Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

oj, cieszę się, że trafiłam na dział forumowy, który tematycznie jest mi bliższy niż rodzaj stropu czy jętki ;)

u nas dziś makaron na szybko (może przepis się pojawił, nie czytałam wszystkich 36 stron ;)

 

makaron wstawić, usmażyć kilka plasterków szynki pokrojonych w paseczki, przełożyć szynkę na jakiś talerzyk. Na patelnię wylać śmietanę (może być 18) i dodać ser gorgonzola, pod wpływem temperatury ser się rozpuści i zrobi się ze wszystkiego ostry i b. smaczny sos, do sosu wrzucić kluchy, wymieszać, przełożyć na talerz i na wierzch położyć smażoną szynkę.

Całość trwa tyle co gotowanie makaronu czyli jakieś 15 minut. + zrobienie np sałaty lodowe np . z winegretem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bramer ja mam juz zrobiony spory zapas kurek na zime, uwielbiamy kurki z poledwiczkami zapiekane z makaronem w smietanie.

Magpie poproszę o przepis na całą potrawę i na same kurki :wink: :lol: :lol: :lol:

 

 

no właśnie! przepis!

 

sos wyszedł mi... dobry :wink:

 

http://img5.imageshack.us/img5/9550/obraz022large.jpg

 

 

połączyłem go z wołowiną :roll:

 

tak na próbę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poledwiczki kroimy w plastry 2 cm, lekko rozbijamy dlonia, przyprawiamy (sol, pieprz, wegeta, ziola prowansalskie, musztarda). Tak przyprawione musza z pol godzinki polezec, po tym czasie obsmazamy chwilke na duzym ogniu i odkladamy na bok.

Na tej samej patelni przesmazamy kurki z cebula i duza iloscia posiekanego czosnku, wszystko to zalewamy kremowka, dodajemy garsc zieleniny i chwilke dusimy ale nie za dlugo zeby sos mocno nie zgestnial.

W zaroodpornym naczyniu ukladamy makaron (my robimy falbanki), ktory musi byc troszke twardawy, na to kladziemy poledwiczki i zalewamy wszystko sosem. Mozna posypac serem. Zapiekamy na 200 stopni okolo 15 - 20 minut,

Smakuje rowniez odgrzewane na drugi dzien, smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bramer ja mam juz zrobiony spory zapas kurek na zime, uwielbiamy kurki z poledwiczkami zapiekane z makaronem w smietanie.

Magpie poproszę o przepis na całą potrawę i na same kurki :wink: :lol: :lol: :lol:

 

 

no właśnie! przepis!

 

sos wyszedł mi... dobry :wink:

 

http://img5.imageshack.us/img5/9550/obraz022large.jpg

 

 

połączyłem go z wołowiną :roll:

 

tak na próbę

 

Po samym zdjeciu poznac, ze dobry ten Twoj sosik :) !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie tylko zupka, ale za to pomidorowa z włoskim smakiem. Na oliwie przesmażona bazylia z czosnkiem i pomidorami (ja dodaję też odrobinę tymianku, ale tyle, aby nie przyćmić bazylii). Wrzucić do gara z wodą i warzywami, zabielić i gotowe. Zupy robię na niczym, czyli bez mięsa. Z wyjątkiem rosołu i żurku oczywiście.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

u nas dziś pstrąg z patelni ale nie mam wizji co do niego?

 

Ja nacieram pstraga przyprawami, do srodka wkladam maslo z sola, czosnkiem i koperkiem, wszystko skrapiam cytryna i na 40 minut do piekarnika w folii aluminiowej (pod koniec odwijam).

Do tego pekinska z sosem czosnkowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

u nas dziś pstrąg z patelni ale nie mam wizji co do niego?

 

Ja nacieram pstraga przyprawami, do srodka wkladam maslo z sola, czosnkiem i koperkiem, wszystko skrapiam cytryna i na 40 minut do piekarnika w folii aluminiowej (pod koniec odwijam).

Do tego pekinska z sosem czosnkowym.

 

Robię bardzo podobnie.

Do pieczonej rybki robię takie ziemniaczki: małe obrać ze skórki i podgotować z 6-10 minut. Pokroić w ćwiartki i w misce oprószyć grubą solą i mąką i tak ręką zamieszać :) . Poukładać te ćwiartki na wysmarowanej olejem albo oliwą blasze i piec aż będą rumiane. Młodych ziemniaków nie trzeba obgotowywać, ale o tej porze roku koniecznie. Nadają się nie tylko do ryby, ja je uwielbiam z maślanką i jajkiem sadzonym.[/b]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...