Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

Gość elutek

u nas wczoraj była pizza na obiad - córcia miała urodziny :)

 

dziś steki - takie kotlety z grubo zmielonego mięsa z przesmażoną cebulką na górze

a jutro kaczka duszona + czerwona kapustka na gorąco + ziemniaczki :)

 

ale tak chwalicie te cebulaki/cebularze - że na pewno wkrótce zrobię, i tort Teski też :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzisiaj u nas pizza, pierwszy raz robie z innym spodem, ciasto zrobilam wedlug przepisu z cebulakow - wlasnie rosnie, zobaczymy co z tego wyjdzie.

 

Ha, widze, ze nie tylko ja wpadlam na pomysl, ze ciasto z cebulakow moze byc dobrym spodem do pizzy :lol: Bo sekret pysznosci tych cebulakow to wlasnie ciasto.

Magpie, koniecznie daj znac, jak wyszlo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj u nas pizza, pierwszy raz robie z innym spodem, ciasto zrobilam wedlug przepisu z cebulakow - wlasnie rosnie, zobaczymy co z tego wyjdzie.

 

Ha, widze, ze nie tylko ja wpadlam na pomysl, ze ciasto z cebulakow moze byc dobrym spodem do pizzy :lol: Bo sekret pysznosci tych cebulakow to wlasnie ciasto.

Magpie, koniecznie daj znac, jak wyszlo.

 

Ciasto wyszlo rewelacja - wchodzi na stale do moich przepisow.

 

http://i35.tinypic.com/2ise7hu.jpg

http://i33.tinypic.com/u53tl.jpg

 

A na deserek mamy tort truskawkowy

 

http://i35.tinypic.com/28sokex.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

robię torta z mięska mielonego-pychotka

 

Teska wczoraj wydrukowalam sobie Twoj przepis, zgromadzilam skladniki i bede robic w weekend :p .

a skąd ten przepis ? prosze o wklejenie :D

 

Prosze :p !

 

 

polecam torta z mięska mielonego- pychota

 

http://i27.tinypic.com/2vs5esg.jpg

po upieczeniu

http://i28.tinypic.com/21cyyz8.jpg

 

 

Ciasto:

 

15 dkg sera białego

6 łyżek mleka

6 łyżek oleju

2 szklanki mąki

mały proszek do pieczenia - 15g

 

 

Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodawać ucierając pałką 6 łyżek mleka, 6 icon_razz.gif łyżek oleju, szczyptę soli.

Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać trochę śmietany.

Rozwałkować w prostokąt 50cm na 25 cm, posmarować masą mięsną.

 

Zwinąć ciasto w roladę od dłuższej strony, pokroić na 10 plastrów grubość 5 cm każdy.

 

 

Masa mięsna:

 

1 cebula

15 dkg sera żółtego goudy

pół pęczka natki pietruszki

1 białko

60 dkg mięsa mielonego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

 

Cebulę i zieloną pietruszkę drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać białko surowe, wyrobić.

Dodać pozostałe składniki, koncentrat pomidorowy.Doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wyrobić.

 

Pokrojone ślimaczki poukładać w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. lekko spłaszczyć ręką

i posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka.

 

Wstawić do nagrzanego piekarnika- temperatura 180-200* i piec przez 40-45 minut.

 

Smacznego!!!

 

no prosze....moje foteczki i przepisik - polecam pychota jest

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Magpie - ale piekny ten torcik truskawkowy :) i jaki wysoki.

 

no :D

ja chciałabym /jeśli można/ zobaczyć go w przekroju :)

 

Wieczorkiem jak przekroje to zdjecie zrobie, torcik jest z musem truskawkowym i smietana (kiedys wklejalam taki przepis na placek) :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przepis możecie brać w ciemno REWELACJA :D tak pysznej golonki pieczonej jeszcze nie jadłam .... :D

Golonki ( najlepsze są przednie ,bo mięsko najdelikatniesze) umyć ,posolić ,posypac przyprawą do gyrosa -ułożyć w naczyniu żaroodpornym -lekko polac olejem lub wodą -przykryć pokrywą -włożyć do piekarnika nastawic na 250 st .....po godzinie podlac piwem -obrócić - 1/2 szklanki piwa -na 3 golonki - dołożyć 1/2 kg kiszonej kapusty - przykryć i wstawić na kolejną godzinę - ja zmnieszyłam temp do 230 st .

Skorka idealnie przypieczona , miesko kruche i miekkie ,kapustka wspaniala - tylko otworzyć do tego zimne piwo i ....... macie wielkie plusy u męża :lol:

moj był wniebowziety .....jeszcze zadzwonilam po naszego przyjaciela (wdowca) -nic wiecej do szczescia dzisiaj mu nie potrzeba :D

 

 

Janinki - dla Ciebie :D

 

zrobiłam golonkę wg tego przepisu - PYCHOTA, REWELACJA, TŻ mnie na rękach nosi ;-) dzięki za przepis!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przepis możecie brać w ciemno REWELACJA :D tak pysznej golonki pieczonej jeszcze nie jadłam .... :D

Golonki ( najlepsze są przednie ,bo mięsko najdelikatniesze) umyć ,posolić ,posypac przyprawą do gyrosa -ułożyć w naczyniu żaroodpornym -lekko polac olejem lub wodą -przykryć pokrywą -włożyć do piekarnika nastawic na 250 st .....po godzinie podlac piwem -obrócić - 1/2 szklanki piwa -na 3 golonki - dołożyć 1/2 kg kiszonej kapusty - przykryć i wstawić na kolejną godzinę - ja zmnieszyłam temp do 230 st .

Skorka idealnie przypieczona , miesko kruche i miekkie ,kapustka wspaniala - tylko otworzyć do tego zimne piwo i ....... macie wielkie plusy u męża :lol:

moj był wniebowziety .....jeszcze zadzwonilam po naszego przyjaciela (wdowca) -nic wiecej do szczescia dzisiaj mu nie potrzeba :D

 

Janinki - dla Ciebie :D

 

zrobiłam golonkę wg tego przepisu - PYCHOTA, REWELACJA, TŻ mnie na rękach nosi ;-) dzięki za przepis!!!!

 

Ja też zrobiłam tak golonkę i nie wyszła mi :(

Smak był pyszny faktycznie, ale twarda była jak nie wiem :(

Może takie mięsko, albo dłużej trzymać powinnam w piekarniku.

Wcześniej robiłam golonkę w piwie inaczej, podam przepis moze komuś sie przyda:

Golonkę ( wcześniej natarta przyprawą do gyrosa, pieprzem, czosnkiem)dajemy do garnka,jak najmniejszego, ale żeby weszła. Zalewamy piwem, i kostką mięsną rozpuszczoną w 1/2 litra wody ( można bez kostki) gotujemy około 1,5 h dolewając piwo w razie potrzeby. potem przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy kapustę kiszoną, podlewamy wywarem z gotowania i pieczemy około 1 h do miękkości. smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja dzisiaj placki ziemniaczane robię - uwielbiam je :)

 

Rany! Zapomnialam jak smakuja takie placki!

Robie czesto ale z cukini i ziemniakow, i to nie to samo, gdyz cukinie i ziemniaki scieram na tarce o duzych oczkach - pyszne i chrupiace!

 

Zaczelam czytac ten topic od ... konca :) ale wieczorkiem juz przejrze od pierwszej strony, moze znajde jakies ciekawe przepisy na obiad ; szczegolnie te w 30 min :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj byly cebulaki

 

http://i35.tinypic.com/11vjehf.jpg

 

tutaj jest przepis http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=3748032#3748032

 

Dzisiaj watrobka drobiowa smazona z cebulka, ziemniaki i ogorac, a dla syna racuchy z cukrem - pudrem.

 

 

 

robiłam ........REWELKA!!!!!!!!!!!!!!!! sam zjadałam chyba ze 4 :oops: :oops: :oops: :oops: z podanej porcji wyszło mi 14 sztuk ,formę brałam z dużej puszki od kawy :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...