Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

a u mnie dziś chińszczyzna, udało mi się nabyć sosy Łowicz "po taniości" to teraz często będzie chińszczyzna hihi.

piersi z kurczaka kroje w paseczki, przyprawiam mieszanką chińską (a jak nie mam to pieprz, papryka, i uwaga - przyprawa do piernika ;-) ), sos sojowy i słodko-ostry, marynuję chwilkę, smażę, dodaje warzywa - mieszankę chińską (najlepsza jest mieszanka z lidla - pozostałe się nie umywają), jak mam to dorzucam ananasa i kukurydzę, gotuję ryż brązowy i gotowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ooo piękny temat :D

ostatnio to robiłem szybką fasolkę po bretońsku, (wszystko z puszek i parówki)

a na weekend planuję (bo niestety tylko wtedy mam czas pichcić) :

 

cienkie białe kiełbaski (takie surowe) obsmażamy na tłuszczu, do naczynia żaroodpornego na spód daję plastry jabłka (takie winne - nie kwaśne) i cebulę w plasterkach, zasypuję to dużą ilością majeranku, potem układam obsmażone kiełbaski, na wierzch znowu jabłko i cebula, i za każdym razem dużo majeranku, potem piekarnik na 40 min 180o, z cebuli, jabłka i majeranku pycha sosik się robi,

 

do tego może być np. zupa cebulowa - uwielbiam, używam dużo gałki muszkatołowej i białego wina, no i grzanka posmarowana czosnkiem z serem.

 

czasami jak mnie partnerka przyciśnie to robię takie grzanki a la dawne zapiekanki, pieczarki pokrojone drobno (ja używam tarki), przesmażam z cebulą, i trochę wegety i papryki (tak żeby wodę odparować), na blasze układam posmarowane masłem/margaryną pieczywo tostowe, na każdą kromkę można dać plaster baleronu, a na wierzch pieczarki z cebulą, potem posypuje startym żółtym serem i do piekanika - jak ser się roztopi, a nawet lekko zrumieni - jeść

 

kiedyś podsmażone z cebulą pieczarki położyłem na francuskim cieście, posypałem kminkiem i : piekarnik 180o, 15 min, pyszne

 

ja uwielbiam kminek, a moją ulubiona zupą jest kminkowa - nawet dzieci moje ją uwielbiają

 

niedługo przymierzam się do przygotowania tradycyjnego w domu moich rodziców barszczu czerwonego opartego o zakwas buraczany (w Krakowie to się nazywa barszcz kiszony) - pychota

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Własnei ustaliliśmy z rodziną świąteczne menu :lol: W końcu dwa dni "rozjechanych" świąt. Odwiedzamy groby w kilku miejscowościach więc do domu będziemy wpadać by się tylko ogrzać.

U babci będą- flaczki, bigos

U teściowej - flaczki, gołąbki i pierogi.

Będziemy tak kursować miedzy jednymi a drugimi. Gdzie sie zatrzymamy tam jemy :lol:

W domu mam juz gar bigosu ugotowanego przez mamę. Zrobie salatkę jarzynową. I chyba więcej nie ma sensu gotować :roll: Myślałam o jakims borgaczu, tak by podgrzać w kazdej chwili :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a ja znalazłam taki przepis, i jutro zamierzam go wypróbować :D

 

Kurczak w sosie lekko pikantnym, z nutą słodyczy

Skład:

4 filety z kurczaka

4 ząbki czosnku

1 płaska łyżeczka pieprzu

1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki

0,5 łyżeczki soli

mąka do panierowania

oliwa lub olej do smażenia

1 szklanka mleka

4 łyżki miodu płynnego

Wykonanie:

Umyte, osuszone porcje mięsa nacieramy przyprawami, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej wraz z ząbkami czosnku, gdy się zarumienią odrzucamy je, a na tłuszcz kładziemy oprószone mąką filety, smażymy rumieniąc z obu stron. Zmniejszamy ogień, zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem, szczelnie przykrywamy naczynie i dusimy przez 20-25 minut (czas zależy od wielkości porcji). Sos powinien być lekko pikantny, z lekką nutą słodyczy. Podajemy z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu i sezonowej surówki.

 

Zobaczymy co z tego wyjdzie :wink: :lol: .

Macie jakieś przepisy na biust z kurczaka ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piątka wczoraj robiłam makaron ze szpinakiem wg. Twojego przepisu. Bardzo smaczny. Rodzinie powiedziałam, że to specjalny sos brokułowy bo paraliżuje ich słowo szpinak :wink: Zjedli wszystko bez szemrania :lol:

Maylandziu czemu ja na to nie wpadłam :-?

Piątka masz piątkę a nawet szóstkę :D

mnie bardzo smakował i zamierzam powtórzyć :)

a oni niech żałują 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fantastyczny wątek!! :D :D :D

To i ja podam przepis na szybki obiadek:

podsmażam cebulę na odrobinie oleju,

dodaję do tego 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,

puszkę kukurydzy i puszkę czerwonej fasolki,

doprawiam wegetą i zalewam śmietanką 18% (kartonik 0,5l taka do zup i sosów).

Wszystko chwilę podgotowuję, żeby śmietana trochę odparowała.

Podaję to z makaronem spaghetti.

A w piątek chyba zrobię ten szpinak Piątki :))

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znalazłam na interii taki temat:

 

http://kobieta.interia.pl/wiadomosc-dnia/news/obiad-w-godzine-10-propozycji,1206485

 

A dziś zrobie te piersi w soku jabłkowym, skoro polecacie :)

 

Pozdrawiam, też nie mam czasu na gotowanie, więc przewertowałam Wasze pomysły. Następnym razem podrzucę swoje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wrzucam przepips na szybko sie robiaca zapiekanke bardzo pyszna :) Zapozyczona z innego forum, ale juz przeze mnie wyprobowana :D

 

Do naczynia zaroodpornego wkladamy rozbite lekko i przyprawione piersi z kurczaka, na nie kladziemy pokrojonego pora wymieszanego z odparowanymi pieczarkami i majonezem, na wierzch ser zolty. Piec ok. 30-40 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja z braku czasu tak sie wycwaniłam, że gotuję czasem na 3 dni :oops:

 

Do blachy wsadzam pare "pałek" z udek kurczaka, pare skrzydełek, kilka plasterków karczku, kilka kawałków żeberek (lub inny zestaw wg uznania). U mnie musi być codziennie 2 dania i mięso :evil:

Wsadzam do piekarnika. Każdy rodzaj mięsa doprawiam trochę inaczej, żeby nie smakowało tak samo. W połowie pieczenia wrzycam na wierzch ziemniaczki - gotowce z Lidla. Pieką się razem z mięsem, więc w pierwszy dzień mam ziemniaczki opiekane do obiadu. Ja je jem z maślanką, są pyszne. Na drugi dzień do mięsa gotuję ryż, a na trzeci :lol: ziemniaki "normalne". Tłustsze mięso takie jak karczek czy żeberka dotrwają 3 dni, ale dla pewności można je zamrozić, a potem wyjąć i na chwilę do garnka.

Zupy gotuję na dwa dni. Trzeba sobie jakoś radzić. jak mam czas to jakiś sosik typu pieczarkowy do mięsa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mam czasu, więc dziś było prosto i szybko do bólu. Ale "za to zdrowo!" :)

 

Do garnka tak wsypałam mrożonkę (zupa prezydencka) tak ok 1,5-2 cm. Dodałam świeżego imbiru, przykryłam zagotowałam na średnim ogniu (wystarczyło wody z lodu), po kiku minutach posoliłam posoloną zamarzniętą tilapię (filet) posypaną przyprawą do ryb i odrobiną czosnku, dodałam 2-3 łyżki wody i pół łyżeczki masła. Przykryłam, zapomniałam :oops: , uratowałam w ostatniej chwili. :D To było już po następnych kilku minutach.

 

Jakby ktoś miał czas to ryż by do tego pasował... Ale i bez ryżu było fajne :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejszy ranny obiad express......

 

3 filety z kurczaka w drobna kosteczkę na rozgrzana oliwę z oliwek, pierz , sól i KURKUMA , dusimy wszystko na złoto , 2 marchewki, 1 pietruszka , 1/3 selera, jarzyny ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do podsmażonych filetów , podlewamy wszystko woda i gotujemy aż jarzynki zmiękną max. 15 min następnie robimy mieszankę na sosik ( maka +woda) i zgęszczamy całosc ..........podajemy z makaronem lub ziemniaczkami

 

można zmieniać rodzaje przypraw i za każdym razem sos jest w innym smaku, ja dodaje jeszcze curry, czasami przecier pomidorowy i suszone pomidory, w sezonie sos wzbogacam cukinia i papryką, pieczarki.............itd wg uznania

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzis u mnie Głabki (szybke gołabki)

Mieso mielone doprawiam i wyrabiam jak na tradycyjne mielone ,do tego wyrobionego miesa dodaje drobno pokrojona swieza kapuste. Ktora parze przez ok 10 minut we wrzatku (juz pokrojona) . Formuje pulpeciki i wrzucam je do gotujacej sie wody (woda + liść laurowy+ zilele angiel.+ przyprawy + koncetrat pomidorowy mozna w do tej wody wrzucic kilka lisci kapusty dla wiekszego smaku) Gotuje to wszystko kilka minut. zageszczam sosik w ktorym gotuja sie głabki

pycha z ziemnaczakami :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...