Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kochane(i)! Wymyśliłam super pomysł na obiad!!!!Wpadliśmy ok.14ej do mojej mamy :lol: :D

 

Też mi się zdarza do mamy, ale ostatnio mam odwrotnie.

Dziś na ten przykład młodsza córka ze swoim chłopakiem zrobili lasanię :) .

Makaron ciut twardawy, ale i tak była pyszna :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kochane(i)! Wymyśliłam super pomysł na obiad!!!!Wpadliśmy ok.14ej do mojej mamy :lol: :D

 

barrrdzo dobry pomysł .... ja go stosuję w przypadku mojego małża i dzieci .... czyli dzieci ze szkoły do babci , potem odbiera od babci małż .... wszystkich przy okazji babcia nafutruje - bo to nie byłaby babcia gdyby nie ....i załatwione :lol:

 

ja ostatnio nie jadam obiadów , bo pracuję teraz do 17... ale tez i nie gotuję :wink:

dobrze, że jest babcia na miejscu .... :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

polecam torta z mięska mielonego- pychota

 

http://i27.tinypic.com/2vs5esg.jpg

po upieczeniu

http://i28.tinypic.com/21cyyz8.jpg

 

Ciasto:

 

15 dkg sera białego

6 łyżek mleka

6 łyżek oleju

2 szklanki mąki

mały proszek do pieczenia - 15g

 

 

Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodawać ucierając pałką 6 łyżek mleka, 6 icon_razz.gif łyżek oleju, szczyptę soli.

Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać trochę śmietany.

Rozwałkować w prostokąt 50cm na 25 cm, posmarować masą mięsną.

 

Zwinąć ciasto w roladę od dłuższej strony, pokroić na 10 plastrów grubość 5 cm każdy.

 

 

Masa mięsna:

 

1 cebula

15 dkg sera żółtego goudy

pół pęczka natki pietruszki

1 białko

60 dkg mięsa mielonego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

 

Cebulę i zieloną pietruszkę drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać białko surowe, wyrobić.

Dodać pozostałe składniki, koncentrat pomidorowy.Doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wyrobić.

 

Pokrojone ślimaczki poukładać w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. lekko spłaszczyć ręką

i posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka.

 

Wstawić do nagrzanego piekarnika- temperatura 180-200* i piec przez 40-45 minut.

 

Smacznego!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tokanyi

po węgiersku

 

A co to jest i jak sie robi?

 

 

tak na szybko może podam przepis

dodam tylko, że to oryginalny węgierski, bo "wariacji" jest wiele...

 

TOKANY

 

Składniki:

- polędwica wołowa, oliwa, musztarda

- biała część pora

- wątróbka drobiowa

- pieczarki

- sos hiszpański (mocny wywar wołowo-jarzynowy zasmażony mąką i masłem z dodatkiem czerwonego wina)

- ostra papryczka, pomidor

- czerwone wino

- sól, pieprz

 

Mięso w całości musztardujemy zalewamy oliwą i odstawiamy na pięć dni.

Następnie kroimy w cieniutkie paski i smażymy na oliwie dodając po kolei: por w paski, wątróbkę, pieczarki (cały czas mieszamy). Po chwili wlewamy sos, odrobinę wina i pokrojone w kostkę papryczki i pomidor. Wymieszać.

 

 

 

ja musiałem zrezygnować z kilku składników...niestety...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pięć dni? :o :o :o I nie śmierdzi?

 

no wiesz co???? :evil:

 

polędwica, musztarda, oliwa, zioła, czosnek....

 

amalfi!

 

bój się B.

dziecko kochane

 

ten zapach to poezja

 

Acha. Ale mam nadzieję, że w lodówce? :wink: :p :)

 

Eeeee, jak tak pachnie, to pewnie bym nie wytrzymała pięciu dni. Zbyt łakoma jestem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...