Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie dziś skoromnie, bo łazanki

Wczoraj jeszcze skromniej bo leniwe.

Oszczędzać trza

 

ja powiem tak

3 X TAK

 

- skromnym

- leniwym

- i przydałoby się cuś w końcu zaoszczędzić :D

 

 

ale w kluchach to jestem cienki jak barszczyk wigilijny...

 

umiem tylko pierogi i makaron w niedzielę :roll:

 

a kluchy fajne som

 

:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
właśnie ugotowałam krupniczek :)

o 6 rano :o litości, ja o tej porze nawet o śniadaniu nie myślę :D

 

też nie myślę :lol: ale dla rodzinki ugotować czasem trzeba :)

wolę rano /bo i tak budzę się ok. 5./ niż wieczorem, bo wtedy to już jestem padnięta

 

madd - a te zwłoki to jako zupa, czy drugie? no i czy dobre? :roll:

 

jutro pyzy drożdżowe na parze, w wersji słodkiej i również pikantnej, jak kto woli... :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

właśnie ugotowałam krupniczek :)

o 6 rano :o litości, ja o tej porze nawet o śniadaniu nie myślę :D

 

też nie myślę :lol: ale dla rodzinki ugotować czasem trzeba :)

wolę rano /bo i tak budzę się ok. 5./ niż wieczorem, bo wtedy to już jestem padnięta

 

madd - a te zwłoki to jako zupa, czy drugie? no i czy dobre? :roll:

 

jutro pyzy drożdżowe na parze, w wersji słodkiej i również pikantnej, jak kto woli... :)

 

elutku a pampuchy (bo tak to się u nas nazywa o ile myślimy o tym samym) robisz sama czy gotowce?

Ja mam gdzieś przepis na "kluski na parze" jak to niektórzy mawiają, tylko nie wiem gdzie :-(, a był świetny i chętnie bym znowu zrobiła (znaczy zleciła TŻ bo ze złamanym paluchem to trochę mi ciężko)!

jak możesz to podaj swój ;-).

 

zwłoki z wody wyszły TŻ'owi pycha (czyli rosół, że się powtórzę ;-) ).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek

 

elutku a pampuchy (bo tak to się u nas nazywa o ile myślimy o tym samym) robisz sama czy gotowce?

Ja mam gdzieś przepis na "kluski na parze" jak to niektórzy mawiają, tylko nie wiem gdzie :-(, a był świetny i chętnie bym znowu zrobiła (znaczy zleciła TŻ bo ze złamanym paluchem to trochę mi ciężko)!

jak możesz to podaj swój ;-).

 

zwłoki z wody wyszły TŻ'owi pycha (czyli rosół, że się powtórzę ;-) ).

 

no, pampuchy :lol:

czasem kupuję, takie na sztuki, lepsze są niż te paczkowane, ale jak mam czas to robię sama:

300g mąki

20g świeżych drożdży

125ml mleka

1 łyżka cukru

2 jaja

50g stopionego masła

szczypta soli

 

pozdrowienia dla palucha :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje pampuchy, czyli kluski na parze:

1/2 kg mąki

5 dag drożdzy świeżych

2 jajka

3/4 szklanki mleka

płaska łyżeczka soli

płaska łyżeczka cukru

---------------------------

Rozcieram w kubeczku drożdże z cukrem, odrobiną mąki i odrobiną mleka. Wstawiam do ciepłej wody, żeby "ruszyły".

Wszystkie składniki wsypuję do miski. Wyrabiam robotem ręcznym (spiralkami) ok. 15 minut. Zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 1 godz.).

Rozciagam na blacie i wykrawam szklanką kluski. Zostawiam do wyrośnięcia na ok. pół godz.

Paruję 12 min.

Wychodzi ok. 14 klusek.

 

----------------------------

 

A dziś na obiad miałam kopytka :D

 

Pozdrawiam :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nafaszerowany turek ( turkey ) czyli indyk lub tez jego kilogramowa piers.

 

Nie pisze osobno skladnikow bo przepis latwy.

 

Przesuszyc pokrojona bulke paryska ( lub dwie - zalezy od wielkosci drobiu) , pokrojona w grube kromy w piekarniku - 7 minut ( niektorzy robia to samo ale z chalka ) .

 

Na patelni rozgrzac lyzke oliwy z oliwek z trzema lyzkami masla ( maly ogien ) .

 

Wrzucic :

 

-2 duze, pokrojone w kosteczke , cebule

 

-3 pkrojone lodygi selera naciowego

 

-2 pokrojone w kostke kwaskowe jablka - powinny byc ze skora wiec najlepiej organiczne

 

-2 lyzki pokrojonej zielonej pietruszki

 

- lodyzke swiezego rozmarynu

 

Podgrzewac, mieszajac, na malym ogniu 10 minut.

 

 

Wylaczyc.

 

Popieprzyc .

 

Dodac filizanke lub szklanke rosolu z kury - moze byc z kostki.

 

Dodac platki migdalow, przesuszona bulke lub chalke lub suchy chleb, ktory zalega chlebak.

 

Wymieszac.

 

Nadziac.

 

Takim nadzieniem mozna faszerowac jakikolwiek drob - tylko jesli mniejszy to troche mniej przesuszonej bulki .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...