emild 14.08.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 magpie101 :- zdradź jak się robi to ciasto.- 'farsz' surowy, czy wcześniej podsmażony?- ile piec, w jakiej temp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 14.08.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 magpie101 : - zdradź jak się robi to ciasto. - 'farsz' surowy, czy wcześniej podsmażony? - ile piec, w jakiej temp? Farsz surowy, bo kielbaska i cebula zapiecze sie w piekarniku. Pieke na 180 stopni (moj piekarnik mocno piecze) do zarumienienia, wiec nie patrze na zegar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 17.08.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 dziewczyny kochane macie jakiś pomysł na kalafiora?może jakąś zapiekankę albo coś innego jak z bułką tartą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 21.08.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Ja zapiekam ugotowanego kalafiora z serem żółtym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 22.08.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Wczoraj byl gulasz ze schabu z grzybami, kasza i ogorek kiszony. Dzisiaj nalesniki z dzemem, a maz dodatkowo goloneczke http://i29.tinypic.com/2076dxj.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 25.08.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Dzisiaj i wczoraj zupa gulaszowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 25.08.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Jedyne co w tym roku udalo mi sie w ogrodku to cukinie...... Kroje je wzdluz na pol na tzw lodki , wydrazam miazsz , przysmazam na goracej oliwie z duza iloscia cebuli . Na samym koncy daje tez zmiazdzony czosnek, Mieszam to ( po lekkim ostygnieciu ) ze starta , dobrek jakosci mozzarela ale moze byc jakikolwiek starty ser. Dodaje sporo swiezo zmielonego pieprzu, bazylie. Nadzienie wkladam z powrotem do wydrazonej cukinii . Polewam sosem pomidorowym, nie za duzo - zapiekam 15 - 20 minut . Posypuje startym parmezanem plus zielona pietruszka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 25.08.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 dziewczyny kochane macie jakiś pomysł na kalafiora? może jakąś zapiekankę albo coś innego jak z bułką tartą? Kiedyś jadłam u kuzynki zapiekanego kalafiora z mięsem mielonym. Robiła farsz z mielonego mięsa (przesmażone z przyprawami, zwłaszcza z cebulką). Obgotowany kalafior "nadziewała" tym farszem, czyli wciskała w wolne miejsca, a potem po "uklepaniu" zapiekała z żółtym serem. Nie znam dokładnego przepisu, ale trzeba by poeksperymentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 26.08.2009 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Zupa rybna na bazie przepisu Julii Child. Uzywam dorsza i halibuta . Najpierw trzeba ugotowac roslo rybny - ze skory, lba, ogona, albo mrozonych filetow tych ryb - na goraca oliwe trzeba wrzucic pokrojona cebule i pora, dodac filizanke pokrojonych pomidorow, glowke pokrojonego czosnku - moze byc ze skorka- przecedzi sie - starta skorke pomaranczowa - troszeczke, bazylie. Mozna dodac troche kminku jak ktos lubi - ja nie, wiec nie dodaje. Zalac woda , ugotowac, przecedzic . Dodac zageszczony sok pomidorowy najlepiej wloski - bez konserwantow, i szklanke bialego, wytrawnego wina - gotowac ze 30-40 minut az odparuje jenda trzecvia plynu. Wtedy wlozyc kawalki surowego halibuta i dorsza i pogotowac 10 minut. W miedzyczasie zrobic grzanki czosnkowe - do oliwy dodac czosnek przepuszcony przez praske - lekko, bardzo lekko podgrzac - posmarowac kromki chleba lub bulk i przesuszyc lub upiec w opiekaczu do grzanek . Grzanki zalac na talerzu zupa , wlozyc kawalki ryb , posypac zielona pietruszka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megi1719503365 28.08.2009 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 magpie101, ten przepis na bułeczki wygląda smakowicie. Muszę kiedyś wypróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 28.08.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 U mnie dziś tylko zupa , ale jaka prawdziwy sląski zur własnorecznie ukiszony z podsmażoną cebulką i do tego ziemniaczki już z nieprzyzwoitą ilością smażonego boczku i cebulki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 31.08.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Moze komus sie przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 31.08.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Nawet takie filmiki są? Ja taką falbankę robię babcia mnie nauczyła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 31.08.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Przez ta falbanke znalazlam przepis na fajne ciasto pierogowe:-0,5 kg maki-0,5 l maslankiWszystko zagniesc, podsypujac dodatkowa maka, musze kiedys zrobic takie ciasto z maslanka, bo czytalam wiele dobrych komentarzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 01.09.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 magpie a ja kiedyś zrobiłam ciasto pierogowe właśnie z takiego przepisu jak podałaś i niestety totalna klapa . mój ulubiony przepis to 3 szkl. mąki, 3/4 szkl. wrzątku, 1/3 szkl. zimnej wody, 2 łyżki oliwy lub oleju, szczypta soli. suche z oliwą wymieszać dodać wrzątek i zaraz zimną wodę wymieszać lekko łyżką tak żeby się połączyło tylko i odstawić na 20-25 minut.(pod ściereczką) potem wygnieść delikatnie (2 minutki dosłownie) i odczekać znowu 20 minut. no a potem to już wałkować (lekko podsypując mąką) i wykrawać krążki na pierogi. ciasto jest ekstra jak dla mnie - wiele przepisów próbowałam i nigdy nic mi z tego nie wychodziło, a teraz mamy pierogi mniej więcej raz w tygodniu. a dziś u mnie papryka faszerowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 01.09.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 JANINKI-AMORKI82 dzieki za przepis, na pewno skorzytam, a jajka nie ma? My pierogi uwielbiamy ale ja zawsze mame wrabiam w ich robienie, robi wtedy ilosc hurtowa z serem, miesem lib grzyby z kapusta i mroze. Ja 3 razy w zyciu tylko robilam , tez robilam z wrzatkiem ale ciasto szybko wysychalo. To z maslanka nigdy nie robilam. Raz tez robilam ciasto z maki, jajak i kostki masla - wyszlo extra, bardzo elastyczne, pierogi byly dobre ale tluste. Z tego przepisu z maslem mozna te pierogi zamiast gotowac piec w piekarniku. Za to czesto robie leniwe z sera, moj syn zawsze zjada kilka dokladek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 01.09.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 nie ma jajka ale ciasto w smaku jest takie jakby było jajko . jak mi zostaje ciasta to szanowny TŻ zawsze życzy sobie żebym zrobiła z tego łazanki - bo tak mu smakuje to ciasto . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 01.09.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Dobrze, ze podalas dokladne proporcje. Ja mialam przepis od mamy ale wody i maki "na oko" i pewnie dlatego mi nie wychodzilo.W sobote zrobie z Twojego przepisu z serem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 01.09.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 to nie mój przepis tylko kogoś z tego forum (nie pamiętam ale ktoś gdzieś podawał) ja od siebie dodałam do tego ciasta oliwę i sól jedynie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 01.09.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Kochane(i)! Wymyśliłam super pomysł na obiad!!!!Wpadliśmy ok.14ej do mojej mamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts