Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u mnie grochówka ...

 

Wstyd sie przyznać, ale w życiu nie robiłam grochówki ani fasolówki :oops: :oops: :oops:

Tak mi jakoś te strączkowe nie leżą (z wyjątkiem kapusty z grochem)

Frosiu napisz, jak robisz, to może spróbuję.

 

na spory garnek biore (na oko :oops: ) około 25 dgk grochu (ja wolę łuszczony ale może być też cały) , moczę go przez noc .gotuję w wodzie , w której się moczył (często mieszając bo lubi przywierać do dna ). w osobnym garnku gotuję wywar z kości (najlepeiej wędzonych) +strata marchewka + ziemniaki pokrojone w kostkę + listek laurowy + ziele angielskie + sól .Gdy wszystko z drugiego garnka jest miękkie łącze z grochem i jeszcze trochę razem gotuję (aż uzyskam konzystencję , która mnie satysfakcjonuje :lol: ....ja lubię takie lekko piurre ) . Osobno na patelni smażę drobno pokrojony boczek wędzony (skórki z niego i kostki wykorzystuję w wywarze ) , dodaję do zupy .smaże kiełbasę pokrojoną w kostke - do gara . cebulke też w kosteczkę , na złoto podsmażam - do gara . Zupę doprawiam maggi w płynie , zgniecionym ząbkiem czosnku , solą , pieprzem i majerankiem .

 

My lubimy dość gestą , treściwą

z reguły staram się zredukować płyn gotując na małym ogniu bez pokrywki , ale jak się spieszę robię zasmażkę i zagęszczam nią zupę

 

Fasolówkę robię identycznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

u mnie grochówka ...

 

Wstyd sie przyznać, ale w życiu nie robiłam grochówki ani fasolówki :oops: :oops: :oops:

Tak mi jakoś te strączkowe nie leżą (z wyjątkiem kapusty z grochem)

Frosiu napisz, jak robisz, to może spróbuję.

 

na spory garnek biore (na oko :oops: ) około 25 dgk grochu (ja wolę łuszczony ale może być też cały) , moczę go przez noc .gotuję w wodzie , w której się moczył (często mieszając bo lubi przywierać do dna ). w osobnym garnku gotuję wywar z kości (najlepeiej wędzonych) +strata marchewka + ziemniaki pokrojone w kostkę + listek laurowy + ziele angielskie + sól .Gdy wszystko z drugiego garnka jest miękkie łącze z grochem i jeszcze trochę razem gotuję (aż uzyskam konzystencję , która mnie satysfakcjonuje :lol: ....ja lubię takie lekko piurre ) . Osobno na patelni smażę drobno pokrojony boczek wędzony (skórki z niego i kostki wykorzystuję w wywarze ) , dodaję do zupy .smaże kiełbasę pokrojoną w kostke - do gara . cebulke też w kosteczkę , na złoto podsmażam - do gara . Zupę doprawiam maggi w płynie , zgniecionym ząbkiem czosnku , solą , pieprzem i majerankiem .

 

My lubimy dość gestą , treściwą

z reguły staram się zredukować płyn gotując na małym ogniu bez pokrywki , ale jak się spieszę robię zasmażkę i zagęszczam nią zupę

 

Fasolówkę robię identycznie

 

Dzięki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

A ja się pochwalę, dzisiaj robiłam skrzydełka faszerowane:)))

 

http://img693.imageshack.us/img693/7898/dsc03683x.jpg

 

Nadziewam je farszem z mięska mielonego z pieczarkami, natką pietruszki, przyprawy, jajko i bułka tarta, trochę czosnku....i już. Najpierw je obsmażam a potem piekę :D

 

Pychota, polecam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

A ja się pochwalę, dzisiaj robiłam skrzydełka faszerowane:)))

 

http://img693.imageshack.us/img693/7898/dsc03683x.jpg

 

Nadziewam je farszem z mięska mielonego z pieczarkami, natką pietruszki, przyprawy, jajko i bułka tarta, trochę czosnku....i już. Najpierw je obsmażam a potem piekę :D

 

Pychota, polecam!

 

o żesz :o jak sie to to robi ??? nadziewać skrzydełka .....? ja nie potrafię ..... :cry:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W barze w pracy takie czasem jadamy :lol: Trzeba te dwie kosteczki wyjać ze srodka i napchać. Troche zabawy jest. W podobny sposób podają też udka ale w miejsce po wyciagnieciu kości są wkładane pokrojone w słupki marchewka i seler, cebula ( dlugie piórka)i fasolka. Bardzo dekoracyjnie to wygląda bo warzywa wystają nieco nastroszone z tego udka. :lol:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i sama widzisz, że to nie takie trudne. Nie można tylko za bardzo pokaleczyć (poprzecinać ) bo farsz będzie wychodził bokami :lol:

Ja nie spinam wykałaczką ani nie zszywam, zakładam końcówkę do środka i nic mi sie nie rozwala. Pamiętać należy również o tym aby nie napychać tego farszu dużo, bo potem w trakcie pieczenia te skrzydełka pęcznieją:)

 

Smacznego

Beata

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój kuzyn, który przez kilka lat pracował we francuskiej knajpie w Lyonie, demonstrował kiedyś jak sie faszeruje całego kurczaka. Trzeba wyjąć wszystkie kości i napchać farsz we wszystkie otwory :o Kurczak ma po tej operacji kształt kurczaka i ani jednej kosteczki, tylko farsz. Wyższa szkoła jazdy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a propo's zupy cebulowej .....na obiad miałam dzisiaj piersi z kurczaka w zupie cebulowej zapiekane w piekarniku ....podane z kaszą i ogórkiem kiszonym :D

 

przepis ? prosze bardzo :D

 

1 podwójna piers z kurczaka pokrojona w plastry

2 zupy cebulowe Knorr

1 słodka śmietana 18 lub 30 %

 

Wymieszać w śmietanie zupy cebulowe .....zalać kawałki piersi .....(naczynie żaroodporne)......wstawić na ok 40 minut do piekarnika (180st) ...w tym czasie ugotować kaszę ,makaron ,ryż lub ziemniaki ....podawać z kwaśnym ogórkiem lub kiszona kapustą

Danie szybkie i smaczne ....polecam :D

 

Ew-ka - znam ten przepis, robillam i potwierdzam, ze smaczne.

 

Ale sprobuj jeszcze z zupa borowikowa Knorra zamiast cebulowej- mmm :)

albo taki miks- jedna cebulowa i jedna borowikowa - mniam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja grochówkę miałam przedwczoraj. Zastanawia mnie tylko dlaczego Frosiu gotujesz osobno groch i wywar. Ja używam dokładnie tych samych składników, ale nie namaczam nigdy grochu i wszystko gotuję razem w jednym garnku. Oczywiście ziemniaki i startą marchewkę dodaję, gdy groch jest już rozgotowany. Na końcu podsmażoną kiełbaskę, przeciśnięty czosnek. Majeranek sypie też na początku. (Nie używam jedynie magi, podobnie jak innych przypraw typu vegeta- nigdy i do niczego)

A dziś miałam kalafiorową i smażonego dorsza. Wczoraj kopytka z masełkiem, cukrem i cynamonem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przepis możecie brać w ciemno REWELACJA :D tak pysznej golonki pieczonej jeszcze nie jadłam .... :D

Golonki ( najlepsze są przednie ,bo mięsko najdelikatniesze) umyć ,posolić ,posypac przyprawą do gyrosa -ułożyć w naczyniu żaroodpornym -lekko polac olejem lub wodą -przykryć pokrywą -włożyć do piekarnika nastawic na 250 st .....po godzinie podlac piwem -obrócić - 1/2 szklanki piwa -na 3 golonki - dołożyć 1/2 kg kiszonej kapusty - przykryć i wstawić na kolejną godzinę - ja zmnieszyłam temp do 230 st .

Skorka idealnie przypieczona , miesko kruche i miekkie ,kapustka wspaniala - tylko otworzyć do tego zimne piwo i ....... macie wielkie plusy u męża :lol:

moj był wniebowziety .....jeszcze zadzwonilam po naszego przyjaciela (wdowca) -nic wiecej do szczescia dzisiaj mu nie potrzeba :D

jutro robię, mam nadzieję, że mój będzie też wniebowzięty :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...