Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przepis na zupkę Madziarową :D

 

Gar - w gar ze 3 cebule szklimy na złoto na łyżce oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojoną wołowinę ( dałam jak na zrazy) - sporo..-dusimy z 3 minuty - wrzucamy pomidory ( ósemki ) , paprykę ( czerwona, zielona jest za kwaśna) z pół główki czosnku, cukinię ( nie obieramy ! ) , ostra papryczka chili ( cała ) .

Ma być to gęste. Solimy do smaku. Pieprzymy ile się da :oops: Można dodać dla podniesienia smaku kostki bulionu wołowego. Na koniec na drobnej tarce utarty imbir- na ok 5 litrowy garnek płaska łyżeczka nie więcej by nie przebić smaku i ociupinka gałki muszkatołowej ( ciut )

 

Kopytka ( mogą być kupne ) - kroimy na paseczki - wychodza takie płaskie owalne kluseczki.

Odlewamy zupę ( jeśli mamy jej więcej niż na 1 obiad) i w drugim garnku zalewamy owe kopytka gorącą zupą. Po 2 minutach można podawać.

Zrobiłam tę zupę, ale troszkę zmodyfikowaną. Zamiast kopytek dodałam ziemniaki. Dołożyłam jeszcze 3 marchewki. Nie dawałam imbiru. Dałam liście laurowe, sól pieprz i dużo papryki czerwonej. No i oczywiście kostki bulionowe wołowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj był barszcz i naleśniki z pieczarkami, a ponieważ w spiżarce czekają w kolejce kalafior i brokuł to na dzisiaj wymyśliłam sobie a la gulasz[/b] z kiełbasy i do tego kalafior z wody albo smażony do wyboru :wink:

a jutro zapiekanka z makaronu, kurczaka i brokuła którego uwielbiam :D

 

 

wrzucaj przepis na zapierdalankę............... :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a proszę bardzo, podstawa jest tutaj http://puszka.pl/przepis/4988-penne_brokoli-zapiekanka_z_brokulami.html reszta to już moje wariacje , makaron obojętnie jaki byle nie nitki i nie jakiś bardzo gruby, ja dodaję jeszcze pokrojony i podsmażony filet z drobiu, albo łososia albo jakąś ulubioną wędlinę i oczywiście dobrze doprawić wg uznania, osobiście używam do tego dużo cebuli granulowanej i gotowe :D

Świetnie smakuje również odgrzewana,bo ja zawsze robię większą ilość :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
Elutku,Kalarepki wydrązone, nadziane mielonym, zapakowane do naczynia zaroodpornegi i zalane beszamelem i zapieczone? Czy tak?

 

Lucia, mniej więcej tak, tylko tym sosem polane pod koniec pieczenia :)

/i kalarepki wcześniej troszkę obgotowane/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy to tu był podawany przepis na golonkę? chciałabym zrobić (pierwszy raz w życiu) i gdzieś na muratorze obiły mi się o oczy ;-) ochy i achy na temat golonki z jakiegoś przepisu i nie wiem gdzie łon?

i jeszcze jedno pytanko - lepsza golonka przednia czy tylna (jaka jest różnica w smaku, rodzaju mięsa?)?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
przepis możecie brać w ciemno REWELACJA :D tak pysznej golonki pieczonej jeszcze nie jadłam .... :D

Golonki ( najlepsze są przednie ,bo mięsko najdelikatniesze) umyć ,posolić ,posypac przyprawą do gyrosa -ułożyć w naczyniu żaroodpornym -lekko polac olejem lub wodą -przykryć pokrywą -włożyć do piekarnika nastawic na 250 st .....po godzinie podlac piwem -obrócić - 1/2 szklanki piwa -na 3 golonki - dołożyć 1/2 kg kiszonej kapusty - przykryć i wstawić na kolejną godzinę - ja zmnieszyłam temp do 230 st .

Skorka idealnie przypieczona , miesko kruche i miekkie ,kapustka wspaniala - tylko otworzyć do tego zimne piwo i ....... macie wielkie plusy u męża :lol:

moj był wniebowziety .....jeszcze zadzwonilam po naszego przyjaciela (wdowca) -nic wiecej do szczescia dzisiaj mu nie potrzeba :D

 

 

Janinki - dla Ciebie :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale trafiłam :lol: właśnie dzisiaj miałam .....rosłół z makaronem .....a potem goloneczkę w kapuście :lol: nie zrobiłam zdjęcia, ale mniej wiecej tak wygląda

http://www.ksiazka-kucharska.pl/img_przepisy/8880/zdjecie.jpg

dzisiaj piekłam w niższej temp.(200st) bo zostawiłam ją samą w domu i niestety skórka nie była mocno przypieczona ,ale tez smaczna :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...