dzióbek 01.12.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 kapustą duszoną A można wiedzieć jak robisz taką kapustę do kopytek? Ja ciągle mam w pamięci kapustę z baru mlecznego z okresu studiów i od tamtej pory więcej takiej nie uświadczyłam a była boska... Kapustę poszatkowaną (średnia główka) zalewam najpierw wrzącą wodę (parzę), nastepnie wodę całą wodę odlewam i zalewam niewielką ilością drugiej wody, na pateli roztapiam troszkę słoninki i cebulkę i dodaje do kapusty - to wszystko razem dusze na małym ogniu aż do miękkości. Troszkę koncentratu pomidorowego do smaku i pieprz, liść laurowy. Przepis mamy a smak typowo stołówkowej kapuchy , ale wszyscy taką uwielbiamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 01.12.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Obawiam się, że to nie taka. Tamta była z kiszonej zasmażana... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 01.12.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Obawiam się, że to nie taka. Tamta była z kiszonej zasmażana... Odplukana kapuste wrzucam do gara i podlewam woda, wrzucam ziele, lisc, majeranek i dusze. Na patelni przesmazam duza cebule pokrojona w kostke koniecznie na lyzce smalcu, jak kapusta jest na pol miekka to dodaje do kapusty, Jak mam to wkladam tez kawaleczek skorki od boczku wedzonego i wszystko dusze do miekkosci. Na koniec doprawiam wegeta (malo, bo kapusta jest kwaskowa) i pieprz. U mnie taka kapuste jemy do kopytek, klusek slaskich, lazanek, kluch tartych i wszystkich ciemnych sosow. Zawsze gotuje wiecej i potem zamrazam, jak mi sie spieszy to rano wyjme z zamrazalnika, a po pracy robie szybkie lazanki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 01.12.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Spróbuję zrobić, ale myślę, że ten smak może też pochodzić od doświadczonej kucharki więc mi nigdy taka nie wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 01.12.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Spróbuję zrobić, ale myślę, że ten smak może też pochodzić od doświadczonej kucharki więc mi nigdy taka nie wyjdzie. Wyjdzie, wyjdzie! Caly smak nadaje cebula (tylko nie przypal, a lekko ja musisz przyrumienic) i przesmazony smalec. I wody na poczatku wlej szklanke do duszenia, a potem dolewaj. Na koncu wody w kapuscie praktycznie nie moze byc, musi dokladnie odparowac (nie odlewaj!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 01.12.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 U nas polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowo-miodowym ziemniaczki i sur. z marchwi i jabłka Poprosze przepis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 03.12.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Wczoraj mąż wykonał danie, ktoremu najbliżej do kuchni włoskiej. Nie było w domu potrzebnych przypraw, ale i tak było bardzo dobre, więc polecam. Tym bardziej, że jest dziecinnie proste. Przed zapieczniem:[/img] Po wyjęciu z piekarnika:[/img] I zbliżenie:[/img] Robi się tak:Przygotować oliwę zapachową/smakową, czyli do oliwy dodać zioła jakie sie lubi i odstawić na minimum dwie godziny. Nie polecam ziół prowansalskich, bo oliwa sie robi gorzka.Ugotować ziemniaki, ale tak, aby trzymały sie kupy.Mięso z kurczaka albo indyka (to na zdjęciu to udziec z indyka) pokroić w drobne kawałki i przesmażyć. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Większe pokroić w ćwiartki, a takie małe jak na zdjęciu w całości. Wyłożyć wszystko na blachę i polać oliwą. Zgnieść kilka ząbków czosnku, ale nie obierać i dołożyć. Na wierzch położyć kilka gałązek świeżego tymianku i zapiec, aż ziemniaki troche sie zrumienią. Nie było tymianku, ale natka z pietruszki też może być.Smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 03.12.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 ale się naobierał tych pomidorków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 03.12.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 ale się naobierał tych pomidorków No Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 03.12.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 amalfi na pewno zrobie, bo ladnie wyglada. U mnie wczoraj byly tortille, maz robil, a dzisiaj robi pieczone zeberka w piekarniku wczesniej duszone w zalewie 30 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 03.12.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 U nas polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowo-miodowym ziemniaczki i sur. z marchwi i jabłka Poprosze przepis Bardzo proszę polędwiczkę kroimy na plastry (unas na 5 osób wystarczy jedna) i lekko rozbijamy, solimy i pieprzymy czarnym pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy (ja to robie w tej samej brytfance, w której później duszę). Dodajemy jedną cebulę pokrojoną w kostkę i zalewamy sosem: 5 łyżek śmietany, 2 łyżki musztardy i 1 łyżeczka miodu uzupełnione wodą tak aby był tego cały kubek. Dusimy do miękkości - około 20-25 min. Sosik juz jest gęsty nie trzeba go zagęszczać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 03.12.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 A dzisiaj zapiekanka z kaszy pęczak z piersią z kurczaka a jutro pomidorówka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 04.12.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Ryz z maslem, cukrem i cynamonem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 10.12.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 za magpie przyleciałam coby j odgapic troszku jakby pomyslow zabrakło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwomalinka 10.12.2009 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 dzisiaj tylko ogórkowa, 3/5 rodzinki chorzy i nie mają apetytu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 10.12.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 U nas polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowo-miodowym ziemniaczki i sur. z marchwi i jabłka Poprosze przepis Bardzo proszę polędwiczkę kroimy na plastry (unas na 5 osób wystarczy jedna) i lekko rozbijamy, solimy i pieprzymy czarnym pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy (ja to robie w tej samej brytfance, w której później duszę). Dodajemy jedną cebulę pokrojoną w kostkę i zalewamy sosem: 5 łyżek śmietany, 2 łyżki musztardy i 1 łyżeczka miodu uzupełnione wodą tak aby był tego cały kubek. Dusimy do miękkości - około 20-25 min. Sosik juz jest gęsty nie trzeba go zagęszczać. Bardzo dziekuje, chyba wyprobuje przy jakiejs bliskiej okazji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorothy 10.12.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 U nas dzisiaj była pieczarkowa i kotleciki mielone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 11.12.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 U mnie dziś zupka pomidorowa. Ale taka z bazylią, tymiankiem i czosnkiem. Ech, zapachniało latem..... Na drugie prozaicznie: kotlet z piersi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 11.12.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 U mnie jutro tradycyjnie Zurek na wedzace, zeberka i kapucha. Odchudzac sie bede po nowym roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 11.12.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 U mnie jutro tradycyjnie Zurek na wedzace, zeberka i kapucha. Odchudzac sie bede po nowym roku a ja po niedzieli, ... palmowej madd - fajnie, że wróciłaś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts