Gość elutek 05.10.2009 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 żurek z kiełbaską ugotowany Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/79/#findComment-3596112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 05.10.2009 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 u nas dziś naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie serowym. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/79/#findComment-3596232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 06.10.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Zainspirowana jednym takim głodomorem uwarzyłam gar zupy gulaszowej węgierskiej ( duuuużo pomidorów i papryki plus cukinia i cebula ) z pokrojonymi kopytkami a'la kluseczki. Pychota bez roboty właściwie. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/79/#findComment-3600991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 06.10.2009 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 ziaba!!!! moja Ty kochana, mniam, węgierska duszyszczko P.S. a dasz swój przepis Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/79/#findComment-3601423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 07.10.2009 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 a u mnie stał się cud mąż oświadczył, że za dużo pracuję i 2x w tyg. on będzie gotował... dziś ma robić jakieś tajemnicze kotlety, już wczoraj zaopatrzył się w składniki, ale nie chciał mi pokazać... Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/79/#findComment-3601473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 07.10.2009 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Elutek Ty do tego kotleta ubierz się kościołowo.. Przepis na zupkę Madziarową Gar - w gar ze 3 cebule szklimy na złoto na łyżce oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojoną wołowinę ( dałam jak na zrazy) - sporo..-dusimy z 3 minuty - wrzucamy pomidory ( ósemki ) , paprykę ( czerwona, zielona jest za kwaśna) z pół główki czosnku, cukinię ( nie obieramy ! ) , ostra papryczka chili ( cała ) . Ma być to gęste. Solimy do smaku. Pieprzymy ile się da Można dodać dla podniesienia smaku kostki bulionu wołowego. Na koniec na drobnej tarce utarty imbir- na ok 5 litrowy garnek płaska łyżeczka nie więcej by nie przebić smaku i ociupinka gałki muszkatołowej ( ciut ) Kopytka ( mogą być kupne ) - kroimy na paseczki - wychodza takie płaskie owalne kluseczki. Odlewamy zupę ( jeśli mamy jej więcej niż na 1 obiad) i w drugim garnku zalewamy owe kopytka gorącą zupą. Po 2 minutach można podawać. Podaję cudowny przepis....na herbatę dla podziębionych i zagilonych- łyżeczka startego świeżego imbiru plus pół cytryny plus łyżka miodu zalewamy ciepłą ( ale nie wrzącą ) wodą. Pijemy dużymi łykami. A potem się trzymamy Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/79/#findComment-3601594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 07.10.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 paprykę ( czerwona, zielona jest za kwaśna) Węgrzy najwięcej używają papryki białej, która jest u nas także dostępna i wg mnie ma całkiem inny, lepszy smak niż zielona a nawet czerwona. A wody do tej zupy to wcale? Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/79/#findComment-3601887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 07.10.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Elutek ale Ci dobrze ! U mnie krem z groszku - szybki, bo robi sie w 15 minut, syty i smaczny. -puszka groszku -2 kostki rosolowe -1 zoltko -1 szklanka kremowki -1 lyzeczka maki ziemniaczanej -2 lyzki mleka -sol i pieprz W litrze wody rozpuszczamy kostki rosolowe i zagotowujemy. Miksujemy blenderem lub w mikserze na koktajle groszek razem z zalewa na jednolita mase i dodajemy do gotujacego rosolu. Jak sie wszystko zagotuje doprawiamy do smaku. W zimnym mleku rozpuszczamy make i zalewamy zupe doprowadzajac do wrzenia. Odstawiamy z ognia i zalewamy lekko ubita kremowka z dodanym do niej zoltkiem i mocno mieszamy. Podajemy z grzankami z bulki z czosnkiem lub z bagietka z maslem czosnkowym z piekarnika (do kupienia w biedronce). Zupe posupujemy duza iloscia koperku. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/79/#findComment-3602056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 07.10.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 A wody do tej zupy to wcale? Trochu było . Potem się zrobiło więcej z pomidorów. To ma być z pogranicza gulaszu a nie siurów z marchewką w tle. Żółta papryka a i owszem, tylko nasze odmiany są takie..anorektyczne. Sama skóra bez kości. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/79/#findComment-3602477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 07.10.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 a u mnie stał się cud mąż oświadczył, że za dużo pracuję i 2x w tyg. on będzie gotował... dziś ma robić jakieś tajemnicze kotlety, już wczoraj zaopatrzył się w składniki, ale nie chciał mi pokazać... no i wiecie co zrobił? te tajemnicze kotlety to ... kotlety z mortadeli ciekawe, co mnie w piątek czeka... Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/79/#findComment-3603160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 07.10.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 a u mnie stał się cud mąż oświadczył, że za dużo pracuję i 2x w tyg. on będzie gotował... dziś ma robić jakieś tajemnicze kotlety, już wczoraj zaopatrzył się w składniki, ale nie chciał mi pokazać... no i wiecie co zrobił? te tajemnicze kotlety to ... kotlety z mortadeli ciekawe, co mnie w piątek czeka... nie wybrzydzaj tylko ladnie podziekuj, bo sie zbuntuje i wiecej nie zrobi . Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/79/#findComment-3603173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 07.10.2009 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 O rany "de luxy" z mortadeli, jak ja dawno tego nie jadlem. Musze zamowic na jutro Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/79/#findComment-3603207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 07.10.2009 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Nie śmiejcie sie z mortadeli Ja robię czasem taką "sałatkę": Podam na oko, bo dokładne proporcje nie mają znaczenia. Mortadela krojona w cieniutkie plasterki, cebula. Plasterki mortadeli kroi się w paseczki. Cebule w drobniutką kostkę. Tej cebuli musi być tyle, żeby ją było widać. Miesza sie w misce. Trzeba dodać sos do sałatek ziołowy Knorra (tyle, aby "ososił" składniki i kilka kropel maggi do smaku. Wymieszać dokładnie i na 2 godziny do lodówki. Je sie jak sałatkę z pieczywem. Naprawdę pyszne. Chyba jutro zrobię Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/79/#findComment-3603487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 07.10.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 a u mnie stał się cud mąż oświadczył, że za dużo pracuję i 2x w tyg. on będzie gotował... dziś ma robić jakieś tajemnicze kotlety, już wczoraj zaopatrzył się w składniki, ale nie chciał mi pokazać... no i wiecie co zrobił? te tajemnicze kotlety to ... kotlety z mortadeli ciekawe, co mnie w piątek czeka... nie wybrzydzaj tylko ladnie podziekuj, bo sie zbuntuje i wiecej nie zrobi . No właśnie Ja bym jeszcze wychwalała, nawet jakby nie smakowało najlepiej Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/79/#findComment-3604114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 08.10.2009 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Ja bym jeszcze wychwalała, nawet jakby nie smakowało najlepiej chwaliłam, pewnie niech robi, może jeszcze się rozwinie... Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/79/#findComment-3604191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 08.10.2009 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 U nas to było normalne, że mąż robił obiady. Było dopóki się nie wprowadziliśmy do domu. Teraz twierdzi, że ciągle ma coś innego do roboty. Wczoraj się zmobilizował trochę i razem zrobiliśmy gulasz wołowy na dziś. Będzie z kaszą i buraczkami . Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/79/#findComment-3604227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 09.10.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Elutek Ty do tego kotleta ubierz się kościołowo.. Przepis na zupkę Madziarową Gar - w gar ze 3 cebule szklimy na złoto na łyżce oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojoną wołowinę ( dałam jak na zrazy) - sporo..-dusimy z 3 minuty - wrzucamy pomidory ( ósemki ) , paprykę ( czerwona, zielona jest za kwaśna) z pół główki czosnku, cukinię ( nie obieramy ! ) , ostra papryczka chili ( cała ) . Ma być to gęste. Solimy do smaku. Pieprzymy ile się da Można dodać dla podniesienia smaku kostki bulionu wołowego. Na koniec na drobnej tarce utarty imbir- na ok 5 litrowy garnek płaska łyżeczka nie więcej by nie przebić smaku i ociupinka gałki muszkatołowej ( ciut ) Ja podobną zupę wyrabiam,gdy zostanie tak malo bitek czy gulaszu,że nie ma jak dzielić A zaciągam ją dużymi zacierkami.Potem siedzę z obolałą miną,że niby taka napracowana jestem i patrzę jak wygarniają gar do czysta Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/79/#findComment-3608137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 11.10.2009 01:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 izo mamo! przecież to kucharz dzierży kopyść i jak dobry ten gulasz, to nie zastanawia się ani minuty, sekundy co by nie musieć stawać przed takimi "dylematami" potrawka z wątróbki http://img3.imageshack.us/img3/1304/obraz010large.jpg pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/79/#findComment-3610590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucia 12.10.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 ciekawe, co mnie w piątek czeka... Elutku, i jak obiad w piątek? Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/79/#findComment-3614821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 12.10.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 ciekawe, co mnie w piątek czeka... Elutku, i jak obiad w piątek? No wlasnie - jak ? Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/79/#findComment-3614832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts