy zagęściłam dziś mąką ziemniaczaną , ale można też smietaną z mąką pszenną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 29.10.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Ostatnio ulubiony szybki obiad: Gyros z kurczaka: piersi z kurczaka obsmazyc z przyprawa do gyrosa. I teraz maly problem, bo powinno to to isc na dol salatki, ale my jemy to z frytkami i salatka oddzielnie. A salatka to: pokrojona w kostke cebula puszka kukurydzy pokrojona w kostke papryka czerwona pokrojone w kostke ogorki konserwowe ( ja daje zazwyczaj ogorki na slodko od mojej tesciowej - pycha i idelanie tu pasuja ) pokrojona drobno kapusta pekinska ( na nasza trojke daje polowke) do tego wymieszac majonez z keczupem jako sosik - pycha! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts