JANINKI-AMORKI82 29.10.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 a u mnie dziś chińszczyzna, udało mi się nabyć sosy Łowicz "po taniości" to teraz często będzie chińszczyzna hihi. piersi z kurczaka kroje w paseczki, przyprawiam mieszanką chińską (a jak nie mam to pieprz, papryka, i uwaga - przyprawa do piernika ), sos sojowy i słodko-ostry, marynuję chwilkę, smażę, dodaje warzywa - mieszankę chińską (najlepsza jest mieszanka z lidla - pozostałe się nie umywają), jak mam to dorzucam ananasa i kukurydzę, gotuję ryż brązowy i gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolariska 29.10.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Ja chyba dzisiaj zrobię pizzę na obiado-kolację. Tak mnie naszła ochota... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemoch 29.10.2008 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 ooo piękny temat ostatnio to robiłem szybką fasolkę po bretońsku, (wszystko z puszek i parówki) a na weekend planuję (bo niestety tylko wtedy mam czas pichcić) : cienkie białe kiełbaski (takie surowe) obsmażamy na tłuszczu, do naczynia żaroodpornego na spód daję plastry jabłka (takie winne - nie kwaśne) i cebulę w plasterkach, zasypuję to dużą ilością majeranku, potem układam obsmażone kiełbaski, na wierzch znowu jabłko i cebula, i za każdym razem dużo majeranku, potem piekarnik na 40 min 180o, z cebuli, jabłka i majeranku pycha sosik się robi, do tego może być np. zupa cebulowa - uwielbiam, używam dużo gałki muszkatołowej i białego wina, no i grzanka posmarowana czosnkiem z serem. czasami jak mnie partnerka przyciśnie to robię takie grzanki a la dawne zapiekanki, pieczarki pokrojone drobno (ja używam tarki), przesmażam z cebulą, i trochę wegety i papryki (tak żeby wodę odparować), na blasze układam posmarowane masłem/margaryną pieczywo tostowe, na każdą kromkę można dać plaster baleronu, a na wierzch pieczarki z cebulą, potem posypuje startym żółtym serem i do piekanika - jak ser się roztopi, a nawet lekko zrumieni - jeść kiedyś podsmażone z cebulą pieczarki położyłem na francuskim cieście, posypałem kminkiem i : piekarnik 180o, 15 min, pyszne ja uwielbiam kminek, a moją ulubiona zupą jest kminkowa - nawet dzieci moje ją uwielbiają niedługo przymierzam się do przygotowania tradycyjnego w domu moich rodziców barszczu czerwonego opartego o zakwas buraczany (w Krakowie to się nazywa barszcz kiszony) - pychota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 30.10.2008 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 kupiłam dziś polędwiczki wieprzowe. Ma ktoś jakiś fajny pomysł co z nimi zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 30.10.2008 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Własnei ustaliliśmy z rodziną świąteczne menu W końcu dwa dni "rozjechanych" świąt. Odwiedzamy groby w kilku miejscowościach więc do domu będziemy wpadać by się tylko ogrzać. U babci będą- flaczki, bigos U teściowej - flaczki, gołąbki i pierogi. Będziemy tak kursować miedzy jednymi a drugimi. Gdzie sie zatrzymamy tam jemy W domu mam juz gar bigosu ugotowanego przez mamę. Zrobie salatkę jarzynową. I chyba więcej nie ma sensu gotować Myślałam o jakims borgaczu, tak by podgrzać w kazdej chwili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 31.10.2008 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 a ja znalazłam taki przepis, i jutro zamierzam go wypróbować Kurczak w sosie lekko pikantnym, z nutą słodyczy Skład: 4 filety z kurczaka 4 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki 0,5 łyżeczki soli mąka do panierowania oliwa lub olej do smażenia 1 szklanka mleka 4 łyżki miodu płynnego Wykonanie: Umyte, osuszone porcje mięsa nacieramy przyprawami, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej wraz z ząbkami czosnku, gdy się zarumienią odrzucamy je, a na tłuszcz kładziemy oprószone mąką filety, smażymy rumieniąc z obu stron. Zmniejszamy ogień, zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem, szczelnie przykrywamy naczynie i dusimy przez 20-25 minut (czas zależy od wielkości porcji). Sos powinien być lekko pikantny, z lekką nutą słodyczy. Podajemy z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu i sezonowej surówki. Zobaczymy co z tego wyjdzie . Macie jakieś przepisy na biust z kurczaka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 01.11.2008 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Piątka wczoraj robiłam makaron ze szpinakiem wg. Twojego przepisu. Bardzo smaczny. Rodzinie powiedziałam, że to specjalny sos brokułowy bo paraliżuje ich słowo szpinak Zjedli wszystko bez szemrania Maylandziu czemu ja na to nie wpadłam Piątka masz piątkę a nawet szóstkę mnie bardzo smakował i zamierzam powtórzyć a oni niech żałują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 03.11.2008 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 u mnie dziś fasolka po bretońsku na udźcu z indyczka i z wkrojoną wędlinką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 05.11.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Fantastyczny wątek!! To i ja podam przepis na szybki obiadek: podsmażam cebulę na odrobinie oleju, dodaję do tego 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, puszkę kukurydzy i puszkę czerwonej fasolki, doprawiam wegetą i zalewam śmietanką 18% (kartonik 0,5l taka do zup i sosów). Wszystko chwilę podgotowuję, żeby śmietana trochę odparowała. Podaję to z makaronem spaghetti. A w piątek chyba zrobię ten szpinak Piątki ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 07.11.