Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zupa cebulowa

Ugotowac wywar na miesie i warzywach.Warzyw dodaje dosyc duzo. Ja dodaje jeszcze listek laurowy, ziele angielskie , vegete, czosnek, czarny pieprz i tymianek.Wszystko wg. smaku jak kto lubi.Pokroic dwie bardzo duze cebule w cienkie paseczki i troche pora ,podsmazyc na oliwie na zloty kolor. Dodalam troche soli i pieprzu.Gdy cebulka jest juz podduszona popruszyc dwiema lyzkami maki. Ja cebule dusze w garnku i kiedy dodaje make zalewam dwiema lyzkami do zupy wywarem ciagle mieszajac.Wczesniej ten ywar trzeba przecedzic. I tak stopniowo zalewam calym wywarem.Gdy zupa sie juz zagotuje dodaje szklanke bialego wina i trzy zabki czosnku drobno pokrojonego.I tak gotowac ok.30 min pod przykryciem. Mozna jeszcze doprawic innymi przyprawami do smaku jak kto lubi. Ja dodalam troche gauki i magi.

Bagietke pokroic i stostowac . Gdy zupa jest juz gotowa wlewam do specjalnych miseczek takich , ktore mozna wstawic do goracego piekarnika i posypuje zoltym serem nastepnie klade stostowana bagietke ok. trzy kawalki i jeszcze raz posypuje serem i wstawiam do goracego piekarnika i zapiekam ok. 1min do 2min.Jak ktos woli bardziej zapieczona zupke to mozna trzymac troche dluzej , ale trzeba pilnowac.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a propo's zupy cebulowej .....na obiad miałam dzisiaj piersi z kurczaka w zupie cebulowej zapiekane w piekarniku ....podane z kaszą i ogórkiem kiszonym :D

 

przepis ? prosze bardzo :D

 

1 podwójna piers z kurczaka pokrojona w plastry

2 zupy cebulowe Knorr

1 słodka śmietana 18 lub 30 %

 

Wymieszać w śmietanie zupy cebulowe .....zalać kawałki piersi .....(naczynie żaroodporne)......wstawić na ok 40 minut do piekarnika (180st) ...w tym czasie ugotować kaszę ,makaron ,ryż lub ziemniaki ....podawać z kwaśnym ogórkiem lub kiszona kapustą

Danie szybkie i smaczne ....polecam :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ugotowałam wczoraj ogórkową, a na drugie danie były kotlety z selera, ziemniaki i surówka z kapusty i marchewki.Zostało mi jeszcze od wczoraj, więc dzisiaj obiadek gotowy, do odgrzania :wink: :D Kotlety są naprawdę smaczne i wyglądają, jak mięsne, podaję przepis :

 

Dość duży seler utrzeć na grubej tarce (robot kuchenny ułatwi to niewdzięczne zadanie :wink: ), do tego dodać pokrojoną w kostkę cebulę, 2- 3 ząbki czosnku, surowe jajko, bułkę tartą i trochę wody - tyle, żeby nie były za suche.Do tego sól, pieprz, ja dodaję trochę wegety i magi.Dobrze wyrobić, mocno ugniatając - seler puści wtedy sok i kotlety będą się lepiej trzymały. Obtoczyć w tartej bułce i smażyć z obu stron na rumiano. Rodzinka zajada z wielkim apetytem! :D Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...