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Znalazłam na interii taki temat: http://kobieta.interia.pl/wiadomosc-dnia/news/obiad-w-godzine-10-propozycji,1206485 A dziś zrobie te piersi w soku jabłkowym, skoro polecacie Pozdrawiam, też nie mam czasu na gotowanie, więc przewertowałam Wasze pomysły. Następnym razem podrzucę swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 08.11.2008 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 u mnie dziś na obiad kurczak pieczony, bo mało z nim roboty tylko natrzeć przyprawami i do piekarnika . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareczek7 08.11.2008 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 A ja dzisiaj na obiadku u teściowej byłem, mam nadzieje że nic mi nie dorzuciła bo jakoś dziwnie się czuję ale w sumie to przepyszne były: takie ziemniaczki w plaserkach zapiekane w śmietance z przyprawami, a na wierzchu ser żółty mniam. Do tego schaboszczak i słatki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 08.11.2008 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 u mnie dziś na obiad kurczak pieczony, bo mało z nim roboty tylko natrzeć przyprawami i do piekarnika . U mnie to samo Do tego ryż ugotowany w bulionie z listkiem i zielen angielskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 08.11.2008 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 u mnie dziś na obiad kurczak pieczony, bo mało z nim roboty tylko natrzeć przyprawami i do piekarnika . U mnie to samo Do tego ryż ugotowany w bulionie z listkiem i zielen angielskim u mnie też z ryżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 12.11.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Wrzucam przepips na szybko sie robiaca zapiekanke bardzo pyszna Zapozyczona z innego forum, ale juz przeze mnie wyprobowana Do naczynia zaroodpornego wkladamy rozbite lekko i przyprawione piersi z kurczaka, na nie kladziemy pokrojonego pora wymieszanego z odparowanymi pieczarkami i majonezem, na wierzch ser zolty. Piec ok. 30-40 minut w 200 stopniach. Smacznego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 12.11.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Ja z braku czasu tak sie wycwaniłam, że gotuję czasem na 3 dni Do blachy wsadzam pare "pałek" z udek kurczaka, pare skrzydełek, kilka plasterków karczku, kilka kawałków żeberek (lub inny zestaw wg uznania). U mnie musi być codziennie 2 dania i mięso Wsadzam do piekarnika. Każdy rodzaj mięsa doprawiam trochę inaczej, żeby nie smakowało tak samo. W połowie pieczenia wrzycam na wierzch ziemniaczki - gotowce z Lidla. Pieką się razem z mięsem, więc w pierwszy dzień mam ziemniaczki opiekane do obiadu. Ja je jem z maślanką, są pyszne. Na drugi dzień do mięsa gotuję ryż, a na trzeci ziemniaki "normalne". Tłustsze mięso takie jak karczek czy żeberka dotrwają 3 dni, ale dla pewności można je zamrozić, a potem wyjąć i na chwilę do garnka. Zupy gotuję na dwa dni. Trzeba sobie jakoś radzić. jak mam czas to jakiś sosik typu pieczarkowy do mięsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 12.11.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Nie mam czasu, więc dziś było prosto i szybko do bólu. Ale "za to zdrowo!" Do garnka tak wsypałam mrożonkę (zupa prezydencka) tak ok 1,5-2 cm. Dodałam świeżego imbiru, przykryłam zagotowałam na średnim ogniu (wystarczyło wody z lodu), po kiku minutach posoliłam posoloną zamarzniętą tilapię (filet) posypaną przyprawą do ryb i odrobiną czosnku, dodałam 2-3 łyżki wody i pół łyżeczki masła. Przykryłam, zapomniałam , uratowałam w ostatniej chwili. To było już po następnych kilku minutach. Jakby ktoś miał czas to ryż by do tego pasował... Ale i bez ryżu było fajne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 12.11.2008 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Wczoraj i dzisiaj zupa gulaszowa z pieczywem, jutro wątróbka z kurczaka z dużą ilością cebulki,jabłkiem i majerankiem, do tego ziemniaczki puree. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 17.11.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Dzisiejszy ranny obiad express...... 3 filety z kurczaka w drobna kosteczkę na rozgrzana oliwę z oliwek, pierz , sól i KURKUMA , dusimy wszystko na złoto , 2 marchewki, 1 pietruszka , 1/3 selera, jarzyny ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do podsmażonych filetów , podlewamy wszystko woda i gotujemy aż jarzynki zmiękną max. 15 min następnie robimy mieszankę na sosik ( maka +woda) i zgęszczamy całosc ..........podajemy z makaronem lub ziemniaczkami można zmieniać rodzaje przypraw i za każdym razem sos jest w innym smaku, ja dodaje jeszcze curry, czasami przecier pomidorowy i suszone pomidory, w sezonie sos wzbogacam cukinia i papryką, pieczarki.............itd wg uznania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żmija1719503461 17.11.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 dzis u mnie Głabki (szybke gołabki) Mieso mielone doprawiam i wyrabiam jak na tradycyjne mielone ,do tego wyrobionego miesa dodaje drobno pokrojona swieza kapuste. Ktora parze przez ok 10 minut we wrzatku (juz pokrojona) . Formuje pulpeciki i wrzucam je do gotujacej sie wody (woda + liść laurowy+ zilele angiel.+ przyprawy + koncetrat pomidorowy mozna w do tej wody wrzucic kilka lisci kapusty dla wiekszego smaku) Gotuje to wszystko kilka minut. zageszczam sosik w ktorym gotuja sie głabki pycha z ziemnaczakami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts